Sundhedsvæsenet er så presset at nye løsninger er helt nødvendige 

Morten Mommsen, projektleder, Industriens Fond

Morten Mommsen, projektleder, Industriens Fond

Health tech, eller sundhedsteknologi, er et område i rivende udvikling. Løsningerne bliver bedre og smartere. Heldigvis. For sundhedsvæsnet er så presset, at der skal nye løsninger til at afværge krisen.

Health tech repræsenterer en banebrydende udvikling inden for sundhedssektoren. Feltet finder anvendelse af avancerede teknologiske løsninger og innovationer, der kan forbedre patientpleje, diagnosticering, behandling og administrative opgaver i sundhedsvæsenet.  

Vi spørger Morten Mommsen, der er projektleder i Industriens Fond, til ambitionerne på området.  

  • Hvorfor interesserer Industriens Fond sig for health tech?  

Sundhedssektoren står over for en række udfordringer og et forventet øget pres de næste mange år. Svaret på nogle af udfordringerne er sundhedsteknologiske løsninger, der kan sikre forebyggelse og et løft i hele sektoren.  

Samtidig oplever vi en spirende underskov af virksomheder, der har potentiale til at vækste, skabe arbejdspladser og levere impact på både sundhed og konkurrenceevne. Så selvfølgelig er vi på den dagsorden! 

  • Hvordan støtter I konkret health tech-innovation i Danmark? 

To konkrete eksempler er vores støtte til henholdsvis Nordic Health Lab (NHL) og Health Tech Hub Copenhagen (HTHC)  

NHL bygger bro mellem hospitaler og kommuner på den ene side og innovative virksomheder på den anden. Projektet sikrer adgang til test og implementering af løsninger i ægte, kliniske miljøer og bidrager til nye innovationssamarbejder, kvalitetssikring af produkter og services samt vækst og kapitalsøgning.  

HTHC handler om at skabe et stærkt internationalt økosystem, som skal bidrage til at accelerere danske, sundhedsteknologiske løsninger. Med vores støtte har hub’en bygget en organisation og netværk af aktører, som hjælper de mest lovende health tech startups med forretningsudvikling og modning af løsninger.  

  • Kan du komme med et eksempel på en health tech-startup, der er bemærkelsesværdig eller har gjort en forskel?  

Der er virkelig mange gode løsninger, og vi ser hele tiden nye komme til. Men én, der har gjort indtryk på mig, er Brain+. De har lavet en softwarebaseret løsning, som kan hjælpe patienter med Alzheimer med at træne de kognitive funktioner. Løsningen, som er udviklet sammen med bl.a. kommuner og uddannelsesinstitutioner, er en slags digital terapi, som allerede har vist sin værdi. Den bruges flittigt både herhjemme og i udlandet.  

Markedet er desværre voksende, fordi flere og flere diagnosticeres med Alzheimer. Det giver gode muligheder for en virksomhed som Brain+.  Sådan er det med mange health tech løsninger, at ”markeds” potentialet tit skyldes kedelige statistikker. Til gengæld giver health tech sektoren så meget potentiale og muligheder for at skabe en positiv sundhedsmæssig effekt, som vi alle får brug for på et tidspunkt i livet. 

  • Hvilke kriterier eller strategier anvender fonden, når I vurderer og udvælger projekter, som I støtter?  

Vi kigger efter projekter, der kan skabe en forandring og styrke konkurrenceevnen for danske SMV’er samt iværksættere. NHL og HTHC ligger begge primært indenfor rammerne af vores konkurrenceevnetema ”Nye Teknologier”.  

Vi er også risikovillige og ser efter nyskabende indsatser, der kan gøre en forskel. For ca. 10 år siden stiftede vi Danish Tech Challenge sammen med DTU Science Park, fordi der på det tidspunkt var behov for at gøre noget radikalt anderledes for at sikre hjælp til nye hardware producenter. Det har hjulpet mange især medtech-virksomheder gennem tiden.  

HTHC støtter vi, fordi vi ser et behov for at samle et fragmenteret økosystem og kapacitetsopbygge den muskel, som Jesper Grønbæk og co. så småt var ved at bygge, for at skabe de bedste vilkår for vækst blandt de mange heath tech-virksomheder, som begyndte at spire frem.  

  • Hvordan ser I Industriens Fonds rolle i at styrke dansk health-tech på lang sigt, og hvad er jeres vision for fremtiden? 

Der er fortsat brug for mere åben innovation på området og flere platforme for innovationssamarbejder mellem iværksættere, den etablerede industri, hospitaler, kommuner, uddannelsesinstitutioner, forskning mfl.  

Der er et stort uforløst eksportpotentiale blandt mange af virksomhederne, men det kræver ofte, at de kan vise evidens og positive resultater herhjemme, inden blikket kan hæves mod udlandet. Det er også derfor, at den matchmaking mellem virksomheder og sundhedsvæsen er så vigtig. På et tidspunkt er det jo visionen, at det her område er så modent, at det er bæredygtigt i sig selv – til gavn for både patienter og personale.  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.