MADE hjælper startup med første termiske energilager

Den københavnske startup Hyme Energy opfører nu sit første termiske energilager, som skal lagre strøm fra vedvarende energikilder. Et MADE Demonstrationsprojekt har hjulpet med testopstillingen, der skal vise, om materialerne kan stå distancen.

Hyme Energy’s termiske energilager rummer ikke alene millioner af liter glohedt og stærkt ætsende hydroxidsalt – bedre kendt som kaustisk soda. Det rummer også store grønne perspektiver, som rækker langt ud over den krasse kemi.

Løsningen fra den københavnske startup kan lagre vedvarende energi som varme i hydroxidsalt og omdanne den til damp, når der er brug for det. Dampen kan bruges direkte i højtemperatur-industriprocesser, til elproduktion eller i kraftvarmeproduktion.

To projekter skal modne Hymes løsning til energilagring. Det første demonstrationsanlæg i Esbjerg skal vise muligheden i at lagre vind- og solenergi og omdanne den til damp senere. Et andet og større anlæg på Bornholm skal vise, om det termiske energilager også kan bruges som buffer for et kraftvarmeværk, hvor det vil levere damp til interne processer, el til at balancere elnettet og fjernvarme til forbrugerne.

Udspringer af atomkraft-startuppen Seaborg Technologies

Hyme Energy udspringer af det måske mere kendte Seaborg Technologies, som udvikler en kompakt og sikker atomreaktor baseret på netop flydende hydroxidsalt. Det kan lade sig gøre, fordi Seaborg Technologies har fundet en måde at reducere hydroxidsaltets korrosive egenskaber. Trods det skal komponenterne i Hyme Energys anlæg kunne holde til ekstreme forhold.

Svingende temperatur giver mekanisk udfordring

Målet for Hyme Energy er at kunne simulere, hvordan delkomponenter og anlægget som helhed vil klare sig over tid.

”Vores anlæg har termiske cyklusser, hvor det bliver varmet op fra 350 til 700 grader og kølet ned igen. Det får materialer til at udvide sig og trække sig sammen. Det er en mekanisk udfordring, som er kritisk for anlæggets holdbarhed, hvis vi ikke designer det korrekt. Derfor skal vi have data om materialeegenskaberne til vores simuleringsmodeller,” forklarer Jonathan Dam, som er Research and Development Engineer hos Hyme Energy.

Den type højtemperaturdata kunne startupvirksomheden skaffe fra internationale laboratorier, men det ville være både dyrt og langsommeligt. Derfor havde Hyme Energy udtænkt en testopstilling inspireret af den måde, man tester højspændingskablers styrke.

I projektet blev opstillingen realiseret ved at spænde metaltråde af udvalgte korrosionsbestandige materialer fast vandret i en ovn og varme den op til 700 grader. Ydermere blev der – fordi materialerne er stærke – hængt vægt i den ene ende for at måle på, hvor meget materialerne bøjede ned i varmen – og hvor længe de var om at gøre det.

Skal nu have sin egen ovn

Jonathan Dam betegner MADE Demonstrationsprojektet som en succes, som Hyme Energy nu arbejder videre med.

”Vi fik dokumenteret, at testopstillingen fungerer, og at vi kan få data fra den. Parallelt med, at vi tester udvalgte materialers modstandsdygtighed mod korrosion, skal vi nu have vores egen ovn, så vi nemt og hurtigt kan udføre endnu flere test af materialer og få data om deres styrke,” siger han og tilføjer:

”Tid og fleksibilitet er afgørende faktorer for os, for vi har travlt. Vi vil jo gerne være med til at løse den grønne omstilling hurtigst muligt og har sat ambitiøse, men ikke urealistiske mål.”

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.