Innovation skaber bæredygtige byer og bedre indeklima

UrbanTech hjalp vækstvirksomheder inden for urbane teknologier med at videreudvikle sig og skalere forretningen globalt.
Projektets formål var todelt. For det første gennemførtes et målrettet UrbanTech-acceleratorprogram for i alt 30 iværksættervirksomheder, og for det andet skulle projektet medvirke til at samle branchens aktører på en måde, så der skabes en internationalt anerkendt hub for UrbanTech-virksomheder. Altså et sted med god adgang til samarbejder, teknologi og talent.
Selve acceleratorforløbet gennemførtes af Rainmaking Innovation i samarbejde med blandt andre VKR Holding, EWII og COWI.
Efter et indledende screeningsforløb blev hvert accelerationsprogram skåret ned til 10 virksomheder. Den model blev kørt tre år i træk med tre kohorter af innovative virksomheder.
Målsætningen med acceleratorprogrammet var at hver deltagervirksomhed stod tilbage med et færdigudviklet produkt inden for urban teknologi og at virksomhedernes forretningsmodel videreudvikledes og skaleredes op i løbet af forløbet.
UrbanTech er en blandet skare
Målgruppen for projektet var nationale såvel som internationale teknologiske startups, der allerede havde udviklet et UrbanTech-produkt og som derfor befandt sig i vækstfasen, hvor produktet er blevet valideret af markedet og derfor kan skaleres.
Ved at give programmet et internationalt sigte var hensigten blandt andet at tiltrække talenter og nye teknologiske tilgange til Danmark, hvor begge dele også bidrager til opbygningen af en egentlig UrbanTech-hub i Danmark, som styrker både det byggede miljø, men også den danske industri i mere bred forstand.
Projektet sigtede, gennem sin partnerkreds, at bringe flere danske styrkepositioner i spil inden for byggeri og design.
Således bestod partnerkredsen af Rainmaking Innovation, Realdania, Dansk Arkitektur Center og Dansk Design Center – og kom dermed godt rundt om branchen og nogle af de mest markante trendsættere og udviklingsdrivere deri.
UrbanTech havde tre hovedkomponenter
UrbanTech-acceleratorprogrammet kørte hen over tre år, hvor der hvert år inviteres 10 startups til at deltage i et seks måneder langt program.
Det årlige accelerationsprogram bestod i sin grundform helt overordnet af tre hovedkomponenter:
- Sourcing og selektering af startups
De 20 bedste startups blev inviteret til et 2-dages selektionsforløb, hvor 10 startups til slut blev udvalgt til at deltage i accelerationsforløbet. - 3+3 måneders accelerationsprogram
Gennem programmet ville startup-virksomhederne indgå i workshops, træningsforløb, mentorsessioner samt møder med programmets partnere, hvor formålet var, at de udforskede, hvordan de kunne opsætte pilotprojekter med programmets parter eller andre relevante aktører. - Alumni-program for startups
Virksomhederne fik til sidst adgang til et netværk af over 650 startups, der har været gennem lignende programmer rundt omkring i verden. Desuden fik de også adgang til værdifulde netværk med mere end 2.000 mentorer og investorer. - Mentoringprogram
20 danske startups på et tidligt stadie med ekstraordinært potentiale tilbydes desuden et forberedende mentoring-program på 8 uger til at udvikle sig til en ny generation af danske urbantech-startups.
UrbanTech på Danmarkskortet
UrbanTech-projektet havde til hensigt at styrke dansk iværksætteri og innovation, samt åbne op for globale samarbejdsmuligheder mellem startups og danske virksomheder. Det blev gjort på en række forskellige måder, med forskellige succeskriterier for projektet:
- 30 startups blev hjulpet til at forbedre virksomheden og forretningsmodellen.
- Cirka 70 procent af virksomhederne skal – også på sigt – blive i Danmark.
- Der blev skabt op mod 200 nye arbejdspladser.
- Der blev investeret mellem 50 og 100 mio. kroner i de deltagende startups.
- Der etableredes op mod 60 pilotprojekter mellem startups og etablerede industripartnere.
- Danmark og København positioneres som en førende innovationshub indenfor UrbanTech.
- Programmet skabte øget opmærksomhed inden for UrbanTech-området og medvirkede til, at hele økosystemet forbedredes, så der skabes mange flere startups fremadrettet – både iværksættervirksomheder som etableres i Danmark eller virksomheder, der flytter til Danmark for at blive en del af UrbanTech-økosystemet.
Relaterede projekter

Cirkulære produkter – ecodesign og produktpas
Bæredygtig produktion

Cirkulært kompetenceløft – ledelse, innovation, produktion
Bæredygtig produktion

Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet
Bæredygtig produktion

Recirkuler rustfrit stål – en vej til cirkulær produktion
Bæredygtig produktion

Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion
Bæredygtig produktion

Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
UrbanTech Accelerator Program
Rainmaking Innovation
2019-2021
5,5 mio. kroner
PARTNERKREDS
Projektet gennemføres i samarbejde med en række stærke aktører inden for byggeriet i Danmark. De kan besøges her.
Kontakt
