“Alting smitter i sundhedsvæsnet – undtagen de gode ideer”

Jesper Juel-Helwig

Jesper Juel-Helwig

Sundhedsvæsnet er i knæ, og der er akut behov for nye teknologiske løsninger, der kan give bedre og mere effektive patientforløb. Men udviklingen går alt for trægt, siger Jesper Juel-Helweg, der er direktør i brobyggerorganisationen Nordic Health Lab, som Industriens Fond står bag.

Nordic Health Lab er et landsdækkende partnerskab af hospitaler og kommuner på tværs af Danmark, der hjælper med at teste nye velfærdsteknologiske løsninger, så de hurtigere kan blive implementeret og gøre en forskel for medarbejdere, patienter og borgere.

“Løsningerne og innovationskraften er derude, og sundhedsvæsnet vil gerne samarbejdet. Men noget derimellem går galt. Løsningerne kommer ikke ud hurtigt nok, og når de kommer ud, bliver de ikke spredt til andre hospitaler. Alt smitter i sundhedsvæsnet – undtagen de gode ideer,” siger Jesper Juel-Helweg, der på den baggrund er initiativtager til konferencen ‘Acceleration af innovative sundhedsløsninger – akut bidrag til sundhedskrisen i 2023’, hvor både sundhedspersonale og iværksættere for nylig mødtes for at arbejde sig tættere på hinanden.

Iværksættere: Hvor er indgangen til sundhedsvæsnet?

I en ny rapport slår den Den Sociale Kapitalfond fast, at især samarbejdet mellem virksomheder og sundhedsvæsen halter. Rapporten, der stadig er under udarbejdelse, er baseret på besvarelser fra over 450 respondenter fra både startups, den offentlige sektor og investorer.

“Der er et manglende kendskab til de innovative løsninger, der allerede findes på markedet. Der er ikke en database, oversigt eller platform over løsninger, så de offentlige ved ikke hvor – og til hvem, de skal række ud. Samtidig er der ikke kontaktransparens i det offentlige, og det gør det svært for iværksætterne at henvende sig den anden vej. Det kan være helt tilfældigt, hvem man kommer i kontakt med, og alt for ofte strander en forespørgsel,” siger Stine Lomholt, forretningsudviklingschef i den Sociale Kapitalfond.

Derudover står iværksættere ofte tilbage med indtrykket af, at sundhedsvæsnet ikke forstår værdien i deres løsning, mens de offentlige respondenter på den anden side, synes at iværksætterne ikke forstår behov og processer i den offentlige sektor. Læg dertil, at det er uklart hvilket konkret problem, løsningen adresserer, viser rapporten.

“Iværksættere bør række ud tidligere. Det er helt okay, at man ikke forstår arbejdsgangene i det offentlige, men måske er der er nogen, der vil co-create? Det er helt afgørende at den løsning, der udvikles, har en betalingsvillighed i den offentlige sektor. Det kan man være mere sikker på, hvis løsningen er co-created. Og til det offentlige: Vær mere nysgerrige. Henvend jer til de økosystemer, der er hos blandt andet Nordic Health Lab og Health Tech Hub Copenhagen, inviter iværksættere ind fx i ‘solution-to-challenge’-fora. Mange gode løsninger kommer måske aldrig i spil, fordi de ikke adresserer de rigtige udfordringer,” siger Stine Lomholt.

Hospitalsdirektør: Vi har tre konkrete udfordringer, vi gerne vil have hjælp til

Bente Ourø, der er hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital mener, at mere åbenhed er afgørende for at få flere løsninger i spil:

“Hos os har vi tre konkrete udfordringer, hvor ny teknologi kan være en vigtig brik. Patienterne skal kunne noget mere selv. Vi skal have mere hospitalsbehandling i hjemmet, og vi skal kunne gennemføre hurtigere og mere sikker diagnostik.”

“Vi har indgået et samarbejde med Nordic Health Lab, som er virksomhedernes indgang til vores hospital. NHL giver et solidt indblik i, hvem vi er, og hvordan vi er organiseret, så det bliver nemmere at sætte de her testforløb op, som vi gerne lægger rammerne til” siger Bente Ourø.

Teknologien skal passe til de sundhedsfaglige kompetencer

Samtidig skal hospitalerne også have ansat de kompetencer, der har forstand på nye løsninger og innovation, så vi i højere grad sikrer et samspil, påpeger Bente Ourø.

“Vi kan ikke bare slippe virksomhederne løs her. De skal hjælpes og guides. Som sundhedsfaglig er der noget utrygt i at stole på en monitorering i patientens eget hjem, der er noget utrygt ved at tolke resultater, når man ikke kan mærke eller se patienten,” siger Bente Ourø.

På den baggrund har hospitalet nu sendt en ansøgning til EU om at kompetenceudvikle sundhedspersonalet til at blive mere teknologiparate.

Bedre indgange og handlemuligheder i sundhedsvæsnet 

Jesper Juel-Helweg peger på, at der skal skabes bedre indgange for iværksætterne og flere handlemuligheder for sundhedsvæsenet, når det rigtige match er der, og potentialet er dokumenteret:

“Viljen er der begge veje, så det arbejder vi videre på i Nordic Health Lab, for vi har i Danmark alle forudsætninger for at blive et globalt epicenter for udvikling af velfærdsteknologi,” slutter han.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.