Digitalt værktøj gør kunder mere selvhjulpne, så firma slipper for at sende teknikere verden rundt

En ny prototype på et digitalt værktøj hjælper Fibo Intercons kunder i hele verden med fejlsøgning på betonblandeanlæg. Virksomheden kan dermed undgå at sende teknikere ud i verden. Den nye prototype er resultatet af et projekt, som Industriens Fond står bag.

Det er dyrt, tidskrævende og udleder meget CO2.

Fibo Intercon, der producerer betonblandeanlæg, vil gerne undgå store omkostninger forbundet med at sende teknikere verden rundt for at hjælpe kunderne med at betjene maskinerne.

Derfor indgik virksomheden i et MADE demonstrationsprojekt, hvor de sammen med Alexandra instituttet undersøgte, hvilke digitale værktøjer de kan bruge til at yde fjern-support. Resultatet var udviklingen af en prototype af et Augmented Reality (AR)-værktøj, der let og intuitivt hjælper kunder i hele verden via en mobilapp med fejlsøgning på anlæggene.

”Fibo Intercon er et stærkt eksempel på, hvad ny teknologi eller anvendelse af nye materialer i produktionen kan give af gevinster – både på bundlinjen og for at fremme en mere bæredygtig forretning. Det er vores ambition, at andre virksomheder kan lære af demonstrationsprojekterne, og at barren for at tage nye teknologier til sig derved sænkes,” siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup.

Digital udvikling med fart på

Fibo Intercons kunder opererer betonblandeanlæggene via en skærm, hvor de kan bestille lige netop den mængde og blanding af beton, eller andre materialer f.eks. mørtel, som de har brug for. Virksomhedens anlæg bliver solgt over det meste af verden, og de seneste par år har de ansatte på hovedkontoret i Videbæk været på en digital rejse, hvor der er blevet indført flere digitale løsninger. Fibo Intercon har gennemført en omfangsrig digital omstilling, der bl.a. har været med til at firedoble deres omsætning.

Nu har virksomheden taget endnu et skridt i den digitale retning med AR-løsningen, og det ændrer arbejdsgange og reducere CO2-udledningen.

Fibo Intercon vil både tilbyde den bedst mulige support i takt med, at de vil gøre deres kunder mere selvhjulpne, hvis der opstår fejl på en maskine. Sådan lyder det fra Lotte Kristensen, der er international marketingkoordinator i den midtjyske virksomhed:

“For os handler det især om at finde et niveau for rigtig god support, så vi kan hjælpe vores kunder og give dem nogle redskaber til at blive mere selvhjulpne. Vi kunne selvfølgelig godt lave super support ved at sende 30 teknikere rundt i verden, men så levede vi ikke særlig længe, da det er for dyrt. Det er derfor vigtigt at finde et økonomisk rentabelt niveau, som vi kan yde support ud fra. Vi tager selvfølgelig højde for, at vores maskiner skal serviceres i en periode, men det er lidt ligesom med biler: På et tidspunkt skal man selv betale for værkstedsbesøgene – medmindre man kan have nogle værktøjer, hvor det ikke koster alverden,” forklarer hun.Klimavenlige løsninger

Den fysiske afstand betyder ret meget:

“Når først vores kunder står med en maskine, der ikke gør som den skal, og de skulle have brugt hjælp for to timer siden, så har de svært ved at forstå, at der går tre dage, før en af vores teknikere kan nå frem.”

Fjernsupport betyder mindre rejseaktivitet, og det er bedre for miljøet: Fibo Intercons blandeanlæg bliver primært brugt til produktion af beton, der indeholder cement. Selve produktionen af cement – der ikke foregår hos Fibo Intercon – udleder en del CO2 og belaster dermed klimaet.

”Vi ønsker med vores produkter at nedbringe klimaaftrykket mest muligt ved at finde så CO2-venlige løsninger som muligt. Vi kan sikre at vores anlæg producerer så præcist som muligt, for dermed at undgå spild, og vi kan sørge for i vores processer at minimere udledningen af CO2,” siger Lotte Kristensen og tilføjer:

”Flest mulige møder afholdes i dag online, og vi har et stort ønske om at minimere rejserne for vores teknikere. Vi har stort fokus på at levere så klimavenlige løsninger som muligt, selv i en branche der traditionelt ikke har været så grøn,” siger hun.

Har fået overblik over AR og VR

I projektet har Fibo Intercon udviklet en AR-prototype, som gør det muligt for deres kunder at scanne en QR-kode på maskinen og tilgå diverse instruktioner og få visuel hjælp af trinvise guides. På sigt kan der være mulighed for at tilgå ‘live data’.

Demonstrationsprojektet har givet Fibo et overblik over, hvad der findes af teknologier, og hvad der er brugbart og ikke er brugbart:

“Det har især givet et overblik over muligheder, og hvad det kræver, samt hvor det er relevant i forhold til vores maskiner. Vi har helt klart fået blik for, at der er forskellige niveauer af teknologier, alt efter om det er vores teknikere eller vores kunder, der skal bruge løsningerne. Det kan godt være, at vi i forhold til vores kunder skal starte med en lidt mere simpel mobilløsning med AR og selvhjælpsscenarier. Omvendt kan de teknikere, der står ude ved vores maskiner hele tiden, godt have glæde af en AR-brilleløsning,” forklarer hun.

Visse ting kan være svært at forklare over telefonen, og her kan AR-teknologien være en hjælp, forklarer Bjørn Westengaard, der er Automation Engineer og står for at yde support på Fibo Intercons maskiner:

“Der er mange steder, hvor der kan opstå fejl. Det kan være en ’flowmåler’, der måler gennemstrømningen af det vand, der skal bruges til at blande cementen, og her kan det være svært at guide kunden hen til den del, når det foregår over telefonen. Her hjælper det, hvis man har adgang til en video eller billeder. Eller endnu bedre: Hvis man kan holde en telefon op foran maskinen og få instruktioner via AR,” forklarer han.Nemt at komme i gang

AR- og VR-værktøjer er relevante for alle virksomheder, som er afhængige af at yde fjernsupport, og hvor det typisk tager mange ressourcer at yde den service. Det er relativt nemt at komme i gang, da mange af værktøjerne inden for AR og VR findes som hyldevarer, lyder det fra Kaspar Rosengreen Nielsen, der er Principal Software Architect hos Alexandra Instituttet.

“Det er noget, der tager mange ressourcer hos mange virksomheder, og her kan AR og VR gøre det nemmere at finde de steder på en maskine, som man skal være opmærksom på. Det handler typisk om at få konverteret meget af det materiale, man har inden for instruktion og fejlsøgning, således at det bliver tilgængeligt i en AR-app eller AR-brille,” forklarer han.

Udover at udvikle AR-prototyper, så har man også testet forskellige teknikker til 3D-scanning af produktionsapparatet, forklarer Kaspar Rosengreen Nielsen. Det er standardværktøjer, der er tilgængelige via apps som Luma og Polycam til telefonen, og som betyder, at man kan få en 3D-model af en maskine.

“Konkret kan Fibo Intercons kunder bruge det til at scanne de omgivelser, som deres maskiner står i. Man kan dermed give en bedre support, fordi det betyder, at man kan ‘highlighte’ alle de steder på maskinen, man skal være opmærksom på i en fejlsøgning,” forklarer han.

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen. Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet eller DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden. Det kan både være inden for materiale eller produktion. Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter. Næste frist er 1. april 2024. MADE Demonstrationsprojekter er muliggjort med støtte fra Industriens Fond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (DEB) via finansiering fra EU’s Regionalfond.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekter her

Aktuelt

Nyhed

17. juli 2024

Kaffeproducent gør biodiversitet til en forretningsfordel

Nyhed

17. juli 2024

Kaffeproducent vil hjælpe dyr og træer tilbage

Nyhed

12. juli 2024

Industriens Fond søger studentermedhjælper med passion for projektledelse og innovation

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.