Servitization

Afsluttet
Nye teknologier

Servitization kan styrke danske virksomheders konkurrenceevne. Det kan ske ved knytte service på eksisterende produkter.

Servitization er et område, der spås stor betydning som et fremtidigt konkurrenceparameter. Servitization handler om, at fremstillingsvirksomheder udvikler en forretningsmodel, hvor der ligger værdiskabelse i serviceydelser omkring det eksisterende fysiske produkt. Resultatet af denne “servitization” i produktionen kan være en højere markedsandel og større kundeloyalitet. Senest i 2015 forventes mere end 70 % af verdens produktionsvirksomheder at bruge serviceydelser til at differentiere deres produkter. Nogle danske virksomheder har allerede taget servitization til sig og har gjort en forretning ud af det, men mange mangler viden og redskaber til at realisere de udviklingsmuligheder, der ligger i servitization.

Med udgangspunkt i en forventning om, at servitization kan styrke konkurrenceevnen hos mange danske produktionsvirksomheder, besluttede Industriens Fond at bevillige støtte til CBS Competitiveness Platform, som er en forksningsplatform på Copenhagen Business School. Bevilligen gav mulighed for at forskere, i tæt samarbejde med danske virksomheder, kunne identificere de udfordringer og muligheder, der er forbundet med at koble services til fremstilling.

Resultater

Projektet blev afsluttet i 2014 og har mundet ud i flere forskellige ting:

  • Viden om de forskellige forretningsstrategier, der eksisterer, hvis produktionsvirksomheder vil optimere muligheden for at skabe værdi ud af at knytte services til deres produkter. Denne viden er formidlet via manualen “A Guide for Practitioners”, som kan downloades fra denne side.
  • Der blev lagt et grundlag for en nationalt forankret indsats til udvikling af anvendelsesorienteret viden om servitization.
  • Kontakter til internationale vidensmiljøer inden for servitization.

Som et led i projektet afholdte CBS og Industriens Fond en workshop om servitization. Her mødtes forskere og 12 ledere fra en række inviterede danske virksomheder og udvekslede erfaringer om servitization på tværs af brancher. Dette samarbejde ledte til udviklingen af et større og længerevarende projekt om servitization, som en kilde til at styrke virksomheders konkurrenceevne.

Industriens Fond har i 2014 bevilliget midler til gennemførelsen af Driving Competitiveness. Og i 2018 bevilligede Fonden midler til en fortsættes af initiavet under projektet Servitize.DK

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Servitization

Om projektet

Projektnavn:
Servitization

Projektejer:
CBS Competitiveness Platform

Tid:
2014

Støttet med: 
0,4 mio. kroner

Manualen

Som et led i projektet er der blevet udarbejdet en anvendelsesorienteret manual for virksomheder, der vil arbejde med servitization. Den kan læses her:

driving competitiveness & Servitize.dk

Projektet Servitization har vist så positive resultater, at projektet er blevet efterfulgt af to større projekter – Driving Competitiveness og det seneste, Servitize.DK. Begge er lavet i samarbejde med Industriens Fond.

sådan gik det

Projektet Servitization er blevet afsluttet. På baggrund af målsætninger og milepæle, er nedenstående afslutningsrapport blevet udarbejdet.

Kontakt

Projektansvarlig:
Christer Karlsson
Professor
E: ck.om@cbs.dk
M: 38 15 23 87

Projektansvarlig Industriens Fond:
Charlotte Kjeldsen Krarup
Udviklingschef
E: ckk@industriensfond.dk
M: 33 37 62 04

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.