Tag produkterne tilbage og tjen flere penge

TakeBack strategier
Aktiv
Bæredygtig produktion

Alt for få danske virksomheder arbejder med tilbagetagning af produkter og materialer. Det skal der laves om på og med en ny guide får virksomheder hjælp til at komme i gennem hele processen fra den første idé til den endelige implementering af ressourcebesparende takeback-løsninger.

Kun få danske virksomheder har en strategisk tilgang til takeback-systemer, selvom systemerne kan spille en afgørende rolle i den cirkulære økonomi.

Som konsekvens går danske produktionsvirksomheder glip af store økonomiske og miljømæssige gevinster.

Takeback strategier skal højt op på agendaen

Med et et nyt digitalt værktøj, skal små og mellemstore danske virksomheder nu hjælpes til at udvikle og implementere egne takeback strategier, så de mange gevinster derved kan opnås.

Vigtigt med ambitiøse takeback strategier

Med velgennemtænkte og intelligent implementerede takeback strategier bliver de danske virksomheder i stand til at tage brugte produkter og materialer tilbage fra kunder eller andre dele af værdikæden.

Dermed kan virksomhederne i meget større omfang genbruge, renovere eller genanvende dem og det giver nogle attraktive fordele:

  • Reduceret ressourceforbrug gennem genbrug af materialer, sænker behovet for nye råvarer.
  • Øget konkurrenceevne gennem cirkulære forretningsmodeller giver nye markedsmuligheder.
  • Besparelser fordi effektive takeback-systemer sænker produktionsomkostninger og minimerer affaldsmængderne.
  • Bæredygtigt renommé som styrker CSR-profilen og tiltrækker nye kunder.

Mange virksomheder er allerede begyndt at interessere sig for de cirkulære metoder og muligheder.

Men der er stadigvæk mange, der kæmper med for alvor at komme i gang og få høstet gevinsterne. Mange har udfordringer med at udvælge de rette produkter, udvikle en strategi og beregne den økonomiske bæredygtighed af arbejdet med at tilbagetage produkter og materialer.

Det er den slags udfordringer, som ‚Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet‛ skal hjælpe virksomhederne med at løse.

Stiller skarpt på takeback strategier

Det primære udviklingsfokus i projektet er at skabe et digitalt beslutningsværktøj, der guider virksomheder gennem hele processen fra idé til implementering af takeback-løsninger.

Værktøjet giver virksomheder mulighed for at identificere de bedste produkter til takeback-løsningerne og bliver på sigt integreret i det nationale klima-initiativ Klimaklar Produktionsvirksomhed.

Klimaklar Produktionsvirksomhed er en digital platform med over 1.000 virksomheder, der arbejder med bæredygtig produktion. Integrationen dér sikrer bred adgang til værktøjet og nem implementering af takeback strategier

Værktøjet hjælper virksomheder på flere måder. Det strukturerer virksomheders arbejde med at analysere businesscasen og økonomien bag nye takeback-initiativer, det understøtter planlægningen af pilotfaser og så giver det også mulighed for at lade sig inspirere af andre virksomheder, der har succes med takeback strategier.

Hvordan arbejdes der med takeback strategier i projektet?

For at arbejde systematisk med takeback strategier undervejs i projektet, så er indsatsen opdelt i flere faser, hvor små og mellemstore virksomheder får adgang til både værktøjet og nyttig ekspertrådgivning.

  • Første virksomhedsforløb (Forløb A): 10 virksomheder deltager i et struktureret forløb, hvor de udvikler takeback strategier gennem workshops og individuel sparring. Efterfølgende vælger virksomhederne det bedste produkt til takeback og designer dernæst en værdistrøm og forbereder en pilotfase.
  • Udvikling af digitalt værktøj: Baseret på erfaringerne fra Forløb A udvikles det digitale værktøj. Desuden opbygges platformen med viden, arbejdsmaterialer, cases og et interaktivt beslutningstræ.
  • Andet virksomhedsforløb (Forløb B): 30 virksomheder tester og finpudser værktøjet i praksis, og workshops og individuel vejledning hjælper virksomhederne med at tilpasse løsningen til deres specifikke behov.
  • Lancerings- og implementeringsfase: Værktøjet bliver gjort frit tilgængeligt online og projektets partnere og samarbejdspartnere sikrer, at virksomheder, erhvervshuse og rådgivere bliver bekendte med værktøjet og bruger det i praksis.

Projektet er især designet til danske produktionsvirksomheder, der ønsker at arbejde med takeback strategier og konkret implementering af tilbagetagningsordninger.

Virksomheder der gerne vil skabe en takeback strategi, identificere muligheder for ressourceoptimering og implementere konkrete løsninger på ressourceudfordringerne i dansk erhvervsliv kan derfor tage store skridt i den rigtige retning gennem projektet.

Og foruden de konkrete aktiviteter og forretningsnære handlinger, så bliver virksomhederne også en del af et netværk af virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi.

Aktiviteter bliver til succesfulde takeback strategier

Indsatsen skal sætte en konkret positivt aftryk på den danske industri. Derfor er der opstillet ambitiøse mål for den reelle effekt.

  • 40 virksomheder skal få hjælp til at implementere en takeback strategi
  • 70 virksomheder skal etablere et takeback system inden for få år
  • Over 200 virksomheder skal introduceres til det digitale værktøj

Når det digitale værktøj ligger klar bliver det en central ressource for danske produktionsvirksomheder, der ønsker at arbejde mere med bæredygtig produktion og økonomisk ansvarlighed.

Dermed forpligter projektets partnerkreds sig også til at sikre værktøjets langsigtede forankring og vedligehold, så det altid er til rådighed for industrien i en anvendelig og opdateret udgave.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet

Projektejer:
MADE - Manufacturing Academy of Denmark

Periode:
2025-2028

Støttet med:
8,8 mio. kroner

Partnere

Projektet udføres af en kreds af partnere med godt kendskab til muligheder og udfordringer inden for cirkulær produktion og takeback strategier.

Cirkulær produktion

Projektet udspringer af et Action:Call som Industriens Fond gennemførte som led i sit arbejde med bæredygtig produktion.

Bevillingsmodtager

Nigel Edmondson
CEO
MADE – Manufacturing Academy of Denmark

Kontakt

Julie Lykke-Nedergaard
Kommunikationskonsulent
41 35 97 60
jlnedergaard@made.dk

Kontakt

Morten Mommsen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.