Komponenter og produktionsudstyr får nyt liv

Cirkularitet i produktionshallen
Aktiv
Bæredygtig produktion

Hybridfremstilling skal føre til markante besparelser på både materiale- og energiforbruget i den danske produktionssektor.

Projektets topprioriteter

  1. At levetidsforlænge eksisterende produktionsudstyr i industrien

  2. At refabrikere metalemner for at reducere materialespild.

  3. At skabe og udbrede viden om hybridfremstilling til den danske produktionssektor.

Den danske industri står over for en afgørende udfordring, når omstillingen til mere grønne løsninger for alvor skal accelereres:

Hvordan sikres en mere bæredygtig og konkurrencedygtig produktion, når store dele af maskinparken og produktionsudstyret er ved at være forældet?

Det nye initiativ ‘Cirkularitet i produktionshallen – omstil din produktion til cirkularitet’ adresserer netop denne problemstilling ved at udvikle og demonstrere innovative metoder til refabrikation af slidte og beskadigede metalemner samt levetidsforlængelse af eksisterende produktionsudstyr.

Udfordringen

Mange virksomheder står i dag over for en situation, hvor fejlagtigt producerede komponenter enten skrottes eller kræver energitung omstøbning. Begge dele er omkostningstungt – både økonomisk og i forhold til ressourceaftrykket.

Samtidig vurderes det, at en tredjedel af de cirka 15.000 CNC-maskiner i Danmark samt op til 5.000 industrielle robotter er over 10 år gamle og står til snarlig udskiftning. Det er også en dyr proces – økonomisk såvel som miljømæssigt.

Med det nye initiativ, er hensigten derfor at udvikle nye hybridfremstillingsteknologier, der gør det muligt at reparere og opgradere både maskiner og komponenter, hvilket vil føre til væsentlige besparelser på både materiale- og energiforbrug.

Ambitionen med projektet er således at gøre Danmark til et foregangsland inden for hybridfremstilling og cirkulær produktion, samtidig med at indsatsen sikrer danske virksomheder en styrket konkurrenceevne og en bedre økonomi.

To veje til cirkularitet i produktionshallen

Projektet arbejder inden for to overordnede spor, der hver især beskæftiger sig med cirkularitet. Dels et spor om komponenter, dels et spor om produktionsudstyr:

SPOR 1: Refabrikation af slidte, fejlproducerede og beskadigede komponenter

Her er der fokus på udvikling og test af hybridfremstillingsteknologier, der kombinerer additiv og subtraktiv fremstilling til reparation og forbedring af slidte eller beskadigede metaldele.

Der udvikles demonstrationscases, hvor danske produktionsvirksomheder får indsigt i mulighederne for at forlænge levetiden på eksisterende komponenter, og derudover opbygges en videnbank og struktureret dataindsamling til videre forskning og industribrug.

SPOR 2: Levetidsforlængelse af industrielle robotter og produktionsudstyr

I dette spor gennemføres der test og demonstrationer af, hvordan ældre CNC-maskiner og industrirobotter kan opgraderes til hybridfremstilling i stedet for at blive udskiftet.

Der udvikles succesfulde eksempler, der kan inspirere virksomheder til at investere i refurbishment frem for at købe nyt, og som led i arbejdet med måling, videreudvikles CO2e-kalkulatoren hos Dansk AM Hub, så den også kan anvendes til hybridfremstillingsprocesser.

Den teknologiske tilgang

Arbejdet med cirkularitet i produktionshallen fokuserer på ønsket om at udvikle low-cost løsninger til hybridfremstilling, hvor traditionelle produktionsmetoder kombineres med additiv teknologi for at reparere og forbedre komponenter – en tilgang der gør teknologien tilgængelig for små og mellemstore virksomheder også.

Ved at anvende hybridteknologi kan virksomhederne reducere materialespild og produktionsomkostninger samt styrke deres grønne profil.

I det lys kommer projektet blandt andet til at teste mulighederne for at fremstille komponenter med kerner af billigere materialer og påføre slidstærke overfladelag med avancerede legeringer, som kan føre til både miljømæssige og økonomiske fordele.

Bæredygtighed og bundlinje

Alt i alt har indsatsen med cirkularitet i produktionshallen et stærkt fokus på både økonomiske og miljømæssige effekter. Gennem udviklingen af konkrete demonstrationscases vil projektet således:

  • Reducere industriens ressourceforbrug ved at forlænge levetiden på maskiner og komponenter.
  • Mindske CO2-aftrykket i produktionsprocesser ved at reducere behovet for nyproduktion.
  • Styrke danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne gennem nye, omkostningseffektive produktionsmetoder.
  • Skabe viden og inspiration til, hvordan virksomheder kan integrere hybridfremstilling i deres produktion.

Og med en omfattende dataindsamling og et grundigt efterfølgende analysearbejde skabes også unik ny viden som stilles til rådighed for virksomheder og forskningsinstitutioner, der ønsker at arbejde videre med teknologien og ambitionen om at skabe cirkularitet i produktionshallen.

Kommer mange til gavn

For at sikre, at projektets resultater bliver bredt forankrede i industrien, vil der blive afholdt en række formidlingsaktiviteter:

Workshops og undervisning:
Minimum 20 teknikere og 100 ingeniørstuderende vil blive uddannet i hybridfremstilling og refabrikation.

Publikationer i fagmedier:
Artikler og case-beskrivelser vil blive offentliggjort i relevante tidsskrifter.

Events og netværksmøder:
Der arrangeres brancheevents og hands-on demonstrationer, hvor minimum 500 personer vil få indsigt i projektets resultater. Og desuden udvikles undervisningsmaterialer og kurser, som skal sikre en langsigtet forankring af projektets viden i industrien.

Alt i alt er der med indsatsen ‘Cirkularitet i produktionshallen – omstil din produktion til cirkularitet’ tale om et ambitiøst projekt, der sigter mod at gøre Danmark til en frontløber inden for cirkulær produktion ved hjælp af hybridfremstilling.

Gennem teknologiske innovationer, vidensdeling og konkrete demonstrationscases vil projektet vise, hvordan virksomheder kan reducere affald, minimere ressourceforbruget og styrke konkurrenceevnen ved at forlænge levetiden på produktionsudstyr og komponenter gennem hybridteknologi – og dermed være med til at skabe en mere bæredygtig produktion i den danske industri.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
Cirkularitet i produktionshallen – omstil din produktion til cirkularitet

Projektejer:
DAMRC f.m.b.a

Website:
Besøg DAMRC

Periode:
2025-2027

Støttet med:
9,5 mio. kroner

Projektpartnere

Indsatsen med cirkularitet i produktionshallen gennemføres af:

Bevillingsmodtager

Klaus B. Ørskov
CEO
DAMRC

Kontakt

Christian S. Lillelund
COO
20 78 94 43
CSL@DAMRC.com

Kontakt

Morten Mommsen

Projektleder

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.