Health tech skal gøres hot

Jesper Grønbæk gør status efter fem år i spidsen for Health Tech Hub Copenhagen

Jesper Grønbæk, CEO, Health Tech Hub Copenhagen

Der er for mange barrierer, når det kommer til at få nye, sundhedsteknologiske løsninger ud og skabe værdi for patienter og personale. Men der er forandringer på vej, siger direktør Jesper Grønbæk, der gør status efter fem år i spidsen for Health Tech Hub Copenhagen.

Der er mange ting, der kan stå i vejen for udviklingen af gode health tech-løsninger. Incitamenter, beslutningskraft og økonomi.

Én ting går dog igen gennem hele samtalen med Jesper Grønbæk: Det danske sundhedssystem er langtfra indrettet på en måde, der er modtagelig overfor de teknologiske løsninger, som der er bred enighed om, skal være aflastningen af et sundhedsvæsen i knæ.  

”Det er stadig – hver eneste dag – en stor overraskelse for mig, hvor voldsomt forældede incitamentsstrukturen i sundhedsvæsnet er. Og ikke mindst, hvor langt de er fra at være ajour med udlandet,” siger Jesper Grønbæk.

Dansk health tech er bagud

”Hvis du har et virkelig godt produkt, og lægerne synes, det er fantastisk, så mangler incitamentet og økonomien til at finansiere og implementere. Sektorovergangene mellem region, kommune og hospital bremser ganske enkelt skaleringen af de løsninger, der virker. Samarbejdet på tværs mangler, og borgerne ender med at gå glip af gevinsten” siger CEO for Health Tech Copenhagen, Jesper Grønbæk og fortsætter:

”Grunden til, at amerikanske hospitaler bliver vurderet højt, er fordi de har en incitamentstruktur, hvor de har flere digitale partnerskaber og i øvrigt ejer hele patientflowet. Det avler beslutningskraft og klarhed, som vi mangler i Danmark, hvor der er mange pengekasser, og hvor der ikke tænkes uden for egen region, hospital eller kommune.”

Kan du uddybe det?

”Hvis Carlsberg eller Novo Nordisk finder en god løsning i deres produktion, jamen så handler det jo om hurtigst muligt at få den bredt ud til andre filialer eller lande. Den tænkning findes ikke i det offentlige sundhedsvæsen.”

Vi skal tænke sundhedsvæsnet som én samlet koncern

Sundhedhedsvæsnet skal i langt højere grad tænkes som en samlet koncern, for patienternes skyld, for at sikre gevinstrealisering og udbredelse af de bedste løsninger. De health tech-startups, der vokser hurtigst, sælger til fx pensions- forsikringsselskaber, forbrugere eller andre på det private marked, hvor der ikke kun er købelyst – men også klarhed. Og dem, der henvender sig til sygehusvæsenet, ender i stigende grad med at fokusere på udenlandske sundhedssystemer”

Hvis Danmark skal kunne hjælpe borgere og reducere presset på sundhedsvæsenet i fremtiden, er vi afhængige af de bedste leverandører har lyst til at blive og engagere sig i vores land. Det kræver nogle bedre rammebetingelser end i dag.

Vi skal anerkende digitale produkter

Men lad os nu sige, at incitamenterne eller betingelserne var på plads – er teknologien der så?

“Der er mange evidensbaserede teknologiske løsninger, der rimelig hurtigt kunne implementeres i Danmark. Og det leder egentlig hen til den næste udfordring, som er anerkendelsen af digitale produkter. Her er vi også bagud.”

Jesper Grønbæk på kontoret i København.

Har du et eksempel på det?

”Hvis du i Tyskland har et barn med angst eller depression, som rigtig mange unge jo desværre i dag rammes af, så kan du via en app, der er godkendt som digital medicin af den tyske lægemiddelstyrelse, få hjælp med det samme. Her udgør digitale produkter en kategori på lige fod med øvrig medicinsk behandling. Det er altså ikke bare ”for-sjov-apps”, som vi har en tendens til at tænke herhjemme, men løsninger med en beviselig klinisk evidens,” forklarer Jesper Grønbæk, direktør i Health Tech Hub Copenhagen.

“Den anerkendelse er vi slet ikke nået til i Danmark. Her kan du gå til lægen og få en psykolog-tid om 10-12 måneder, hvis du ikke har privat sundhedsforsikring eller betaler selv.”

Forandringer skal bane vejen for unicorns   

Ifølge Jesper Grønbæk er der dog også forandringer på vej.

”Sundhedsvæsnet er så presset nu, at man er ved at indse, at rammebetingelserne skal ændres. Health tech er ikke et add’on eller nice to have. Det er need to have. Der er ild i fundamentet, og derfor er ny teknologi nødt til at indgå i patientrejsen.”

Health Tech Hub Copenhagen skubber på for den udvikling, og barren er sat højt. Hubben vil hjælpe med at skabe løsninger, som kan hjælpe én milliard mennesker.

“Og hvis vi lykkes med det, så vil det ikke alene komme mennesker verden over til gode. Det vil også skabe økonomisk vækst i Danmark, som kan medfinansiere fremtidens sundhedsvæsen. Endda give Danmark sine første unicorns,” siger Jesper Grønbæk.

I løbet af de næste år er det en ambition at skabe en eller to healthtech-unicorns dvs. et selskab, der er værdisat for over 1 mia. dollars, for at tiltrække flere innovative mennesker til sektoren og øge innovationen.

Hvordan vil I lykkes med det?

”Health tech skal gøres hot. Vi arbejder målrettet på at fat i de bedste talenter, der arbejder i fintech, robotics og i almindeligt software, samt de innovative ildsjæle fra sundhedsvæsenet. De skal få øjnene op for sundhedsvæsnet og de store udfordringer og muligheder. Den bevægelse er godt i gang og de seneste fire år har vi skabt 1600 flere jobs i health tech – de jobs skal vi sikre bliver til mange flere  Danmark,” slutter Jesper Grønbæk.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.