Centrale aktører vil have fakta på bordet: Hvor gode er vi til cirkulær økonomi i Danmark?

Danmark er blandt topscorerne i EU målt på affaldsproduktion pr indbygger. Det er en indikator for, at vi ikke bruger vores ressourcer optimalt, skriver centrale aktører på det danske arbejdsmarked. De har nu sat Danmarks første ”Circularity Gap Report” i værk.

Hvor gode er vi til cirkulær økonomi i Danmark?

Det spørgsmål vil vi nu have svar på, så vi bedre kan pege på, hvor vi skal sætte ind for at gøre Danmark mere cirkulært, og ikke mindst hvilke virkemidler vi skal tage i brug.

I en bred alliance af organisationer sætter vi dansk produktion og ressourceforbrug under luppen.

Vi ønsker, at Danmark skal være blandt de bedste til at genbruge produkter, genanvende materialer og til at udvikle nye forretningsmodeller, der på forskellig vis sikrer, at vi bruger ressourcerne smartere.

Vi har brug for skærpet fokus på cirkulær økonomi.

Vi har brug for politisk ejerskab til en cirkulær omstilling i Danmark.  Og vi har brug for en bredere forståelse hos både politikere, myndigheder, borgere og virksomheder for, hvorfor cirkulær omstilling i Danmark er nødvendigt, og hvorfor vi skal handle nu.

Nødvendigt at måle

Selvom mange danske virksomheder er godt i gang med den grønne omstilling, så er vi langt fra i mål i dag. Vores ressourcefodaftryk ligger væsentligt over det europæiske gennemsnit.

Samtidig har vi bedt Circle Economy sætte fokus på, hvilken effekt det vil have på klimaet, hvis vi gennemfører konkrete cirkulære strategier

Faktisk er det sådan i dag, at hvis alle i verden skulle leve som os danskere, så skal vi bruge mere end fire jordkloder. Samtidig er Danmark blandt topscorerne i EU målt på affaldsproduktion per indbygger.

Vi har tydelige indikationer af, at vi ikke bruger ressourcerne optimalt, men vi har ikke en samlet opgørelse af, hvor cirkulære vi er. Uden en baseline er det svært at sætte mål og anvise en vej.

Industriens Fond, Dansk Industri, DTU Sustain, Teknologisk Institut, Dansk Design Center, Lifestyle & Design Cluster og IDA vil udarbejde Danmarks første ”Circularity Gap Report”, hvor der sættes tal på omstillingen.

Det er den hollandske konsulentvirksomhed Circle Economy, der skal gennemføre analysen. De står allerede bag flere Circularity Gap Reports for forskellige lande – herunder Norge, Sverige, Polen og Holland.

Analysen vil gøre os i stand til at benchmarke dansk status med blandt andet vores nabolande i Norden.

Af de lande, som har fået lavet en Circularity Gap analyse, ligger Sverige og Norge i bunden med en cirkularitets-score på to-tre procent, mens Holland ligger på 24 procent. Inden sommer næste år har vi også et dansk tal for cirkularitet. 

Vi har allerede værktøjerne

Det belaster både klima og miljø, at vi køber og smider væk, og på den måde spilder værdifulde materialer.

Internationale analyser viser, at op mod halvdelen af de samlede globale udledninger af drivhusgasser og mere end 90 procent af tabet af biodiversitet skyldes, at vi udvinder og forarbejder naturressourcer.

Vi har heldigvis allerede en række værktøjer indenfor cirkulær økonomi, der kan nedbringe vores affaldsmængder og sikre et mere bæredygtigt forbrug og produktion.

Men uden tilstrækkelig viden om Danmarks affalds- og ressourceforbrug og uden tydelige politiske ambitioner på området, bliver det svært at skabe grundlaget for, at danske virksomheder kan blive førende inden for cirkulær økonomi.

Rapporten er afsæt for handling og mål

Med en Circularity Gap rapport får vi en køreplan for politiske beslutningstagere og virksomhedsledere, der viser vejen til cirkularitet.

Med afsæt i analysen af dansk cirkularitet vil vi presse på for en national strategi

Vi får bud på i hvilke sektorer, vi først skal sætte ind, hvad der er brug for af politiske beslutninger, hvordan virksomheder og myndigheder konkret kan arbejde med et smartere ressourceforbrug.

Samtidig har vi bedt Circle Economy sætte fokus på, hvilken effekt det vil have på klimaet, hvis vi gennemfører konkrete cirkulære strategier, og hvad det vil betyde i form af grønne jobs og behov for kompetencer.

Med rapporten håber vi at skabe afsæt for politiske mål og handling.

Et klart mål for os er at klæde virksomhedsledere og politiske beslutningstagere på til at handle og skalere cirkulære løsninger og forretningsmodeller, reducere affaldsmængderne og mindske de CO2-udledninger, som dansk forbrug giver anledning til globalt.

Med afsæt i analysen af dansk cirkularitet vil vi presse på for en national strategi for cirkulær økonomi med mål og tiltag, der sætter fokus på virksomhedernes rolle som drivkraft for omstillingen.

Sammen tager vi første skridt i det arbejde, så vi alle sammen på tværs af sektorer, kan sikre, at Danmark forbliver det grønne foregangsland, som vi alle ønsker.

Indlægget er skrevet af:

  • Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør for Industriens Fond
  • Karin Klitgaard, underdirektør i Dansk Industri
  • Aske Nydam Guldberg, fungerende formand i IDA
  • Thomas Fruergaard Astrup, professor på DTU Sustain
  • Sune Dowler Nygaard, direktør på Teknologisk Institut
  • Julie Hjort, director of Sustainable Transition DDC
  • Kim Hjerrild, chef for Cirkulær Økonomi Lifestyle & Design Cluster

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.