Teknologi tales op gennem ny didaktik

Afsluttet
Nye teknologier

Projektet havde til hensigt at sikre, at naturfagslærere i grundskolen opnåede endnu bedre kompetencer til at undervise i teknologi og teknologiudvikling og at eleverne øgede interessen for teknik og naturvidenskab. 

Alle børn og unge skal kunne forholde sig kritisk til den teknologiske udvikling, men også være i stand til at gribe de muligheder der gemmer sig i nye teknologier, nye metoder og nye materialer. I 2025 mangler Danmark formentlig i omegnen af 13.500 ingeniører og cand.scient’er, samt 30.000 teknisk faglærte. Derfor sigter projektet på at flere unge uddanner sig inden for naturvidenskab og teknologi på den lange bane.  

Projektet ville derfor udvikle en engineering-didaktik til grundskolen, der skulle være med til at give naturfagslærerne undervisningskompetencer inden for dette felt, således at elevernes interesse for teknologi og naturfag blev øget. En sådan didaktik fandtes ikke i forvejen, og ville derfor være givende for grundskolen.   

Den problemløsende og anvendelsesorienterede tilgang i ingeniørfaget bnadt grundskolens fag og metoder sammen og gjorde undervisningen vedkommende og interessant, blandt andet ved at stille krav til elevernes kreativitet og evne til at tænke nyt. Projektet henvendte sig til elever i 4.-9. klasse, naturfagslærere samt lærerstuderende og naturfaglige undervisere på læreruddannelserne.   Projektet var tilvejebragt gennem støtte fra Villum Fonden, Lundbeckfonden, Industriens Fond og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og udføres i et tæt samarbejde mellem Astra, Engineer The Future, Naturvidenskabernes Hus og VIA University College.   Projektet er nu afsluttet og erfaringer og resultater kan læses i projektets afsluttende rapport.    

Metode

Projektets aktiviteter kunne opdeles i tre områder, som på hver sin vis understøttede engineering i undervisningen: 

  • Didaktik og uddannelse: 
    Der skulle udvikles et didaktisk design til at arbejde med engineering i undervisningen på alle trin i grundskolen. Derudover ville projektet implementere engineering-didaktikken i læreruddannelsen, således at de nuværende lærerstuderende kunne blive kompetence-udviklet yderligere til at undervise i teknik og naturvidenskab – også tværfagligt. 
  • Undervisningsmaterialer: 
    Der skulle udvælges og versioneres 10 undervisningsforløb til mellemtrinnet i grundskolen, samt udvikles 5 undervisningsforløb til udskolingen.
  • Event: 
    Den nye didaktik skulle integreres i den årlige konkurrence kaldet Naturfagsmaraton i 2018, så eleverne blev præsenteret for de forskellige elementer i metoden, og så lærerne bevidst anvendte didaktikken.

Målsætning

Projektet bidrog til, at eleverne opnåede teknologisk dannelse, teknologiske kompetencer og til, at de kunne forholde sig kritisk til den teknologiske udvikling. Derudover øgede elevernes interesse for naturvidenskab og teknologi, så flere blev inspireret til at vælge en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse og karrierevej.   Projektet forventede, at mindst 20 procent af alle elever i 4. til 9. klasse og 25 procent af alle naturfaglige lærere fik konkrete erfaringer gennem projektet, og at 30 procent af disse lærere oplevede et kompetenceløft.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Engineering i skolen

OM PROJEKTET

Projektnavn: 
Engineering i skolen

Projektejer: 
Engineer the Future

Tid: 
2016-2020

Støttet med: 
5,0 mio. kroner

Hjemmeside:
Engineering i Skolen

Projektpartnere

Projektet udføres i et tæt samarbejde mellem Astra, Engineer The Future, Naturvidenskabernes Hus og VIA University College. Besøg de forskellige partneres hjemmesider her:

Fundamentet

Projektet er skabt i samarbejde med fire af Danmarks største fonde. Ud over Industriens Fond, er der også tale om:

AFSLUTTENDE RAPPORT

Projektet er afsluttet, og erfaringer og resultater er samlet i en afsluttende rapport. Rapporten kan læses nedenfor.

KONTAKT

Projektansvarlig:
Ghita Wolf Andreasen
Projektdirektør
Telefon: 24 60 75 01
Mail: ghita@engineerthefuture.dk

Projektansvarlig Industriens Fond:
Morten Mommsen
Projektleder
Telefon: 33 37 62 09
Mail: mm@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.