Supersoftware skal fremskynde virksomheders innovation

Boost Væksten

Easy and hard path, difficult and simple strategy

Nyt digitalt værktøj stilles nu til rådighed for danske virksomheder. Værktøjet kan hjælpe med at optimere udviklingsarbejde.

Novo Nordisk har skabt et digitalt værktøj, der bidrager til at forkorte medicinalvirksomhedens udviklingsarbejde. Med støtte fra Industriens Fond skal værktøjet nu bredes ud til danske produktionsvirksomheder, så de også kan optimere innovationen og dermed styrke både konkurrencedygtighed og digitaliseringsgrad.

Det nye digitale udviklingsværktøj har fået navnet Brownie Bee. Det er en open source-software, der udnytter opsamlet viden til at vælge det næste mest produktive eksperiment. Altså den smarteste vej at gå – ofte blandt mange muligheder.

En af de virksomheder, der allerede har arbejdet med Brownie Bee, er RadiSurf, der producerer overfladebehandling. RadiSurf har ved hjælp af den nye software forlænget levetiden af deres coating med 140 procent.

Det gik hurtigt op for os, hvor nemt det er at bruge Brownie Bee, fordi man laver ét eksperiment ad gangen. Samtidig er værktøjet særdeles effektivt, fordi det hele tiden vælger det eksperiment, der forventes at være mest produktivt. Det sikrer også, at man ikke låser sig fast og bruger tid på parametre, der ikke betyder noget,” siger Mie Lillethorup, der er teknologichef ved RadiSurf.

De stores succes skal gavne de små

Brownie Bee er udviklet af medicinalvirksomheden Novo Nordisk og hjælper i dag deres forskere og udviklere med at udvælge de få eksperimenter, der kan give mest ny viden og størst forbedring blandt tusindvis af mulige eksperimenter. Det gør udviklingsarbejdet mere udbytterigt for samme investering.

I Novo Nordisk bruger vi Brownie Bee til at optimere det tidskrævende udviklingsarbejde for at effektivisere og accelerere udviklingen af nye produkter. Det er vores vurdering, at mange produktionsvirksomheder kan få gavn af softwaren,” fortæller Rolf Taaning, Specialist, Chemical Development hos Novo Nordisk.

Skarpe hjerner lavet af software

Softwaren i Brownie Bee kombinerer ideer fra ældre statistiske metoder til forsøgsplanlægning, fx Design of Experiments (DOE), med moderne maskinlæring. Der ligger derfor velafprøvet matematik bag algoritmen, der allerede har bevist sit værd.

Tidligere er der udkommet en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor man satte en lignende algoritme til at konkurrere mod en lang række professorer og industrispecialister om at optimere en bestemt kemisk reaktion til fremstilling af medicin.

Både professorerne og algoritmen fik 20 forsøgsrunder til at opnå det bedst mulige udbytte. Det viste sig, at algoritmen slog alle menneskehjernerne i både hurtighed og pålidelighed i at opnå det bedste udbytte.

Forsøget er et godt eksempel på, hvad et værktøj som Brownie Bee kan betyde for en produktionsvirksomhed, uanset om den producerer medicin, maling, fugtighedscreme eller chokoladekage. Sat på spidsen vil jeg vove den påstand, at algoritmen i Brownie Bee til hver en tid vil løse optimeringsproblemer hurtigere og bedre, end virksomhedens skarpeste hjerner kan gøre det alene,” fortæller seniorspecialist Morten Bormann Nielsen fra Teknologisk Institut.

Bedre brugerflade

I løbet af de kommende tre år skal det digitale værktøj gøres endnu mere brugervenligt, så det bliver praktisk anvendeligt for danske virksomheder uanset deres digitale modenhed. Alexandra Instituttet får her til opgave at optimere brugerfladen og samtidig vil Teknologisk Institut implementere Brownie Bee ude i industrien via en række udviklingsforløb med danske virksomheder.

Styrker virksomhedens konkurrenceevne

Brownie Bee vil ikke blot styrke virksomhedernes effektivitet og dermed konkurrenceevne. Værktøjet er også en genvej til at styrke digitaliseringsindsatsen.

Vi ved, at virksomheder, der formår at udnytte ny teknologi, bliver mere konkurrencedygtige. Men det er svært at finde tid, penge og kompetencer til at gribe de digitale teknologier på en måde, der skaber værdi. Især i mindre virksomheder er det en stor beslutning at foretage omfangsrige innovationsinvesteringer. Derfor vil vi gerne hjælpe virksomhederne på rette vej,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Virksomheder har nu mulighed for at deltage i et udviklingsforløb med henblik på at implementere Brownie Bee i virksomheden. Oplysninger om udviklingsforløb, diverse arrangementer og andre aktiviteter kan findes på www.browniebee.dk.

Udbredelsen af Brownie Bee sker gennem projektet BOOST Væksten, som Industriens Fond har iværksat sammen med Novo Nordisk, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Brian Christensen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.