”Affald er bare ressourcer på afveje”

Cirkulær økonomi var dagens emne på Christiansborg, da den første, danske Circularity Gap Rapport blev præsenteret i Landstingssalen.

”Affald er bare ressourcer på afveje”. Sådan lød budskabet fra Jarl Engelbrecht Vindnæs, der er stifter af virksomheden Stykka, der designer og producerer cirkulært inventar, herunder køkkener. Et budskab, der meget godt indfanger den omstilling, som rigtig mange små- og mellemstore virksomheder står overfor. Emnet blev vendt og drejet med afsæt i den nye Circularity Gap Report, som alliancen bag rapporten i dag løftede sløret for.

Danmark halter efter det globale gennemsnit

Rapporten afslørede, at Danmark kun er 4 pct. cirkulært, mens det globale, såkaldte Circularity Metric ligger på 7,2 pct. Det vil sige, at resten – de 96 pct. – stort set hele det danske forbrug bygger på materialer, der ikke har været brugt før. Udvundet. Importeret. Fragtet. Forarbejdet. Solgt. Smidt væk.  Tilsammen udleder det enorme mængder af CO2.

”I dag er der ikke en debat i det danske samfund af, hvor meget vi forbruger. De kan man jo så fra politisk side stimulere og få os alle sammen til at tænke lidt mere over, hvad vi forbruger og søge mod mere genanvendelse,” siger direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

Vilje og viden til handling

Heldigvis var der fra alle sider vilje til handling. Miljøminister Magnus Heunicke tog imod rapporten som en gave:

”4 pct. er ikke godt nok. Vi har et samfund, der slet ikke har en cirkulær økonomi, men der er mange lavthængende frugter. Jeg tror på, at vi skal have nogle nationalt bindende mål for at reducere affaldsmængderne”, sagde ministeren.

”Det her er en kæmpe forretningsmulighed”

I ordførerkredsen var der også mange gode forslag til at styrke incitamenterne til cirkulær omstilling. Mette Abildgaard (K) stillede bl.a. spørgsmålstegn ved den såkaldte brugsmoms på genbrug, mens Samira Rawa (R) efterlyste flere afgifter.

Anderledes var mindsettet hos Stykka:

”Vi taler alt for meget om reduktion. Vi skal blive verdensmestre i det her. Cirkulær økonomi er en kæmpe forretningsmulighed. Når jeg i dag skal have en reservedel til et køkken, får jeg at vide, at det kan jeg ikke få. Til gengæld kan jeg få rabat på et helt nyt køkken. Den model skal vi væk fra. Om fem år skal vi ikke leve af at sælge køkkener – vi skal leve af at servicere dem,” siger Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Tre tal fra Rapporten

– Danmark er 4 pct. cirkulært. Det betyder, at langt størstedelen af materialeforbruget i dansk økonomi kommer fra jomfruelige kilder.

– Danmark forbruger 142,2 mio. tons jomfruelige materialer hvert år – svarende til 24,5 tons pr. person.

– Vi importerer store mængder materialer og færdige produkter fra udlandet – ca. 72 pct. af den totale udvinding, der skal til for at tilfredsstille dansk efterspørgsel, sker uden for landets grænser.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.