Værktøj mod spionage er på vej
Nyt projekt skal udvikle et værktøj, der skal bevidstgøre og hjælpe danske virksomheder med deres beredskab mod industrispionage.
15. januar 2016
Små og mellemstore danske industrivirksomheder bliver i stigende grad ofre for industrispionage. Det truer den danske konkurrenceevne og udhuler virksomhedernes vækstpotentiale. På den baggrund har Industriens Fond netop besluttet at støtte udviklingen af en kombineret selvtest og toolbox, der skal styrke danske industrivirksomheders beskyttelse mod industrispionage.
”Danske industrivirksomheder står med seriøse udfordringer, hvad angår kampen mod industrispionage fra konkurrenter, kriminelle og fremmede stater. Samtidig er det for mange virksomheder vanskeligt at tage hul på – og få overblik over – opgaven med at beskytte forretningen mod industrispionage. Det gæl-der både mentalt og i praksis. Et digitalt selvhjælpsværktøj kan udgøre det første praktiske skridt i retning mod både at tage stilling til virksomhedens sikkerhed og igangsætte en indsats hen imod øget robusthed over for angreb,” siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond.
Projektet består først og fremmest i udviklingen af et digitalt værktøj til danske industrivirksomheder, så de dels får overblik over deres aktuelle beskyttelse i mod industrispionage, dels udstyres med konkrete anbefalinger til at forbedre eller udvikle passende værn mod spionage.
Kyndige folk står bag projektet
Bag projektet står efterretnings- og sikkerhedsvirksomheden CERTA Intelligence & Security, der er grundlagt af blandt andre en tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste.
”Det er tvingende nødvendigt, at private virksomheder mere aktivt forholder sig til, hvordan de effektivt forebygger, sikrer sig imod og imødegår industrispionage. Med udviklingen af dette nye, digitale værktøj er det vores hensigt at skærpe opmærksomheden mod industrispionage ved at bevidstgøre virksomheder om trusler, risici samt ikke mindst deres aktuelle beskyttelsesniveau. Samtidig udstyrer vi virksomhederne med vejledende, gode råd til, hvordan de videre arbejder med at øge deres sikkerhed. I sidste ende bidra-ger en korrekt afbalanceret sikkerhedsindsats nemlig til danske virksomheders konkurrenceevne og gav-ner forudsætningerne for både at skabe og fastholde arbejdspladser herhjemme,” siger Jakob Scharf, der er direktør i CERTA.
Det nye digitale værktøj – med arbejdstitlen CounterSpy – vil bygge på erfaringer fra blandt andet efterretnings- og sikkerhedstjenester i ind- og udland og vil dække alle områder af sikkerhed med relevans for industrispionage. Virksomheder vil i værktøjet først skulle besvare en række spørgsmål og på basis af svarene genererer værktøjet en statusrapport, og herefter opstiller værktøjet en række individuelle, gode råd, som virksomhederne herefter anbefales at arbejde videre med. Værktøjet kortlægger blandt andet virksomhedens sikkerhed i forbindelse med governance, management, beredskab, fysisk sikkerhed, IT-sikkerhed, personsikkerhed og rejsesikkerhed.
Projekt data
spionagetesten
Det nye værktøj, som skal hjælpe virksomheders arbejde med at undgå industrispionage, udspringer af en bevilling fra Industriens Fond.