Virksomhed vil vende overvældende ESG-krav til en fordel

Virksomheden, Mekoprint, er underlagt de nye EU-krav om bæredygtighedsrapportering. De er en stor udfordring for mange danske virksomheder, fordi der er tale om en helt ny og meget omfattende standard. Men i stedet for at opfatte kravene som en stor byrde går Mekoprint forrest i et samarbejde med Dansk Industri og Industriens Fond for at fokusere på de konkurrencefordele, som den bæredygtige transparens kan give.

De nye krav om bæredygtighedsrapportering er en stor mundfuld for mange danske virksomheder, men kravene er samtidig en oplagt anledning til at afdække stigende risici, skærpe sit udviklingsmæssige fokus og styrke konkurrenceevnen. Det mener ledelsen hos Mekoprint, der nu er i gang med en større ESG væsentlighedsanalyse. Virkomheden er den første blandt fem udvalgte ankervirksomheder i et ESG-projekt sammen med Dansk Industri.

Kortlægningen af virksomhedens miljø- og klimamæssige forhold, sociale forhold og ledelsesmæssige forhold – de tre ESG-områder – er en del af EU´s CSRD-direktiv, der træder i kraft fra regnskabsåret 2025. Men allerede nu efter tre måneders forløb har Mekoprint – med hjælp fra blandt andet Dansk Industri, Rambøll og SustainX – det første grundlag på plads. Med det udgangspunkt kan der laves en endnu mere forretningsfokuseret ESG-rapportering allerede i 2024, som vil give kunderne øget sikkerhed med en dokumenteret bæredygtig forsyningskæde.

“Bæredygtig vækst har højeste prioritet hos os, for vi tror, det er den eneste langtidsholdbare strategi. Det er meget omfattende at kortlægge de mange emner, politikker og data, der er relevante for vores bæredygtighedsrapportering, men der er ingen tvivl om, at vi kan styrke vores kunders forsyningskæde og konkurrenceevne ved at gå forrest på ESG-området. Vi er f.eks. blevet opmærksomme på, hvor stort et potentiale vi har i at kunne tilbyde løsninger på et dokumenteret bæredygtigt højt niveau fra både Europa og Asien. Det er løsninger, som er tilpasset hver enkelt kundes behov,” siger CEO Anders Kold fra Mekoprint.

Deltager i projekt

Mekoprint deltager i projektet ”ESG i værdikæder”, som Dansk Industri og Industriens Fond, står bag. Formålet med projektet er at sætte fokus på produktionsvirksomheders samarbejde om bæredygtighed med leverandører, så det styrker konkurrenceevnen og skaber ny forretning. Fokus er i Mekoprints tilfælde et internt og eksternt samarbejde om emner som CO2-udledning, ressourceforbrug og cirkulær økonomi.

Ved hjælp af en dobbelt væsentlighedsanalyse har Mekoprintfået indblik i, hvilke bæredygtighedsemner virksomheden skal arbejde videre med, selvom det er lidt overvældende med over 1.000 ESG målepunkter på bruttolisten at forholde sig til. Mekoprints positive tilgang til projektet er afgørende for at vende bæredygtighedskravene til en mulighed for at styrke konkurrenceevnen, påpeger Dansk Industri, der er tovholder på projektet.

“Det er en kæmpe omvæltning og meget uoverskueligt for rigtig mange virksomheder, at de fra 2025 skal leve op til CSRD-direktivet. Mekoprint har allerede fået en unik indsigt i, hvordan de kan arbejde systematisk med bæredygtighed og dermed styrke deres forretning. Det bliver spændende i projektets næste fase at se, hvordan Mekoprint kan arbejde med bæredygtighed i værdikæden og herved opnå øget konkurrencekraft.” siger konsulent Stine Bang Larsen fra Dansk Industri.

Find nye arrangementer og webinarer fra projektet her

Strategisk prioritering hos virksomheder

Projektet har et særligt fokus på at skabe et samarbejde mellem virksomheder i værdikæden, da EU´s krav også omfatter virksomhedernes leverandører. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at Mekoprint kan dokumentere, at virksomheden selv har styr på egne påvirkninger – leverandørerne skal også opfylde bæredygtighedskrav. Derfor har Mekoprint placeret sine 200 største leverandører på en såkaldt modenhedsskala, så Mekoprint kan se, hvor der er behov for en dialog, og hvor virksomheden skal hjælpe leverandørerne med at styrke deres indsats. Det er en understregning af, at bæredygtighed er blevet en vigtig strategisk indsats for Mekoprint, der understøtter en fortsat langtidsholdbar vækst.

Konsulent Anne Sofie Madsen fra Rambøll roser Mekoprint for at have en strategisk tilgang til opgaven:

“Mekoprint har forstået, at det er vigtigt at have et strategisk blik på ESG-områderne. De ved, at det også handler om risikostyring, og at bæredygtighed skal vurderes på niveau med andre finansielle risici, fordi det i stigende grad er et emne, som investorer og kunder er meget opmærksomme på,” siger Anne Sofie Madsen.

Virksomheder skal være transparente i fremtiden

Når bæredygtighed bør rykke op i toppen af dagsordenen, skyldes det ikke kun, at virksomhederne skal have styr på deres data, fordi lovgivningen kræver det. Det er afgørende, at de er i stand til at svare på de spørgsmål, som kunderne stiller. Det kan Mekoprint nu gøre proaktivt, fordi bæredygtighed har høj prioritet i virksomheden, som gennem projektet ”ESG i værdikæder” er blevet klædt endnu bedre på til at fortsætte den målrettede indsats på bæredygtighedsområdet.

“Netop fordi Mekoprint har taget en række initiativer på ESG-området og har styr på sine data, så kan Mekoprint muligvis opnå en konkurrencefordel. De virksomheder, der ikke tager ESG-kravene meget alvorligt, får et problem i fremtiden, for de risikerer, at kunder trækker sig fra samarbejdet. Bæredygtighed bliver virksomhedernes nye ‘license to operate’”, siger seniorrådgiver Marie Marvel Olofsen fra SustainX, der også rådgiver Mekoprint.

Mekoprint vil i de kommende måneder drøfte ESG-spørgsmål med udvalgte kunder og leverandører for at kortlægge, hvor der kan og skal ske forbedringer, drøfte nye initiativer og hjælpe de leverandører, der har brug for støtte til at komme videre med tiltag inden for bæredygtighedsområdet med særlig fokus på CO2-reduktion, genanvendelige råvarer og sikkerhed for ordentlige arbejdsforhold igennem hele værdikæden. Erfaringer fra projektet skal fremadrettet bredes ud til andre produktionsvirksomheder gennem DI og Industriens Fond, så de også kan få gavn af et mere systematisk samarbejde i værdikæden om bæredygtighed.

Bliv en del af projektets følgegruppe her

Aktuelt

Nyhed

17. juli 2024

Kaffeproducent gør biodiversitet til en forretningsfordel

Nyhed

17. juli 2024

Kaffeproducent vil hjælpe dyr og træer tilbage

Nyhed

12. juli 2024

Industriens Fond søger studentermedhjælper med passion for projektledelse og innovation

D-mærket
Nyhed

10. juli 2024

73 procent stigning: Danske virksomheder søger mod mærkningsordning for at styrke it-sikkerheden

De danske cybersikkerhedstalenter, der sikrede Danmark bronze ved de europæiske mesterskaber i 2023. I 2027 kommer EM i Cybersikkerhed til Danmark,
Nyhed

4. juli 2024

Millionindsprøjtning sikrer talentudvikling på samfundskritisk område

Nyhed

3. juli 2024

Ekspertens råd: Sådan får du virksomheden igennem en krise

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.