Manglende ledelseserfaring spænder ben for iværksættere

I begyndelsen handler alt om liv og død for startups. Er der kapital nok? Er der kunder til vores produkt? Hvad er firmaets markedsværdi? Her er ledelse ofte en diciplin, som grundlæggerne ikke skænker en tanke. Men når firmaet vokser, bliver der brug for god ledelse, og det kræver mental omstilling.

Op imod en tredjedel af alle startups bukker under og går i opløsning på grund af team- og ledelsesproblemer. Co-founders bliver uvenner, der opstår twister, eller stifterne kløjes i overgangen fra iværksættere til personaleledere.  

Mia Jung kalder det ’Den menneskelige faktor’. Hun har netop haft 24 virksomheder igennem programmet ’From Founder to Leader’, som hun er fagligt ansvarlig for og peger blandet andet på den transformation, som iværksætterteamet selv skal igennem, når de vokser sig store nok til at kunne ansætte deres første medarbejdere:

“I skaleringsfasen kan alt ikke længere klares i et co-founder-plenum over en uformel middag. Man bliver nødt til at afgive noget kontrol til hinanden og fordele nogle beslutningskompetencer, og det er en svær øvelse – både at have samtalen om, hvordan det skal gøres og at arbejde i det nye hierarki.” 

Fakta

From Founder To Leader er et personligt lederudviklingsprogram for lovende virksomhedsgrundlæggere med medarbejderansvar – primært i startups der er nået til skaleringsstadiet. Programmet har i første omgang til formål at hjælpe 200 startup-ledere med at dygtiggøre sig inden for ledelse.

En stor overraskelse

Når en virksomhed har fundet sit produkt og målgruppe, opstår der nogle nye problematikker. Iværksætterne skal pludselig forholde sig til at bygge en god arbejdskultur og ledelsesform for nye medarbejdere, som ikke har ejerskab til virksomheden, og derfor motiveres på en helt anden måde. Mens presset stiger på de klassiske kerneområder af forretningen, skal grundlæggerne altså også til at forholde sig til andre menneskers behov, motivation og præstation.

“Det er en af de ting, jeg slet ikke var forberedt på: at jeg på et tidspunkt også skulle tage mig af andre,” siger Mathias Horn, medstifter og COO hos spilplatformen LeaguesGG. Han har derfor gennemført programmet ‘From Founder To Leader’ med stor tilfredshed.

I 2017 var LeagueGG et lille e-sportshold. En fritidsinteresse blandt venner. I dag er det en virksomhed med 10 ansatte, som giver millioner af e-sportsspillere verden over en infrastruktur for e-sport – et forbund ligesom UEFA er det for fodboldspillere.

“Da vi begyndte at ansætte folk, var vi slet ikke klar over, hvilken kultur, vi ønskede i vores firma. Hvad skulle vi fx lave sammen med vores ansatte, og hvordan passede vi ordentligt på dem? Det startede jo med at være en hobby, der pludselig var en professionel virksomhed,” fortæller Mathias Horn og fortsætter:

“Når man har været vant til at lave alting selv, er det en stor opgave at skulle bygge en firmastruktur, finde ud af, hvordan man er en god chef og tage hensyn til andre.”  

Ledelse tager tid

Mia Jung fortæller, at en stor del af de iværksættere, hun møder, slet ikke er bevidst om, at ledelse er en kvalifikation, de kan få brug for, og derfor brænder de nallerne. Pludselig har de en uønsket kultur eller urealistiske forventninger til deres medarbejdere.

“Mange føler sig presset af, hvor lang tid, ledelse tager og ender med at lede om dagen og bruge aftener og weekender på deres andre opgaver. De har simpelthen ikke taget højde for, at det tager tid, og det ikke holdbart på sigt,” fastslår Mia Jung.

Hun forsøger derfor at give kursisterne på ‘Founder To Leader’ en bevidsthed om bæredygtig vækst og skalering. De skal reflektere over, hvad det er for en virksomhed, de gerne vil bygge og hvilken vækst, de ønsker.

“Hvis de ikke reflekterer over den del, taber flere af dem pusten og bukker under på sigt. De skal selvfølgelig vækste på klassiske (økonomiske) parametre, men de skal også overleve som mennesker,” siger Mia Jung.    

“Jeg er slet ikke sikker på, at vi ville have haft så meget succes, som vi har, hvis vi ikke havde fået hjælp og sparring til ledelsesdelen undervejs,” siger Mathias Horn. I dag føler han sig heldigvis godt klædt på til at ansætte de næste 10-20-30 ansatte, når økonomien tillader det.

Relevante artikler

Poul Madsen er 23 år og ejer af et af Danmarks største gartnerier
Nyhed

29. januar 2024

Han er studiemedarbejder – og ejer – i samme virksomhed

Nyhed

26. januar 2024

Danmark mangler kvindelige investorer

Julie Bruun, leder af virksomheden CP
Nyhed

11. januar 2024

Arven af fars firma: Døtre bliver forbigået

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.