Elektrificering: “Der er flere, der skal tage ansvar”

El, Elmast, elektrificering

El, Elmast, elektrificering

Skal Danmark i mål med 70 pct. reduktion i udledningen af drivhusgasser i 2030, kommer vi ikke uden om elektrificering af industrien.

Projektet Elektrificering af Fødevareindustrien viser, at det både teknologisk og økonomisk er inden for rækkevidde at gøre sig uafhængig af fossile brændsler og sætte grøn strøm til produktionen – og dermed skære 1 mio. ton af Danmarks årlige CO2-udledning. 

Men det er både en stor og en langsigtet investering. Især for de energitunge virksomheder.

– Det er vanvittig dyrt. Derfor har vi også spurgt os selv, om der er effektivitet nok i den ressource, vi kaster i det. For os er to-tre års tilbagebetalingstid nødvendigt. Med syv års tilbagebetalingstid er vi udfordret, siger Jørn Stryger, fabriksdirektør i CP Kelco, der er en af de tyve fødevarevirksomheder, der har været med i projektet.   

Flere forpligtende partnerskaber

– Derfor skal både myndigheder og rådgivere også påtage sig et større medansvar – og især skal rådgiverne i højere grad indgå forpligtende partnerskaber med virksomhederne, mens myndighederne skal være medspillere og ikke bureaukrater, siger Jørn Stryger og uddyber

– Jeg kunne godt tænke mig et mere forpligtende samarbejde, hvor flere aktører kommer ind i manegen, og tager deres ansvar for omlægningen i stedet for at stå på sidelinjen. I dag er der masser af kostbare råd at hente, men vores virksomhed er sat i verden for at udvinde pektin – ikke til at forfatte EU-ansøgninger eksempelvis. Her ville det være givtigt for både fremdrift i omlægning og for vores klode, hvis vi i højere grad forpligtede hinanden – og ikke kun virksomheden på – at vi skal lykkes her.   

Grøn omstilling med elektrificering

CP Kelco er blandt verdens største producenter af pektin og carrageenan, der anvendes til at give tekstur, konsistens og stabilitet i mange forskellige produkttyper bl.a. til fødevarer. Virksomheden udvinder pektin af citrusfrugter og carrageenan af tang som led i en verdensomspændende forsyningskæde. Fabrikken har hjemme i Lille Skensved ved Køge, hvor den har ligget siden 1947.

– Og der bliver vi ved med at ligge – også selvom vi qua vores virke lige så godt kunne ligge i Sydamerika. Men den danske innovationskraft og muligheden for at gå foran på det grønne område holder os her, siger Jørn Stryger, der tydeligt mærker, at kunderne stiller flere og mere kontante krav til bæredygtighed.

– Det er en markant udvikling, at både leverandører og vidensinstitutioner nu siger, at det her kan vi gøre noget ved. At vi nu kan få højtemperatur varmepumper er helt afgørende, og det tør vi nu skrive ind i vores projekter. Når vi kommer op over 100 grader ved vi, at der nu er varmepumper at få – det tror vi på nu, siger Jørn Stryger.   

‘Om fem år afregner vi i kroner og ører – og CO2’

– Om fem år er virkeligheden den, at vi som virksomhed afregner i kroner og ører – men også i CO2. Vi kigger ind i, at samtlige varer vil blive mærket med præcis, hvor meget de udleder i CO2. Det er jeg helt overbevist om, siger Jørn Stryger, der derfor også opfordrer andre virksomheder til at komme i gang nu. En investering i bæredygtighed er en investering i overlevelse, lyder det fra fabriksdirektøren.  

Tre gode råd til andre virksomheder der skal i gang med grøn omstilling med elektrificering  

  • Team up med en rådgiver i et forpligtende partnerskab, hvor både rådgiver og virksomhed har ejerskab til omlægningen, og hvor begge parter har incitament til at lykkes.
  • Indgå samarbejder med andre virksomheder – især hvis man er en lille virksomhed kan det betale sig at arbejde sammen om omlægningen.
  • Kom i gang nu. Gevinsten ved at være først bliver kun større.

Fordele ved elektrificering hos CP Kelco

  • Elektrificering giver flere fordele for CP Kelco. Udover skiftet fra fossile brændsler til el er der store energibesparelser forbundet med elektrificering af CP Kelcos inddampningsprocesser.
  • Beregninger fra projektet viser, at CP Kelco vil kunne reducere CO2-udledningen med 17.500 ton pr. år – svarende til en samlet reduktion på 20 pct. af fabrikkens nuværende CO2-udledning.
  • Elektrificering af produktionen vil også give mulighed for at øge produktionskapaciteten, hvorved en nuværende produktionsflaskehals fjernes, hvilket vil understøtte den forventede vækst hos virksomheden.  

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.