Danske virksomheder skal indtage AI-førerposition

Teknologi - droner

Danmark skal være et af de lande, der bruger kunstig intelligens bedst. De danske virksomheder kan især bruge teknologien til at optimere produktionen og øge konkurrenceevnen. Og så skal vi, som erhvervsliv og samfund, gå forrest, når det handler om etisk brug af kunstig intelligens.

Kunstig intelligens er for alvor kommet på dagsordenen. Særligt de store skridt som de AI-baserede sprogmodeller har taget i de seneste år, har været med til at rette manges fokus mod den kunstige intelligens.

Modellerne har gjort AI anvendelig for alle og gevinsterne er lette at forstå og forholde sig til. Og så møder vi alle sammen sprogmodellerne i praksis når vi for eksempel bruger chatbots, ChatGPT eller hjælpeværktøjer i Office-pakken.

Meget mere end sprogmodeller

Det er vigtigt at huske på, at kunstig intelligens er andet og mere end ChatGPT. Hen over de seneste år, har danske virksomheder kombineret computervision, store datamængder, maskinlæring og robotteknologi på innovative måder.

Det betyder, at virksomheder i dag udfører en række vigtige driftsopgaver, som tidligere krævede menneskelige ressourcer, ved hjælp af kunstig intelligens. For eksempel inden for kvalitetskontrol, produktionsoptimering, vedligehold, forecasting eller cybersikkerhed.

Flere forskellige fordele

Anvendelsesområderne for AI er mange. Den kunstige intelligens er først og fremmest med til at effektivisere og frigive ressourcer, der sikrer rum og tid hos både små og store virksomheder til at skabe den innovation, som dansk erhvervsliv skal leve af i fremtiden.

Dertil findes der også utallige eksempler på, at kunstig intelligens ikke bare er hurtigere til at løse vigtige opgaver i industrien – den er også bedre.

På den måde er kunstig intelligens allerede i dag et vigtigt værktøj til at styrke virksomheders konkurrenceevne.

Se hvordan Tier1 Asset bruger AI.

Se hvordan BKI Foods bruger AI.

Se hvordan Teton bruger AI.

Og i fremtiden, når AI-udviklingen for alvor får fart på, må kunstig intelligens forventes at blive en endnu større og vigtigere drivkraft for dansk erhvervslivs fremgang.

Derfor skal virksomhederne med på vognen hurtigst muligt – en opgave som Industriens Fond fokuserer på gennem en række forskellige tiltag, herunder det bredt favnende initiativ AI Denmark.

Kunstig intelligens er ikke perfekt

Som med al anden teknologi, skal arbejdet med kunstig intelligens udføres velovervejet. Et positivt udkomme af ChatGPT’s revolutionerende potentiale, fremmarch og brede appel er, at diskussionen om etik, moral og ansvarlighed i forbindelse med brugen af nye teknologier igen er kommet i højsædet.

Der skal altid være et kritisk blik på teknologien og dens konsekvenser – uanset hvordan den virker og hvad vi bruger den til.

Til tider kan der dog være en tendens til, at samtalen om AI reduceres til en snak om for eller imod. Fantastisk eller skræmmende. Forbud eller dystopi.

Men mellem yderpolerne findes der heldigvis en langt mere pragmatisk og konstruktiv tilgang til kunstig intelligens og dens betydning for vores virksomheder, vores hverdag og vores samfund.

Hver dag skaber AI værdi i virksomhederne 

Mange små og mellemstore virksomheder herhjemme er godt i gang med at skabe værdi og konkurrencekraft gennem automatiserede løsninger baseret på AI. Det skal de blive ved med, og de skal have følgeskab af endnu flere.

Derfor arbejder vi målrettet – blandt andet gennem AI Denmark – med at løfte industriens AI-kompetencer, så flere prøver kræfter med kunstig intelligens og får mod på mere.

Se hvordan Syncsence bruger AI.

Se hvordan Conpleks bruger AI.

Se hvordan Neogrid Technologies bruger AI.

Men kompetenceniveauet skal også løftes hos de bedste og derfor arbejder vi også på, at de danske virksomheder, der allerede nu hører til i verdenstoppen, og som bruger kunstig intelligens i vidt omfang hver eneste dag, bliver ved med at forbedre og forny sig.

Danmark skal ligge forrest i feltet

Kunstig intelligens er med til at øge dansk erhvervslivs konkurrenceevne og kan også bidrage til at forbedre og effektivisere vores samfund.

Men de gode gevinster handler ikke kun om, hvor mange, der bruger teknologien. Det handler i høj grad også om måden, vi anvender teknologien på.

Her kan Danmark og de danske virksomheder skille sig positivt ud ved at sætte ansvarlighed og sikkerhed højt, når kunstig intelligens og anden ny teknologi implementeres og udnyttes.

Her kan dansk erhvervsliv fremvise sig selv som globalt førende og vise vores omverden, hvordan man kombinerer teknologi og etik på en god måde.

Etik er et nøgleord

Heldigvis har vi herhjemme årelange erfaringer med big data. Vi har for eksempel arbejdet med persondata i årtier og vi har på mange områder en stærk regulering, der beskytter rettigheder og personfølsomme oplysninger.

Det mindset er værdifuldt og det har de danske virksomheder med sig i bagagen hver eneste dag. 

Dertil har vi et uddannelsesmiljø, hvor kritisk tænkning og kreativitet har fremtrædende pladser. Den kombination af hittepåsomhed og høje etiske standarder skal vi som samfund og erhvervsliv blive endnu bedre til at omsætte til konkurrencefordele og global vækst.

Kampen om den kunstige intelligens skal vindes. Så det gælder om at tage fat, for hvis vi ikke gør det i en fart, så står skruppelløse virksomheder og nye vækstnationer på spring – og de er klar til at løbe lynhurtigt med stafetten.

De vægter ikke etik og sikkerhed lige så højt, som vi gør i Danmark og det betyder, at vi, med dem ved roret, kan få en uønsket teknologisk udvikling, hvor den kunstige intelligens bruges på uhensigtsmæssige måder.

Derfor handler det ikke om, hvorvidt kunstig intelligens er en god eller en dårlig ting, eller om hvorvidt vi skal bruge AI i Danmark eller ej.

Det handler om at vise hvordan man gør det på den bedst mulige måde og med et klart etisk kompas. Den kombination skaber konkurrenceevne og det skal være en dansk styrkeposition.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Charlotte Kjeldsen Krarup

Udviklingsdirektør

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.