‘Satellitteknologi styrker vores løsning’    

Katja Eberhardt-Grothe

Firmaet Klimate bruger satellitteknologi til at styrke transparens, tillid og kvalitet, når de hjælper virksomheder med at investere i klimakompensation over hele verden.

“Det er en sindssyg kompleks branche, vi er i. Med satellitteknologi kan vi skabe en ny form for uafhængig verificering og transparens i vores projekter. Satellite imaging giver os det boost og den troværdighed, der skal til, for at virksomhederne tør foretage de her investeringer.”

Ordene er Katja Grothe-Eberhardts. Hun er stifter af virksomheden Klimate, der kort fortalt hjælper virksomheder med at investere i carbon removal projekter, der kompenserer for såkaldt ’uundgåelige’ CO2-udledninger. Klimate sammensætter porteføljer af carbon removal teknologier samt carbon purchase agreements (langsigtede aftaler mellem to parter, der repræsenterer en fjernelse  af CO2 gennem initiativer, der fjerner drivhusgasser fra atmosfæren andre steder), så der kan opnås en neutralitet. 

Klimate har været med i ESA BIC, støttet af Industriens Fond, som stiller et inkubationsmiljø til rådighed for nye virksomheder, der ser kommerciel værdi i at integrere teknologi, systemer eller data fra rumindustrien i produkter eller tjenester.   

Varm barsel blev startskuddet til ny klima-startup

Historien starter dog et lidt andet sted. Hjemme i København, hvor Katja Grothe-Eberhardt var på barsel med sin første søn – og den barsel blev på trods af årstiden en varm fornøjelse:

“Klimate blev stiftet i januar 2020, da min søn var tre måneder gammel. Det var en virkelig varm vinter, ingen sne og dertil plusgrader. Det var vildt, og den udvikling ville jeg gerne være med til at vende. På det tidspunkt havde jeg arbejdet som konsulent i BCG og Mærsk, og derfra har jeg nok lært, at man godt kan være med til at gøre en forskel, selvom man ikke er eksperten hele vejen rundt,” siger Katja Grothe-Eberhardt.

“Klimate kommer ind i billedet der, hvor virksomhederne allerede har et CO2-regnskab og kender deres udledninger, samt har en plan for at reducere udledninger i deres værdikæde, og derudover gerne vil være CO2-neutrale i deres drift,” siger Katja Grothe-Eberhardt og fortsætter:

“Vores opgave er så at sammensætte porteføljer og strategier for klimaneutralitet, der passer til de pågældende virksomheders strategi og udledningsniveau.”

Det kan fx ske gennem skovprojekter eller med Direct Air Capture, hvor CO2 trækkes ud af luften og fjernes permanent ved at omdanne den til basalt sten.

“Jeg tog kontakt til Climeworks, der arbejdede med det første Direct Air Capture anlæg i verden. En teknologi, som jeg synes, er virkelig spændende. Det helt store problem var at skalere teknologierne og skaffe finansiering til anlæggene. Det er jo et godt match med virksomheder, der gerne vil gøre en forskel,” siger Katja Grothe-Eberhardt.  

Skaber vi impact for pengene?

“Vi lever i en tid, hvor udviklingen for alvor tager fart, og der bliver givet rigtig mange løfter – spørgsmålet er, om der bliver leveret reel impact for investeringerne. Det kan mange virksomheder godt være usikre på, når det kommer til de her klimakreditter – her giver satellitteknologi et visuelt bevis for, at der sker noget,”siger Katja Grothe-Eberhardt.

Konkret har Klimate anvendt satellitdata til at undersøge kulstoflagringen i et skovprojekt, som de køber klimakreditter i. Koblet med machine learning og on-the-ground data undersøgte Klimate, om mængden af CO2 lagret i skoven stemmer overens med den mængde kreditter, projektet udsteder. Teknologien giver højere kvalitet i projekterne, hvilket sikrer, at Klimate kan levere højere kvalitet til kunderne.

På sigt er det virksomhedens mål at tilbyde satellitovervågning af alle skovprojekter og udvide til andre carbon removal teknologier.

Om satellitteknologi

  • Satellitteknologi bygger på satellitter – kunstige objekter, der kredser om jorden eller andre planeter. De er designet til at udføre en række opgaver, såsom overvågning af vejr, observation af Jorden, GPS-navigation og videnskabelig forskning.
  • Satellitter bruger avancerede teknologier såsom dataoverførsel og avancerede sensorer til at indsamle og transmittere data til jorden. De er udstyret med solceller og batterier, der giver dem strøm til at fungere, mens de er i kredsløb.
  • Satellitter kan have forskellige størrelser og formål. Nogle er store og komplekse og bruges til videnskabelig forskning, mens andre er mindre og specialiserede til specifikke opgaver.

Om ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Center i Danmark)  

  • ESA BIC er støttet af Industriens Fond og tager afsæt i et koncept med 20 ESA BIC’s i 17 lande, og 650 virksomheder, som har været gennem programmet.
  • Målgruppen er højteknologiske opstartsvirksomheder, der har brug for støtte til at udvikle produkter og tjenester, der baserer sig på data, systemer og teknologi fra rumsektoren.
  • Opstartsvirksomheder bliver optaget i ESA BIC efter ansøgning og gennemgår derefter et op til to år langt inkubationsforløb, hvor de støttes finansielt, forretningsmæssigt og teknologisk.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.