Cybersikkerhed på studerendes skoleskema

Ny national indsats skal inspirere unge studerende til at uddanne sig inden for cybersikkerhed. Der er nemlig brug for kloge hoveder på området.

Det nye initiativ hedder ”Fremtidens Talenter Inden For IT-sikkerhed”, og skal ud og have fat i landets studerende og fortælle dem om, hvordan de, via uddannelse, kan være med til at sikre dansk erhvervsliv mod cyberangreb fremover.

Vi vil gerne gøre mange flere unge interesserede i cybersikkerhed. Vi får nemlig brug for dem i løbet af ganske få år,” fortæller Jens Myrup Pedersen, lektor ved Aalborg Universitet.

Universitetet har i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Happy42 og Industriens Fond iværksat det nye projekt som led i Fondens arbejde med at styrke danske virkosmheders arbejde med cybersikkerhed.

Projektet går blandt andet ud på at tage rundt på udvalgte uddannelsesinstitutioner i Aarhus, København og Aalborg. Her vil projektet, sammen med virksomhedsledere fra relevante virksomheder, snakke cybersikkerhed med de studerende. Virksomhedslederne vil også fortælle om deres arbejde med IT-sikkerhed i industrien, og hvordan jobbet kan se ud for en IT-sikkerhedskonsulent.

Som led i projektet afprøves desuden forskellige andre formater og formidlingsveje, der kan skærpe de unges interesse for at arbejde med cybersikkerhed.

Der er virkelig brug for de unge. En nyligt udgivet rapport, The Cybersecurity Jobs Report, vurderer, at der vil være 3,5 millioner ledige stillinger på verdensplan i branchen i 2021. Og udfordringen gælder absolut også i Danmark,” påpeger Jens Myrup Pedersen.
 

BRUG FOR SAMARBEJDE MELLEM FORSKNING OG INDUSTRI

For Industriens Fond falder samarbejdet med Aalborg Universitet helt naturligt, og netop partnerskaber på tværs af brancher og sektorer kan være afgørende.

Der er brug for, at erhvervslivet og universitetsmiljøerne arbejder tæt sammen om at udvikle holdbare og langtidssikre løsninger på arbejdskraftudfordringen, og klargør og motiverer studerende til at varetage de jobs, der venter indenfor cybersikkerhed. Netop uddannelse er et vigtigt element på området. Og det gælder også i forhold til at uddanne alle de medarbejdere, der allerede er ude i erhvervslivet og på daglig basis står overfor nye udfordringer,” siger Tim Sloth Jørgensen, der er programchef for Industriens Fonds særlige indsats inden for cybersikkerhed.

Det handler meget om kompetencer, uddannelse og adfærd. Men det handler også om teknologi og ny viden. Blandt andet når man tænker på de mange apparater og systemer, der i dag er forbundet til internettet. Opkoblingen til internettet giver mange åbenlyse fordele, men det skaber også nogle udfordringer, som dansk erhvervsliv heldigvis allerede arbejder med i dag. Det arbejde skal intensiveres,” understreger Tim Sloth Jørgensen.
 

CYBERTRUSLEN ER STIGENDE

Over en bred kam vurderes truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod private virksomheder til at være meget høj.

Truslen mod dansk erhvervsliv synes enorm og er endda voksende. Derfor skal der sættes ind på flere fronter. Det handler om teknologi, men det handler i høj grad også om adfærd og kompetencer. Derfor er det vigtigt, at kloge hoveder og kompetente hænder er klar til at tage fat på sikkerhedsudfordringerne i danske virksomheder. Der er nemlig brug for dygtige folk,” siger Mads Lebech, der er administrerende direktør i Industriens Fond.

Aalborg Universitet og Happy42 er de primære aktører i projektet, der også involverer blandt andre Finans Danmark, Copenhagen Fintech, Jyske Bank, Deloitte og Syd Energi. Som led i projektet bliver der i øvrigt også afholdt to såkaldte hackathons, hvor de unge deltagere får mulighed for at arbejde med cases fra det virkelige liv.

Projekt data

Projektet

Formålet med projektet ‘Fremtidens Talenter Inden For IT-sikkerhed’ er at sikre en større opmærksomhed samt bedre uddannelse, efteruddannelse og forskning inden for it-sikkerhed.

fondens indsats

Industriens Fond har aktiveret en ambitiøs indsats mod cyberkrimininalitet. Indsatsen handler om ændret adfærd hos virksomheder og medarbejdere med fokus på at styrke IT-sikkerheden i de produkter, som danske virksomheder sælger, men også internt i virksomheder.

KONTAKT

Spørgsmål vedrørende Industriens Fonds engagement i det nye initiativ kan stilles til Fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.