Danske virksomheder skal lære at sige farvel til affald  

Zero Waste skal hjælpe danske virksomheder med at genbruge og skære ned på affald.

Zero Waste skal hjælpe danske virksomheder med at genbruge og skære ned på affald.

Markant mindre materiale skal gå til spilde, når virksomheder producerer. Det er ambitionen med projekt ZeroWaste, som Industriens Fond bevilger 24 mio. kroner til.

“Med ZeroWaste vil vi sikre, at virksomheder får overblik og værktøjer, der gør det nemmere at få styr på spildstrømmene, reducere dem og ultimativt helt undgå spild. Det er afgørende for omstillingen til en mere bæredygtig produktion. Samtidig er der mange forretningsmæssige muligheder forbundet med omstillingen, der styrker konkurrenceevnen. Derfor skal langt flere virksomheder i gang, og det skal ZeroWaste hjælpe dem med,” siger direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

1 mio. tons overskudsmaterialer smides ud årligt   

Hvert år bliver der ifølge tal fra Danmarks Statistik smidt 1 mio. tons overskudsmaterialer ud, som aldrig når at komme i brug. Det kan fx være rester fra stof, træ, plast eller beton. EU er godt i gang med implementering af affaldsdirektiver, der stiller nye, skærpede krav til industrien. Den udvikling skal projektet komme i forkøbet. Helt konkret skal 500 SMV’er omlægge produktionen, så ressourceforbruget minimeres, og man helt undgår at smide nye, brugbare materialer ud.

 “Udfordringen er, at vi i industrien bruger for meget, genbruger for lidt og smider for mange materialer væk. Danmark er kun 4 procent cirkulært, hvilket er under det globale gennemsnit. I ZeroWaste giver vi danske virksomheder adgang til ny teknologisk viden og nye vinkler på både design, materialer og forretningsmodeller. Det vil løfte cirkulariteten til gavn for både klima, miljø og konkurrenceevne,” siger CEO for Teknologisk Institut, Juan Farré.

Fakta om affald i virksomheder

Danmark producerer årligt over 1,0 mio. tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder (Danmarks Statistik, 2021).  EU har øget fokus på industriaffald og implementerer løbende affaldsdirektiver som ’forureneren betaler-princippet’ og det ’udvidede producentansvar’.

Samtidig viser den første danske Circularity Gap Report, at Danmark kun er 4 pct. cirkulær, og at det altså kun er en meget lille del af de anvendte materialer, der har været brugt før. Det placerer Danmark markant under det globale gennemsnit på 7,2 pct.

Stor effekt målt i penge og miljøaftryk

Det er Teknologisk Institut og Aalborg Universitet, der skal klæde virksomhederne på til en ny og mere bæredygtig produktion. Det kan være ved at omlægge virksomhedens forretningsmodel, ændre i produktets design, finde alternative materialer eller øge genanvendeligheden. Aalborg Universitet og Teknologisk Institut har de sidste par år hjulpet 50 virksomheder med at bane vej for øget genbrug og genanvendelse af restmaterialer og affaldsstrømme. Med ZeroWaste bliver målet taget til helt nye højder.

En af de virksomheder, der tidligere har fået hjælp til at nedbringe ressourceforbruget, er aarhusianske Dafa, der producerer isoleringsmaterialer af skum og gummi.

“Samarbejdet gav os et detaljeret overblik over vores forbrug af materialer og indsigter i, hvordan vi kan bruge færre ressourcer i produktionen og værdisætte materialerne på ny. Indsatsen for spildreduktion er en god og meningsfuld investering, og jeg tror, at mange virksomheder i Danmark vil kunne få gavn af at blive udfordret på det,” siger Tue Gott Sørensen, der er chef for forretningsudvikling hos DAFA Group A/S.

Kortlægning af flow

Alle 500 virksomheder vil lære at kortlægge flowet af materielle ressourcer både gennem virksomheden og gennem et produkts levetid for at kunne identificere, hvornår materielle ressourcer bliver til spild. Herefter får virksomhederne hjælp og inspiration til en fremtidig forretningsmodel uden produktionsspild. Efterfølgende vil 120 af virksomhederne gå videre og få hjælp til at implementere de prioriterede tiltag.

“I mange år har vi set, hvordan man inden for gastronomiens verden tilrettelægger menuer og sætter en ære i at bruge så meget af grisen eller porren, som overhovedet muligt, så mindst muligt går til spilde. Det er den tankegang, vi nu skal have overført til industrien,” fortæller Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder for AAU Design Lab på Aalborg Universitet.

Om ZeroWaste

ZeroWaste er søsat af Industriens Fond, Teknologisk Institut og AAU Design Lab på Aalborg Universitet

  • Projektet skal hjælpe 500 virksomheder med at kortlægge deres spild i produktionen såvel som i produktets levetid, dvs. i både brug- og afskaffelsesfasen.
  • Ud af de 500 virksomheder inviteres de 120 mest modne virksomheder videre i et 1:1-forløb, hvor der arbejdes videre med muligheder og barrierer inden for reduktion af materielle ressourcer.
  • For mere information om ZeroWaste og deltagelse som virksomhed, se www.0waste.dk  

Aktuelt

Nyhed

17. maj 2024

“Synlighed er utrolig vigtig, hvis man vil gøre bæredygtighedsrejsen på arbejdspladsen til et fælles ansvar”

Nyhed

30. april 2024

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

GreenTech laver blandt andet maskiner til landbrug og skovbrug
Nyhed

22. april 2024

“Vi har jo ikke uendelige midler – vi skal både tjene penge og være bæredygtige”

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.