Industriens Fond: Cybersikkerhedsstartups kan få afgørende betydning

Malene Stidsen, programchef, Cybersikkerhed

Malene Stidsen, programchef, Cybersikkerhed

Programchef for Industriens Fonds Cybersikkerhedsprogram, Malene Stidsen, mener, at cybersikkerhedsstartups har stor betydning for fremtiden.

Flere cybersikkerhedsstartups skal have deres løsning på markedet og skalere den. Det vil nemlig styrke erhvervslivets konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet fra programchef i Industriens Fond Malene Stidsen, der her svarer på fem spørgsmål om, hvorfor og hvordan Industriens Fond arbejder i krydsfeltet mellem iværksætteri og cybersikkerhed.    

Cybersikkerhedsiværksættere. Hvorfor er de vigtige?  

“Danske virksomheder opererer i en virkelighed, hvor cybertruslen kun bliver mere presserende og mere kompleks. Evnen til at imødekomme denne trussel og sikre sine systemer og data vil blive et vigtigt konkurrenceparameter for virksomhederne. Det kræver konstant nytænkning og nye cyberløsninger, som iværksættere bare er rigtig gode til at levere. Efterspørgslen på nye løsninger er tårnhøj, hvilket vi kan se i de globale vækstrater på cybersikkerhedsmarkedet – så potentialet taler for sig selv, og det vil vi gerne være med til at forløse.” 

Hvad er de største udfordringer for lige præcis denne type iværksættere? 

“Vi har at gøre med et område, der i særlig grad er karakteriseret ved stor lukkethed – og det er forståeligt nok. Ingen virksomheder har lyst til at stille deres sårbarheder til frit skue. Derudover er videnmiljøerne på området  små og spredte. Læg dertil, at cybersikkerhed kan være svært at kommunikere til kunden, der ofte kan have svært ved at gennemskue businesscasen ved investeringen – et stærkt cyberværn er jo ikke noget, man kan ‘se’ og først noget, man opdager, at man har manglet, når skaden er sket. Det er væsentlige faktorer, der gør det vanskeligt for selv den dygtigste cybersikkerhedsiværksætter at få fodfæste på markedet.”  

Hvilke typer indsatser vil kunne imødekomme de udfordringer fra Fondens side?  

“Vi taler med rigtig mange mennesker for at finde ud af, hvad der skal til for at styrke det danske iværksætter-community inden for cybersikkerhed. Vi kigger bl.a. på, hvordan vi kan styrke matchmakingen mellem etablerede virksomheder og iværksættere i et tillidsfuldt samarbejde, hvor iværksætteren kan få sin første vigtige kunde. Derudover vil vi gerne bidrage til at styrke fødekæden af nye iværksættere inden for cybersikkerhed. Det er hele forudsætningen for, at vi kan gøre cybersikkerhed til et konkurrenceparameter i Danmark. Derfor har vi også indsatser, der skal vække nysgerrighed og motivere endnu flere unge til at vælge en karriere inden for cybersikkerhed. En karriere, der kunne byde på at deltage i eller etablere en cyberstartup.” 

Du nævner konkurrenceevne. Kan du sætte ord på, hvordan et styrket fokus på iværksætteri vil påvirke cybersikkerhedsindustrien i Danmark?  

“Først og fremmest skal vi drage nytte af de store vækstrater, vi ser på cybersikkerhedsområdet. Udviklingen går så stærkt, at selv de mest etablerede aktører knap kan følge med. Derfor har vi brug for iværksætternes innovationskraft og hastighed. Samtidig vil det, at vi får flere cybersikkerhedsløsninger på markedet, være med til at løfte cybersikkerheden i resten af erhvervslivet – og det vil utvivlsomt gavne virksomhedernes konkurrenceevne.”  

Har vi en særlig styrkeposition her?  

“Danmark og danske virksomheder hører til blandt verdens mest digitaliserede. Det gør os selvfølgelig ekstra sårbare ift. cybertruslen, men det er også en motivation for at udvikle nye løsninger. Vi er en teknologikyndig nation, vi investerer stort i ny teknologi, men vi skal blive bedre og hurtigere til at omsætte den viden og innovation til løsninger og virksomheder, der styrker cybersikkerheden og dermed kan skabe vækst og konkurrenceevne.”  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.