Unge kræftpatienter får hjælp fra ny app

Unge kræftpatienter i hele landet får nu muligheden for at benytte appen, Kræftværket.

Unge kræftpatienter i hele landet får nu muligheden for at benytte appen, Kræftværket.

Fra 2024 vil alle fem danske regioner implementere en digital løsning, der hjælper unge kræftpatienter. Ideen til appen opstod blandt unge kræftpatienter i Region Hovedstaden, der ønskede et virtuelt fællesskab, hvor de kunne være 'normale' og ikke kun 'kræftpatienter'.

Af: Health Tech Hub Copenhagen

Mindre ensomhed og bedre forståelse af deres sygdom. Teenagere og unge voksne, der gennemgår kræftbehandling på danske hospitaler, kan nu drage fordel af en ny app ved navn ‘Kræftværket’. Appen tilbyder kræftpatienter en oversigt over deres symptomer, bekvem adgang til medicinsk information og støtte gennem et online fællesskab med medpatienter.

“Jeg håber, at mange unge, der gennemgår kræftbehandling på hospitaler, vil få glæde af den digitale løsning, som regionerne nu tilbyder. Det sociale fællesskab med andre i lignende situationer kan lindre den ensomhed, mange unge kræftpatienter oplever. Ud over at hjælpe patienterne håber jeg, at det digitale tilbud kan føre til færre hospitalssamtaler og aflaste vores belastede sundhedssystem,” siger Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners arbejdsgruppe for digitalisering og datadeling.

Rigshospitalet: Forbedring af livskvaliteten

Det er overlæge, dr. med. Helle Pappot, fra Rigshospitalet, der igangsatte udviklingen af appen, og den er testet med deltagelse af patienter og klinikere fra alle fem danske regioner. Hun er glad for, at Danske Regioner vil udbrede det digitale værktøj på landsplan:

“Appen har vist sig at være et værdifuldt redskab til at få overblik over og håndtere sin sygdom, til gavn for både sundhedssystemet og patienterne. Vores forskning viser, at unge mennesker synes, at appen er en god støtte og meningsfuld – og den påvirker patienternes livskvalitet positivt.”

Flere digitale løsninger

Appen er udviklet gennem et tværregionalt samarbejde med virksomheden Daman, der specialiserer sig i udvikling af digitale sundhedsløsninger i samarbejde med læger og patienter. Unge patienter understreger, at de føler sig tryggere i appens digitale fællesskab end på andre sociale medier.

Andreas Dam, administrerende direktør for Daman, finder det meget positivt, at regionerne vil udbrede sundhedsteknologi til unge kræftpatienter:

“Vi er glade for, at appen nu bliver en permanent del af det danske sundhedssystem – til gavn for sundhedsprofessionelle og unge mennesker, der lever med kræft. Appen for unge kræftpatienter er et bevis på værdien af samarbejde i kombination med innovativ teknologi kan gøre en stor forskel, og jeg håber, at vi får flere innovative digitale sundhedsløsninger at se nationalt.”

Internationalt potentiale

Stifter og administrerende direktør for Health Tech Hub Copenhagen, Jesper Grønbæk, er glad for, at regionerne udruller appen nationalt:

“Det er historisk, at en nicheapp, der støtter unge kræftpatienter, nu bliver tilgængelig for patienter på landsplan. Det er vigtigt både for patienter, medarbejdere og skatteborgere at sikre, at gevinsterne fra innovation udviklet i én region også kommer andre regioner til gode. Desuden kan udviklingen af kvalitetssundhedsteknologi have en indvirkning på Danmarks økonomi, når vi forstår at høste fordelene. Hvis en løsning – som denne kræftapp for unge – skal sælges i fx Tyskland, gør det en stor forskel, om den kun er i brug på et enkelt hospital eller er blevet udrullet nationalt i Danmark. Så jeg ser stort potentiale for appen.”

I maj i år modtog appen Health Tech Hub Copenhagens ‘Hermit Award’ for vellykkede implementering af sundhedsteknologi i det danske sundhedssystem.

Fakta om udrulningen og appen

  • Danske Regioners Innovationsråd har besluttet at implementere løsningen på hospitaler i alle fem regioner i Danmark.
  • Formelt er det Region Hovedstaden, der er ansvarlig for udrulningen.
  • ‘Kræftværket – app for unge med kræft’ er udviklet af sundhedsteknologivirksomheden Daman og er videnskabeligt testet i et nationalt samarbejde med deltagelse af patienter og klinikere i alle fem regioner (Rigshospitalet, Sjællands Universitetshospital, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital).
  • Appen er målrettet unge mennesker i alderen 15-39 år, der gennemgår kræftbehandling. Den er testet på hæmatologi, onkologi og børneonkologi-afdelingerne på Rigshospitalet af kræftpatienter i behandling og opfølgning efter behandling.
  • Appen er baseret på Damans ‘Healthbuddy-platform’: en digital sundhedsteknologi, der muliggør øget mestring af livet med sygdom.
  • Løsningen er allerede brugt af flere patienter gennem ungdomskoordinatorer fra hele Danmark i samarbejde med UngeKræft under Kræftens Bekæmpelse.
  • Løsningen er den første digitale sundhedsløsning af sin art i Europa, der sigter mod unge kræftpatienter og er blevet implementeret nationalt i sundhedssystemet og har tiltrukket betydelig opmærksomhed på internationale videnskabelige konferencer.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.