Kaffeproducent vinder Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr.

AI Denmark

Fra venstre: Produktionschef Troels Nielsen, til højre for ham med notesbog indkøbschef Casper Rasmussen, dataarkitekt Nicholaj Månsson Olsen står med pokalen, produktudvikler Dorthe Mathiesen holder checken

Spændingen er udløst, og torsdag ved middagstid kunne Industriens Fonds direktør, Thomas Hofman-Bang overrække årets AI-pris på 200.000 kr. til kaffeproducenten BKI ved Innovationsfestivalen i Vejle.

Forud for kåringen har BKI været igennem et virksomhedsforløb hos AI Denmark, hvor virksomheden har fået hjælp til at sætte kaffeopskrifter på formel, så det nu i højere grad er algoritmer end mennesker, der sikrer den helt rigtige kaffesmag.  

Kaffesmag på formel  

Fordelen er, at de ansatte kan bruge tid på andre typer af opgaver, og samtidig opnår virksomheden besparelser og langt mere fleksibilitet i indkøbsprocessen, da man ikke længere er afhængig af import af særlige typer af råkaffer fra bestemt regioner rundt omkring i verden.  

Ved brug af kunstig intelligens kan man således opnå den samme smag som tidligere, men på baggrund af andre og nye typer af sammensætninger af råkafferne, end man har været vant til. Det skaber fleksibilitet i virksomhedens indkøbsproces, hvilket er afgørende i et marked, hvor pludselige hændelser kan gøre det svært at importere bestemte typer råkaffe fra udlandet. De 200.000 kr. Skal BKI nu bruge på at styrke forretningen yderligere med kunstig intelligens.   

Investering i kunstig intelligens kommer tifold igen  

– Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til BKI, der har transformeret og skabt værdi  i en afgørende del af forretningen med kunstig intelligens. BKI er et stærkt eksempel på, hvordan investeringen i brugen af kunstig intelligens kommer tilbage i form af effektivisering og styrket konkurrenceevne. AI-prisen er et rygstød til at styrke den udvikling, siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond.  

Flere SMV’er skal i gang med at høste fordelene ved AI 

Industriens Fonds AI-pris uddeles for anden gang og er sat i søen med det klare formål at stille skarpt på de virksomheder, der formår at skabe værdi og innovation ved brug af kunstig intelligens. Det skal få endnu flere virksomheder til at få øjnene op for det store potentiale.  

Det er vigtigt, at endnu flere små- og mellemstore produktionsvirksomheder i Danmark udforske de mange muligheder, der ligger i brugen af kunstig intelligens. Både når det kommer til driftsfordele og innovation, siger Thomas Hofman-Bang, og fortsætter: 

– Potentialet er langtfra indfriet, og der er for alvor sat strøm til udviklingen nu. Det betyder, at man som virksomhed risikerer at blive overhalet af dem, der er indoptager teknologien hurtigere.   

Om AI-Prisen  

  • Finalisterne til Industriens Fonds AI-pris 2022 er blevet udvalgt, efter at alle virksomhederne i det landsdækkende initiativ AI Denmark har fået mulighed for at komme i betragtning til at præsentere deres arbejde med kunstig intelligens foran en uafhængig jury. Juryen består af eksperter i kunstig intelligens og digital transformation fra det danske erhvervsliv.  
     
  • BKI Kaffe var en af tre virksomheder, som var med i finalen om at vinde Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr. De to andre finalister var virksomhederne Nethire og Tier1Asset, som hver især modtog en præmie på 20.000 kr. 
     
  • I vurderingen er der taget højde for virksomhedens indsats i arbejdet med kunstig intelligens, de konkrete resultater samt potentialet og ambitionsniveauet. Derudover er der blevet skelet der til, hvorvidt virksomheden har indtænkt bæredygtighed og etik i sit arbejde med kunstig intelligens.  
     
  • Udover hovedprisen på 200.000 kr. blev der uddelt 20.000 kr. til de to andre finalister ved Danish AI Award 2022, Nethire og Tier1Asset. Finalisterne er blevet udvalgt, efter at alle virksomhederne i det landsdækkende projekt AI Denmark har fået mulighed for at komme i betragtning til at præsentere deres AI Denmark-projekt foran en uafhængig jury. 

Dette års jury var: 

• Peter Søndergaard, Group Manager, 3Shape 

• Ann Christina Rindom Sørensen, Direktør, ProteQ 

• Cecilie Amalie Andersen, Head of Customer Analytics, Trackunit 

• Rasmus Engholm, Lead Data Scientist, Afdelingen for AI Solutions, Grundfos 

• Alex Skovsbo Jørgensen, Deep learning engineer, Ambu A/S 

Danish AI Award udspringer af det landsdækkende projekt AI Denmark, som Industriens Fond i samarbejde med Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, DTU og Københavns Universitet har igangsat for at støtte virksomhederne i at bruge kunstig intelligens og styrke deres konkurrencekraft. Det sker bl.a. ved at tilbyde gratis virksomhedsforløb, hvor eksperter står til rådighed med vejledning og rådgivning. Ved at fremhæve og belønne de virksomheder, der er allerlængst fremme, er det målet at flere virksomheder vil følge trop og tage brugen af kunstig intelligens til sig. 

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.