Cyberuddannelse skal sikre danske virksomheder

Ny uddannelsesindsats skal øge it-sikkerheden i mindre og mellemstore virksomheder.

Flere rapporter og analyser har over de senere år vist, at cybersikkerheden er lav i mindre og mellemstore virksomheder, og da alle tendenser fortsat peger mod yderligere digitalisering, vil virksomhedernes lave cyberforsvar medføre en forøget risiko for angreb. Det kan for eksempel betyde kostbare forstyrrelser i produktionen med driftstab til følge, tyveri af intellektuelle rettigheder eller misbrug af følsomme oplysninger om både kunder, personer og produkter, som i sidste ende kan koste virksomhederne på bundlinje, kundeforhold og renommé.

Det vil en ny uddannelsesindsats støttet af Industriens Fond nu lave om på. Sammen med IT-Universitetet, Langkjaer Cyber Defence og Globeteam udvikles et evidensbaseret uddannelsesforløb, der skal uddanne ansatte i små og mellemstore virksomheder, så de er bedre rustet til at forebygge, identificere og håndtere cyberkriminalitet.

Vi løber som land en for høj risiko for at blive udsat for cyberkriminalitet. Med den store og økonomisk vigtige underskov af mindre og mellemstore virksomheder i Danmark har vi vurderet, at der er brug for en massiv uddannelsesindsats overfor netop denne målgruppe. Uddannelsesindsatsen er skræddersyet til opgaven og er kommet til verden med bidrag fra samarbejdspartnere, som har fundet sammen med netop dette formål for øje, og de repræsenterer hver især de unikke kompetencer, der er nødvendige for at løse opgaven,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør hos Industriens Fond, der sidste år iværksatte en ambitiøs indsats inden for cybersikkerhed. 

Unikt samarbejde

På IT-Universitetet glæder man sig til at få sat et uddannelsesforløb i gang, der vil skabe et markant kompetenceløft i små og mellemstore virksomheder.

På IT-Universitetet er vi stolte over at kunne føre projekter som dette ud i livet, fordi det skaber konkret værdi for Danmark i form af bedre it-sikkerhed i danske små og mellemstore virksomheder. I sidste ende kommer det jo alle danskere til gode. For os er det vigtigt at sikre, at den viden, som bliver skabt af universitetets forskere, bliver distribueret ud i samfundet, og det er netop dét, vi gør her,” siger prorektor Jens Christian Godskesen.

Indsats for både virksomheder og it-leverandører

Indholdet i uddannelsesindsatsen vil blive udviklet, så det er relevant både for virksomheder, men også for de it-leverandører og rådgivere, der servicerer virksomhederne.

Vi er overbeviste om, at vi kan forstærke effekten af uddannelsesindsatsen ved på samme tid at uddanne på både efterspørgsels- og på udbudssiden. Derved skærpes bevidstheden om, hvilke krav virksomhederne skal stille til deres leverandører samtidig med, at leverandørerne bliver bedre rustede til at imødekomme dem,” siger Troels Langkjær, der er CEO og stifter af Langkjaer Cyber Defence.

Teknologisk og kompetencemæssigt løft

Hos Globeteam peger man på, at den øgede digitalisering giver en række åbenlyse fordele for danske virksomheder, men at den teknologiske udvikling også medfører en øget risiko for angreb, og at det derfor er vigtigt, at målgruppen investerer i cybersikkerhed, herunder it-infrastruktur.

Med fondens støtte til uddannelsesindsatsen kan de små og mellemstore virksomheder nu få glæde af et uddannelsesforløb, der teknologisk og kompetencemæssigt vil ruste dem til bedre at kunne forebygge og reagere på cybertrusler. Vi glæder os til at indgå i dette unikke samarbejde, hvor vi med en målrettet og pragmatisk tilgang til opbyggelse af it-infrastruktur samtidig kan sikre, at der er tilstrækkelig balance mellem virksomhedernes it-sikkerhedsniveau og deres risikoprofil,” siger Jesper Krogh, leder af Infrastrukturteamet i Globeteam.

Den nye uddannelse

Uddannelsesforløbet kommer til at bestå af en målrettet kombination af traditionel undervisning og online-learning.

IT-Universitetet, Langkjaer Cyber Defence og Globeteam vil i de kommende måneder forme uddannelsens endelige indhold og forløb, hvor deltagerne vil få mulighed for at sammensætte forskellige moduler, så de kan målrette uddannelsen efter behov og de konkrete udfordringer, som den enkelte virksomhed står overfor.

Projekt data

Læs mere

Det nye projekt er yderligere beskrevet her på Industriens Fonds hjemmeside.

Uddannelsen

Der kan læses meget mere om den nye uddannelse på IT-Universitetets hjemmeside. Både om indholdet, men også om tilmelding og partnerne bag.

Læs mere her

Cyberindsats

Industriens Fonds iværksatte i 2018 en større indsats inden for cybersikkerhed i dansk erhvervsliv. Det kan der læses mere om her på hjemmesiden.

KONTAKT

Eventuelle spørgsmål angående Industriens Fonds støtte til det nye projekt kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.