Danske virksomheder skal fastholde AI-førerposition

Charlotte Kjeldsen Krarup, Udviklingsdirektør, Industriens Fond

Charlotte Kjeldsen Krarup, Udviklingsdirektør, Industriens Fond

Danmark skal forsvare sin position som et af de lande, der bruger kunstig intelligens mest. Den danske styrke ligger nemlig ikke kun i at optimere produktionen, men også i at udbrede en etisk brug af AI.

Der er brug for en påmindelse om, at kunstig intelligens er andet og mere end OpenAI’s ChatGPT.

ChatGPT’s revolutionerende potentiale understreger mest af alt, at arbejdet med etik og ansvarlighed skal have høj prioritet – og at der fortsat skal være et kritisk blik på teknologien – uanset hvad vi bruger den til. Her har Danmark en solid førerposition. 

Hver dag skaber AI værdi i danske virksomheder

Der er en tendens til, at samtalen om AI reduceres til en snak om for eller imod. Fantastisk eller skræmmende. Forbud eller dystopi.

Mellem yderpolerne findes en langt mere pragmatisk tilgang til kunstig intelligens og dens betydning for vores samfund. Rigtig mange danske små og mellemstore virksomheder er godt i gang med at skabe værdi og konkurrencekraft med automatiserede løsninger baseret på AI. Det skal de blive ved med.  

Én ting er ChatGPT, der nu også kan skabe værdi i administrationen – noget andet er maskinlæring, computervision og robotteknologi, som i dag udfører driftsopgaver, som tidligere krævede menneskelige ressourcer: Kvalitetskontrol, optimering af produktionskæder og vedligehold.

Fælles for ovenstående er, at AI frigiver ressourcer, der sikrer rum til at skabe den innovation, som Danmark investerer stort i – og som vi skal leve af i fremtiden.

Lad os bevare førerpositionen

Og det går rigtig godt. 24 pct. af de danske virksomheder bruger kunstig intelligens, hvilket gør os til europamestre. Hvorfor er det vigtigt? Undersøgelser peger på, at AI har potentialet til at løfte Danmarks BNP med op mod 35 mia. kr. årligt i 2030. Og vi ved, at virksomheder, der aktivt anvender ny teknologi, er mere innovative i alle dele af forretningen – det er dem, der står stærkest på det globale marked.

Men det handler ikke kun om, hvor mange, der bruger teknologien. Styrkepositionen ligger i måden, vi anvender teknologien på: Med ansvarlighed og sikkerhed. Det skal vi vise den omverden, der lige nu famler efter netop at kombinere de to ting.

Danmark har en stærk regulering, der beskytter rettigheder og persondata. Et mindset, som danske virksomheder har med sig hver dag. Dertil har vi et godt uddannelsesmiljø inden for teknologi, hvilket letter adgang til veluddannede medarbejdere, der formår at tøjle teknologien. Det forpligter og skal bruges som konkurrencefordel.

Hvis vi ikke gør det, står nye vækstnationer på spring for at løbe med stafetten. Og de sætter ikke nødvendigvis etik og it-sikkerhed lige så højt, som vi gør i Danmark. Taber vi pusten, løber de fra os – og de løber stærkt. Følger vi ikke med, står vi ikke alene over for et tab af konkurrenceevne – men også over for et tab af udvikling med et klart etisk kompas.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.