Dansk produktion skal være verdens mest bæredygtige  

Klimaforandringer og ressourceknaphed vil præge fremtiden. I hvert fald, hvis vi bare gør, som vi plejer. Det skal vi lave om. Vi skal tænke forretning, vækst og konkurrencekraft sammen med naturen.

Omstillingen til bæredygtig produktion er afgørende for dansk konkurrenceevne, og vi skal handle nu. Flere virksomheder skal op i gear – både for klodens skyld – men også for konkurrencekraftens – tingene hænger heldigvis sammen.  

Store danske virksomheder har trådt græsset ned og vist, at nok er vi en lille nation, men vi kan sætte store grønne fodspor, fx inden for vedvarende energi. Det skal vi med rette være stolte af. Men tiden står ikke stille.  

Planetens bæreevne er under pres. Ressourceforbrug og udledninger fortsætter med at stige, mens ophobningen af giftstoffer og affald i biosfæren vokser.  

Den globale industri spiller en væsentlig rolle for den krise, vi står i – samtidig udgør de danske produktionsvirksomheder rygraden i dansk erhvervsliv, der genererer vækst og arbejdspladser. Industrien skal minimere sin negative påvirkning på kloden samtidig med, at vi sikrer fremdrift for et stærkt og konkurrencedygtigt erhvervsliv.  

Virkeligheden bliver, at de virksomheder, der præcist kan redegøre for deres aftryk, vil blive valgt til – mens dem, der hænger i bremsen, vil blive valgt fra. Kunder og investorer forventer, at bæredygtigheden gennemsyrer hele værdikæden, upstream og downstream, fra råstoffer og materialer, til produktionen og hele vejen ud til slutbrugeren.  

De virksomheder, der kommer først med løsninger til en grøn fremtid, vil stå stærkere i mødet med nye, bevidste generationer af kunder. Og de vil være klar til nye politiske rammevilkår, der stiller krav til virksomhedernes påvirkning af deres omgivelser.  

Omstillingen til bæredygtig produktion medfører, at forretningsmodeller skal transformeres, og at bæredygtighed tænkes ind i alle aspekter af virksomhedernes drift: Fra ideudvikling, produktion til færdigt produkt. Det er den virkelighed, som alle danske produktionsvirksomheder skal konkurrere i. Heldigvis er vejen brolagt med ny teknologi, nye innovative løsninger og helt nye forretningsmuligheder. Det skal vi udnytte. 

Grøn er det nye sort

I Industriens Fond sætter vi målrettet ind for at sikre, at den danske produktionssektor er klædt på til at konkurrere i en virkelighed, hvor grøn er det nye sort.  

Danmark er langt hen ad vejen et land af underleverandører. Små og mellemstore industrivirksomheder, der lever af store kunder. I Industriens Fond har vi søsat en række projekter, der skal inspirere og give håndgribelige værktøjer til at sikre, at også de små- og mellemstore virksomheder bliver klædt godt på til en bæredygtig virkelighed.  

Det gælder fx Ready2Loop, der giver virksomheder mulighed for at få vurderet deres parathed i forhold til den cirkulære omstilling. Og Klimaklar Produktionsvirksomhed, hvor vi tilbyder alle produktionsvirksomheder en håndsrækning til at komme godt i gang med klimaregnskab og bæredygtig produktion. 

Sammen skal vi sætte barren højt. Én ting er at have orden i penalhuset og levere i overensstemmelse med myndighedernes krav. Men det er ikke nok. Vi skal derhen hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi bliver en katalysator for innovation og vækst.  

Vi står på en brændende platform – en skillevej, hvor der ingen vej er tilbage. Det kan få mange til at tabe pusten. Men gevinsterne vil komme tifold igen, hvis vi tager fat nu og kommer på forkant med udviklingen. Vi tror på, at industrien har evnerne og forudsætningerne til at blive den mest bæredygtige i verden. Men vi skal i gang nu.   

Velkommen til Bæredygtig Produktion 

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.