Industriens Fond skyder 40 millioner i AI-projekt  

Charlotte Kjeldsen Krarup

Charlotte Kjeldsen Krarup

Med en ny, stor saltvandsindsprøjtning på 40 mio. kr. til AI Denmark, vil Industriens Fond få endnu flere danske SMV’er til at anvende kunstig intelligens og dermed styrke konkurrenceevnen. Bevillingen kommer oveni den tidligere bevilling på 35 mio. kr., og er dermed en af Fondens største.

Den nye bevilling skal sikre, at yderligere 250 danske virksomheder nu kan se frem til skræddersyet hjælp til implementeringen af ansvarlige og værdiskabende AI-løsninger. Samtidig er det visionen, at AI Denmark skal være hjemstavn for deling af viden, erfaringer og netværk ifm. med virksomheders brug af kunstig intelligens.  

“Nye teknologier og især kunstig intelligens vil få enorm indflydelse på arbejdsgangene i danske produktionsvirksomheder. Lige fra automatisering, effektivisering og ikke mindst udvikling. Det er så vigtigt, at dansk erhvervsliv ikke taber pusten her. Evnen til at bruge kunstig intelligens vil kun blive et mere afgørende konkurrenceparameter fremadrettet.  Det er baggrunden for at vi nu skruer yderlige op for indsatsen,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond.  

Skræddersyet AI-rådgivning  

Trods den store omtale af AI-hyldevareløsninger som f.eks. OpenAI’s sprogmodel, ChatGPT, så viser tal fra Danmarks Statistik, at kun 15 procent af danske virksomheder i øjeblikket integrerer kunstig intelligens i deres kerneforretning.  

På Teknologisk Institut forklarer adm. direktør Juan Farré, at man oplever en stor appetit fra danske virksomheder i forhold til at udnytte mulighederne med kunstig intelligens. Men desværre holder mange virksomheder sig tilbage på grund af mangel på viden og specialistkompetencer inden for området. 

”Dette projekt kommer til at forme fremtiden for den danske produktionssektor. Det er et visionært projekt, fordi man anerkender vigtigheden af at tage udgangspunkt i den enkelte virksomheds aktuelle behov og styrker og optimerer individuelt udnyttelsen af teknologien til fordel for deres konkurrenceevne. Hvad end det handler om at øge produktiviteten ved at automatisere processer, reducere omkostninger i produktionen eller forbedre kvaliteten af et produkt,” siger Juan Farré og fortsætter:

”Vi ser frem til at fortsætte vores arbejde med at opkvalificere danske virksomheder og rådgive dem om, hvordan netop de kan styrke deres position ved hjælp af AI. Samtidig håber vi, at projektet kan inspirere endnu flere virksomheder til at udforske de mange muligheder, som teknologien kan tilbyde.” 

Bæredygtighed og etik i fokus  

AI Denmark vil i den kommende programperiode have et særligt fokus på at rådgive virksomheder i, hvordan AI kan anvendes til at understøtte virksomhedernes forretning, samtidig med, at virksomhederne fokuserer på f.eks. bæredygtighed og etiske aspekter i relation til kunstig intelligens, når de implementerer teknologien i forretningen.  

Den tilgang sikrer, at teknologiens potentielle fordele realiseres på en ansvarlig og bæredygtig måde, der både er i tråd med både virksomhedernes og samfundets interesser. 

“Udviklingen går virkelig stærkt nu. Derfor bliver det kun vigtigere, at sikkerhed, etik og forretningsudvikling går hånd i hånd. Det arbejde skal AI Denmark nu i endnu højere grad være med til at understøtte,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup.  

Om AI Denmark:  

  • AI Denmark er et initiativ lanceret i 2021 med det formål at fremme anvendelsen af kunstig intelligens i danske SMV’er.  
  • Gennem et samarbejde med førende uddannelsesinstitutioner og GTS-institutter tilbyder programmet specialiseret rådgivning og ressourcer til virksomheder, der ønsker at udforske og implementere AI-løsninger. Industriens Fond står bag finansieringen til AI Denmark, og programmet er udviklet i samarbejde mellem Industriens Fond, Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, DTU og Københavns Universitet.  
  • AI Denmark giver bl.a. virksomhederne mulighed for at deltage i workshops, konferencer og en-til-en virksomhedsrådgivning, der er skræddersyet til de specifikke behov og udfordringer, som SMV’er står overfor i forbindelse med AI-implementering.  
  • Derudover lægger AI Denmark vægt på at skabe netværk og samarbejde med øvrige initiativer på området med henblik på at skabe den mest helhedsorienterede AI-rejse for danske virksomheder. 

Kontakt:  

Teknologisk Institut, Adm direktør Juan Farré via chefkonsulent Niels Tradsfeldt, mobil 72 20 27 69, mailto:ntt@teknologisk.dk 

Industriens Fond, kommunikationschef Anders Brandtoft, tlf. 31 12 27 43 ab@industriensfond.dk  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.