Virksomheder får nemmere adgang til testfaciliteter

Klimakammer

Nordens største klimakammer ligger på Odense Havn og kan teste udstyr i ned til 60 minusgrader.

Små og mellemstore virksomheder skal have bedre muligheder for at produktudvikle. Det får de nu med en digital kortlægning af knap 400 danske testfaciliteter.

Veludbyggede test- og demonstrationsanlæg er afgørende instrumenter til at styrke innovation og udvikling i danske virksomheder. Ikke mindst for at sikre Danmark en plads som global nøglespiller i at udvikle løsninger på de store udfordringer, som Europa og resten af verden står over for, eksempelvis på klima-, sundheds- og sikkerhedsområdet.

Hidtil har der ikke været et samlet nationalt overblik over offentlige og private test- og demonstrationsfaciliteter. Industriens Fond har derfor støttet Forskningsalliancen – som består af Dansk Industri, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, Dansk Metal og IDA – med knap én million kroner til at kortlægge testfaciliteterne og samle dem på et digitalt kort, som gør det nemt for virksomheder at finde netop de testfaciliteter, som de har brug for til udvikling af nye produkter og services.

Det nye digitale værktøj indeholder knap 400 testfaciliteter hos primært universiteter, godkendte teknologiske serviceinstitutter, forsyningsselskaber og kommuner.

Når vores virksomheder skal lave morgendagens løsninger, så skal de også have adgang til det bedste testudstyr og faciliteter. Derfor glæder det mig meget, at der er blevet udviklet et digitalt kort, hvor virksomhederne nemt og hurtigt kan se, hvor de kan teste alt fra nye robotarme til IT-udstyr og kæmpe vindmøller. På den måde får virksomhederne mere tid til kerneforretningen og innovation, så Danmark også i fremtiden vinder det teknologiske kapløb,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Og netop det teknologiske kapløb har været et afgørende element. Vindes det, så bliver konkurrenceevnen nemlig styrket.

Utilstrækkelig adgang til test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter er et problem for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed for Danmark. Vi har rigtig mange mindre virksomheder, som ikke selv har mulighed for at etablere og drive de nødvendige faciliteter til test af for eksempel nye digitale teknologier, energisystemer eller alternative materialer. Derfor er det helt afgørende, at vi nu får en let tilgængelig platform, hvor virksomhederne kan få adgang til opdateret information om tilgængelige test- og udviklingsfaciliteter,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond.

Med kortlægningen i hånden kan virksomheder kaste endnu flere kræfter i retning mod teknologiimplementering og nye idéer. Men derudover får vi, med den nye kortlægning, også et overblik over det samlede testmiljø i Danmark.

Når vi har sat os ambitiøse klimamål og skal understøtte digitaliseringen af vores samfund og virksomhederne – til gavn for os alle – så har vi brug for, at erhvervslivet kan afprøve nye ideer og løsninger i praksis. Derfor er det en rigtig god ide med et interaktivt danmarkskort med test- og demonstrationsfaciliteter, som vil gøre det nemmere af finde de eksisterende testfaciliteter, men også finde ud af hvor vi mangler nye demonstrationsanlæg,” siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør hos Dansk Industri.

En øget adgang til testfaciliteter er afgørende for at Danmark for alvor får udnyttet de muligheder der ligger i god forskning og ny teknologi.

Vi er supergode til at forske i Danmark, men det omsættes i for ringe grad i konkret innovation og ekspert af højteknologi. Vores klare håb er, at det her overblik også vil betyde nemmere adgang til testfaciliteter og dermed kortere vej fra at gøre gode idéer til virkelighed for danske virksomheder,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand i Ingeniørforeningen, IDA og bakkes op af Dansk Metal.

Vi er et lille land i international konkurrence. Og vi kæmper om at udvikle og producere en række nye teknologier først. Hvis det skal lykkedes, og vi skal sikre, at det også medfører danske arbejdspladser, så er det nødvendigt, at vi stiller al den viden og de ressourcer vi har til rådighed offentligt frem. Det vil det nye digitale kort bidrage til,” siger Claus Jensen, formand Dansk Metal.

Nu hvor kortlægningen har tegnet billedet af Danmarks test-infrastruktur, så er målet også, at det billede bruges i en bredere national strategisammenhæng.

Test- og demonstrationsfaciliteter er en central del af Danmarks videninfrastruktur. Faciliteterne er ofte helt afgørende for at danske virksomheders forsknings- og udviklingsaktiviteter bliver til kommercielle produkter. Det nye digitale værktøj vil bidrage til overblik og lettere adgang til relevante test- og demonstrationsfaciliteter. Samtidig giver det digitale værktøj os nogle helt nye muligheder for at indsamle data om udbud og efterspørgsel indenfor test- og demonstrationsfaciliteter. Det er Forskningsalliancens ambition, at vi skal bruge den data til at diskutere den overordnede sammenhængskraft af vores test- og demonstrationsfaciliteter og lave en national strategi for området,” siger Lia Leffland, akademidirektør, ATV.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.