Dansk satellit tester kunstig intelligens i rummet

Der skrives dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO sendes op. Satellitten indeholder en mikrocomputer og skal blandt andet teste kunstig intelligens i rummet.

Gennem to år har studerende fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og IT-Universitetet arbejdet på at gøre den første DISCO-satellit klar til opsendelse. Og nu sker det.

Lørdag den 15. april kulminerer arbejdet, og spændingen udløses, når studentersatellitten bliver skudt op med en Falcon 9-raket fra Vandenberg-rumbasen i USA klokken 08:48 dansk tid.

Vi skriver et nyt kapitel i dansk rumhistorie med opsendelsen. Det er første gang, at studerende fra fire danske universiteter samarbejder om et innovativt, nationalt rumprogram,” siger Christoffer Karoff, der leder projektet og er lektor på Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Opsendelsen af satellitten sker som led i DISCO-projektet, som Industriens Fond gennemfører sammen med de fire universiteter med henblik på at øge interessen for rumteknologi hos de studerende på de danske universiteter. Ambitionen er at give den spirende danske rumindustri endnu bedre adgang til dygtige medarbejdere i de kommende år.

Der er tale om en såkaldt CubeSat-satellit, der måler 10 x 10 x 10 cm og vejer i omegnen af ét kilogram. Ombord på satellitten er der en mikrocomputer, der er udviklet af Google til at kunne lave kunstig intelligens. Den skal nu for første gang ud at flyve i rummet med DISCO-satellitten.

Forløber for større klimasatellit

DISCO-1, som altså sendes op nu, er en forløber for DISCO-2, der skal sendes op til næste sommer. DISCO-2 skal, til den tid, gøre os klogere på klimaforandringerne ved at levere flerdimensionelle billeder af, hvordan gletsjere smelter i Grønland.

Uddanner fremtidens talenter til rumsektor

Nikolaj Forskov Eriksen er en af de danske studerende, der satte satellitten ind i raketten i USA, og han har fået meget ud af projektet.

DISCO er en oplagt mulighed for at lade sig begejstre over sit fag. Man kan afprøve sine evner på en virkelig opgave med virkelige konsekvenser af ens beslutninger. Samtidig har DISCO været med til at skaffe mig en praktikplads i en virksomhed, hvor jeg allerede havde været i kontakt med nogle ansatte igennem projektet. Og så er det jo bare knaldhyggeligt at dele et projekt med studerende fra forskellige uddannelser og universiteter,” siger Nikolaj Forskov Eriksen, der studerer elektroingeniør på Syddansk Universitet.

På længere sigt håber lektor Christoffer Karoff, at projektet kan være med til at levere kvalificerede kandidater til rumsektoren, der i høj grad mangler arbejdskraft i dag.

Den danske rumsektor er stærkt voksende, og om få år vil det blandt andet være tidligere DISCO-studerende, der vil tegne retningen for sektoren,” siger han.

Derudover håber han, at projektet også kan være med til at skabe en spirende interesse for feltet hos gymnasieelever, der blandt andet skal prøve kræfter med at kommunikere med satellitten.

DISCO-1 kommer til at passere Danmark to gange i døgnet og skal efter planen være i kredsløb i de næste tre år. Satellitten er produceret i samarbejde med Space Inventor, mens Momentus sammen med SpaceX er ansvarlige for opsendelsen. Opsendelsen kan følges direkte her.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.