Cyberiværksættere et år efter camp i Tel Aviv

Et år er gået siden ni lovende, danske cybersikkerhedstartups satte kurs mod Tel Aviv for at deltage i den såkaldte cyberbooster-camp – et intenst træningsforløb i israelske innovationsmetoder.

Israel er kendt for at have udviklet et stærkt økosystem inden for cybersikkerhed – og ifølge de danske iværksættere var turen til Israel først og fremmest mødet med en ny, motiverende iværksætterkultur. Her fortæller tre deltagende startups, om hvor de er i dag.

Uniqkey: ”Cybersikkerhed skal være brugervenligt”

Den danske cyber-virksomhed Uniqkey har fået en forrygende start siden dets etablering i 2017 og har nu vundet pladsen som den 31. bedste IT-sikkerhedstjeneste på verdensplan. Cyberbooster-programmet i Tel Aviv lærte virksomheden ’at owne’ sit potentiale på den videre færd ud på det internationale marked. Uniqkeys chief marketing officer Simon C. Melander fortæller om, hvordan Uniqkey er trådt ind på markedet med et anderledes udgangspunkt end en typisk cybervirksomhed:

”Cyber kan virke intimiderende for folk, der ikke normalt har at gøre med det, og jo nemmere tilgængeligt det er, jo mere vil brugeren kunne bevæge sig sikkert online.”

Fremfor at overlade arbejdet med integrering til brugeren, og dermed skabe et system, der fungerer på programmørens præmisser, har Uniqkey vendt fokus mod brugervenlighed og brugerorienteret anvendelsse. Virksomheden er vækstet hurtigt efter dets etablering, har nu over 40 ansatte og hjælper virksomheder over hele Europa med at beskytte deres infrastruktur og medarbejdere med avanceret adgangssikkerhed og kontrol af deres digitale tjenester.

”Det vigtigste takeaway fra cyberbooster-programmet er det gå-på-mod og den ambitiøse facon, israelerne går til markedet med. I stedet for at være ydmyg eller skræmt af afvisninger ringer man hellere en gang for meget end for lidt og banker på alle de døre, man kommer forbi.”

Simon C. Melander

Ordlyden hos israelske startups er ikke ”hvis vi skaffer 10 millioner” men i stedet ”når vi skaffer 10 millioner”. Det kan lyde cheesy, men det er lidt den tilgang, at man skal ”aime for the stars”, for hvad er det værste, der kan ske, hvis man ringer, og de siger nej?” siger Simon C. Melander. Det var med samme frygtløshed, at Uniqkey fik deres første aftaler i hus.

Muninn: ”Modenheden i markedet har udviklet sig meget”  

Andreas F. Wehowsky er stifter og direktør i den danske tech-scaleup Muninn. Andreas har en fortid i Forsvarets Efterretningstjeneste og sætter alt ind på at holde Muninn foran og førende inden for cybersikkerhed. Han ser i dag en klar forskel i prioriteringen af cybersikkerhed hos danske virksomheder.

Cybersikkerhedsprodukter baseret på netværksmonitorering, såsom Muninn, er nu blevet et værktøj, enhver IT-chef med respekt for sig selv skal kende til. Virksomhedens primære softwareløsning, fungerer ved at indsamle al trafik og på baggrund af denne data lave algoritmer for normal adfærd, for derigennem at kunne identificere anormaliteter og trusler.

”I starten da vi lancerede vores produkter til store- og mellemstore virksomheder, kunne de slet ikke se, hvorfor de skulle bruge det. Sådan er det ikke mere, og modenheden i markedet har udviklet sig rigtig meget,” fortæller Andreas F. Wehowsky.

Internationale ambitioner

Muninn er gået fra ca. 15 til ca. 30 ansatte på et halvt år. De sælger mest i Europa og lidt uden for Europa. Sidste år oplevede Muninn en firedobling i omsætningen.



”Vores north star kpi er, at vi altid skal være foran på teknologi. Selvom vi er små, og der er nogle spillere, der er kæmpestore, skal de bare blive overraskede over, hvad vi har gang i – de skal være bange for det faktisk!”

Andreas F. Wehowsky

Særligt vigtigt for den konkurrencebevidste Andreas er den internationale kontekst, som cyberbooster-programmet gav:

”Hvis man har store ambitioner på verdensplan, så er det vigtigt at komme ud og se, hvad der sker andre steder i verden. Folk der er seriøse omkring ikke bare at bygge en lokal lille biks, men en større virksomhed, bør tage en tur til Israel, når det gælder cybersikkerhed – der er de meget stærke.”

I den forbindelse peger Andreas på vigtigheden af Innovation Centre Denmarks rolle som mediator og tilrettelægger af cyberbooster-programmet, der tog deltagerne med rundt til de relevante stakeholders og aktører på det Israelske marked. Han fremhæver TAU Venture, en venturefond tilknyttet Tel Aviv Universitet, der støtter og promoverer start-ups med udspring i universitetet:

”Det er godt at se sig selv i kontekst. Man kan godt stirre sig blind på, hvad man selv laver og tro, at man gør det godt. Jeg kan godt lide feedback, og det var fedt at få en international kontekst på.”

Cleardox: AI har løftet efterspørgslen på cybersikkerhed

Cleardox er en B2B-software virksomhed, der har udviklet en kollaborativ anonymiseringsløsning, der ved hjælp af AI gør det nemt og sikkert at identificere og fjerne personoplysninger og fortrolige oplysninger i dokumenter. Cleardox bliver anvendt af landets førende advokathuse og i store dele af den offentlige sektor. Cleardox har i dag et produkt, der på månedsbasis anonymiserer omkring 60-80.000 sider. Nu handler det om at skalere og kommercialisere produktet i og uden for landets grænser.

Stifter Oliver Fjellvang startede med at lægge fundamentet, mens han arbejdede hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, hvor netop den service, der udviklede sig til Cleardox, var efterspurgt.

Siden er både efterspørgsel og Cleardox vokset. Med en øget cybertrussel i Europa er sensitive data blevet mere sårbare over for angreb og distribuering, og her kommer Cleardox ind i billedet. I dag befinder virksomheden sig på et skaleringsstadie, hvor den gør sig klar til flere kunder. Cleardox har i dag fokus på organisk, langsigtet vækst og med gennembruddet for gratis AI-programmer er efterspørgslen steget yderligere:

”I takt med at der kommer mere og mere lovgivning på området, følger markedet udviklingen.”

Mødet med den israelske iværksætterånd

For at få et indblik i andre metoder og arbejdsgange tog Oliver Fjellvang til Tel Aviv og deltog i cyberbooster-programmet. Klarest står den israelske iværksætterkultur og kulturen som helhed:

”Man kan helt klart drage et link fra deres kultur og historie til deres iværksætteri i dag. De tænker stort, og det kan man lære meget af. Vi har vores begrænsninger i Danmark, for selv hvis man gerne vil lære meget, er der noget kulturmæssigt, der gør det svært at tænke stort.”



”Israelerne tænker nok, vi er nogle lidt søde, meget ordentlige og hårdtarbejdende nordboere, der dukkede op til tiden, mens de kom hen ad formiddagen, talte meget højlydt og måske bare havde lidt mere ben i næsen.”

Oliver Fjellvang

Men der er også lighedstræk:

”Vi tager heller ikke ”no-for-an-answer”, og modsat f.eks. Sverige kan vi også godt være lidt nogle rebeller, når vi går efter målet,” siger Oliver Fjellvang

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.