Brugte mursten bliver til nye bygninger

Gamle mursten indeholder masser af potentiale. Nu skal det forløses og samtidigt vise vejen for recirkulation af andre byggematerialer.
Projektets topprioriteter
At opskalere produktionen af cirkulære byggematerialer, så materialerne bliver konkurrencedygtige på pris og kvalitet.
At effektivisere og standardisere cirkulære processer, så dokumentationskrav og kvalitetsstandarder understøtter producenternes arbejde med cirkulære løsninger, der dermed kan blive mere rentable og skalerbare.
At etablere stærke værdikædesamarbejder mellem producenter, ressourcekortlæggere og nedrivere, så tilgængeligheden af genbrugsmaterialer øges.
Byggebranchen er en af de største forbrugere af råmaterialer i Danmark. Næsten en tredjedel af landets samlede materialeforbrug stammer herfra, og sektoren tegner sig for en væsentlig del af CO2-udledningen. Samtidig produceres der enorme mængder byggeaffald.
Men hvad nu hvis vi gør affaldet til en ressource, og producenterne af byggematerialer går forrest i omstillingen til en cirkulær økonomi, hvor beton og mursten ikke bare kasseres, men i stedet indgår i en ny produktionscyklus?
Den ambition er drivkraften bag projektet ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛.
At recirkulere byggematerialer er et nødvendigt tiltag
I dag er cirkulære byggematerialer en niche – produktionen er småskala, dyr og uden et stærkt marked. For at gøre de cirkulerede materialer til en reel konkurrent til traditionelle materialer er det nødvendigt at opskalere produktionen, reducere omkostningerne og optimere processerne.
Mange producenter, der vil recirkulere byggematerialer, står dog over for en række vanskelige barrierer, som ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ skal være med til at nedbryde:
- Usikkerhed om forretningsmodellen – hvordan skaber man en rentabel forretning med cirkulære materialer?
- Manglende dokumentation og kvalitetskrav – hvordan sikrer man, at genbrugte byggematerialer lever op til standarderne?
- Ineffektive processer – hvordan kan produktionen gøres mere omkostningseffektiv og skalerbar?
Med projektet ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ adresseres netop disse udfordringer ved at udvikle viden, værktøjer og samarbejdsmodeller, så producenter kan gå fra småskalaeksperimenter til fuld industriel produktion af cirkulære byggematerialer.
Hvad kommer der ud af at recirkulere byggematerialer?
Med initiativet ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ er målet at sikre, at danske producenter kan levere store mængder cirkulære byggematerialer af høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Derfor sigter projektet konkret efter at:
- Udvikle beslutningsværktøjer, der hjælper producenter med at vælge de rette genbrugsmaterialer.
- Etablere standarder og kvalitetskrav, så cirkulære byggematerialer bliver lettere at anvende i byggeriet.
- Skabe nye samarbejder i værdikæden, der gør det lettere at skaffe genbrugsmaterialer i stor skala.
- Udvikle effektive produktionsprocesser, der reducerer omkostninger og gør cirkulære byggematerialer mere konkurrencedygtige.
- Levere guides, træningsmaterialer og vejledninger, der gør det nemmere for producenter at omstille sig.
Konkret arbejdes der med lærerige og inspirerende cases inden for beton og murværk, men resultaterne fra de mange tiltag og aktiviteter vil kunne anvendes bredt på tværs af byggematerialer – og formentlig også i andre industrier, der i dag står med de samme udfordringer som byggesektoren gør i forhold til dokumentation og standardisering inden for den cirkulære økonomi.
Fem faser fører frem til forretningsmodellen
Projektet består af fem faser der – sammen og hver for sig – understøtter fremdriften i projektet. Faserne beskæftiger sig med potentialevurderinger, samarbejdsmodeller, processer, implementering og skalering:
- Analyse af cirkularitetspotentiale:
Hvilke materialer og processer har størst potentiale? - Udvikling af krav og samarbejdsmodeller:
Hvordan kan værdikæden organiseres bedre? - Dokumentation og procesoptimering:
Hvordan kan kvalitetskrav og produktionsmetoder tilpasses? - Implementering hos virksomheder:
Hvordan kan producenterne konkret bruge den nye viden? - Formidling og skalering:
Hvordan sikres det, at erfaringerne bredes ud i hele branchen?
Projektet henvender sig især til aktører i byggebranchen. Derudover involveres en række stærke partnere, herunder aktører fra GTS-systemet, samt relevante brancheorganisationer.
Dermed inddrages eksisterende viden i projektets aktiviteter og derfor er der mange gevinster at hente for de virksomheder, der tager del i projektets arbejde.
For eksempel får de praktisk viden og indsigt i, hvordan man implementerer cirkulære processer, og desuden øger de konkurrenceevnen ved at blive blandt de første til at udnytte nye markedsmuligheder inden for cirkulære byggematerialer.
Derudover oparbejder de også nye unikke samarbejdsmuligheder og får adgang til partnere og netværk, der kan hjælpe med at sikre stabile materialestrømme.
Og sidst – men ikke mindst – så opnår de deltagende virksomheder en umiddelbar økonomisk gevinst i form af lavere omkostninger fordi de optimerede processer gør det lettere at producere cirkulære materialer til en lavere pris.
Langsigtet forankring af ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛
Viden fra ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ skal nå bredt ud i industrien. Derfor kommer den til at finde plads i mange forskellige faglige netværk, brancheorganisationer og platforme som for eksempel Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet.
Derudover vil formidlingen også ske via workshops, webinarer, artikler og sociale medier, så virksomheder i hele byggebranchen kan få adgang til den nyeste viden og dermed få adgang til flere og billigere cirkulære byggematerialer og på den måde skabe nye forretningsmuligheder med et mindre ressourceforbrug.
Udvalgte projekter

ConTech Lab
Nye teknologier

Den cirkulære fabrik – nationalt demonstrationscenter for cirkulære produktionsprocesser
Bæredygtig produktion

Cirkulær plast – en ressource til fremtidens produktion
Bæredygtig produktion

Cirkularitet i produktionshallen – omstil din produktion til cirkularitet
Bæredygtig produktion

UrbanTech Accelerator Program
Bæredygtig produktion

Sustainable Build
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion
Teknologisk Institut
2025-2027
6,7 mio. kroner
Projektpartnere
Hele indsatsen med ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ gennemføres i et bredt partnerskab på tværs af byggesektoren.
Bæredygtig produktion
Hele indsatsen ‚Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion‛ udspringer af et Action:Call som Industriens Fond gennemførte som led i sit arbejde med at skabe verdens mest bæredygtige produktionssektor her i Danmark.
Bevillingsmodtager
Mette Glavind
Direktør
Teknologisk Institut
Kontakt
Martha Katrine Sørensen
Souschef
72 20 27 67
mks@teknologisk.dk
Kontakt
