Ny fond får forretningsidéer og iværksættere til at vokse

Gennem det nye initiativ kan iværksættere få adgang til relevante testmiljøer med relevante områder, bygninger, faciliteter, udstyr, materialer, medarbejdere .
Ved at koble iværksættere sammen med forskere og større organisationer der potentielt kan blive kunder, får iværksætterne hurtigere deres innovative impactløsninger ud på markedet. Det fører mange gevinster med sig og nu skal metoden videreudvikles og udbredes.
1. april 2025 / Nye teknologier
Industriens Fond og Corolab har igangsat initiativet Resolve. Resolve skal hjælpe endnu flere iværksættere og mindre danske virksomheder med at få nye produkter og løsninger hurtigere på markedet.
”For iværksættere er det afgørende, at deres forretningsidéer kan afprøves i virkelighedsnære testmiljøer. Her kan iværksætterne se om idéen er god i en reel brugssituation – og få værdifulde input til forbedringer og justeringer,” siger adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond og fortsætter:
”Derfor sikrer vi nu, at flere testmiljøer gøres tilgængelige for iværksættere og mindre virksomheder. På den måde kommer de gode idéer hurtigere ud i verden, så iværksætternes unikke innovation hurtigt omsættes til vækst og impact.”
Forretningsidéer bliver til positive forandringer
Resolve-initiativet skal hjælpe mange forskellige typer af iværksættere og virksomheder med at gennemføre testforløb, så de får reference-cases, der kan benyttes til at tiltrække investorer og kunder.
Afgørende for at deltage er dog, at de forretningsidéer, som føres ud i livet, faktisk bidrager til den grønne omstilling, til sociale forbedringer eller på anden vis skaber positive forandringer i vores samfund.
”Ambitionen er, at flere – og mere bæredygtige – løsninger ser dagens lys og kvalificeres i mødet med virkelighedens praksis og feedbacken fra potentielle kunder. Gennem Resolve stiller vi både erfaringer, ressourcer og partnerskaber til rådighed, som det ellers ville være vanskelige og tidskrævende for iværksættere og mindre virksomheder at stable på benene på egen hånd,” siger Karolina E. Osipowska, der er direktør for Corolab.
Bæredygtighed bliver til bundlinje
De gode produkter og løsninger som udvikles gennem Resolve skal selvfølgelig også blive til stærke forretningsidéer og føre til økonomisk gevinst for kunderne. Og det findes der gode eksempler på.
”Vi har allerede afprøvet nogle af de bagvedliggende idéer til Resolve i praksis. Og det er mundet ud i nogle meget værdiskabende samarbejder, hvor bæredygtige løsninger fra innovative iværksættere har ført til bedre bundlinjer hos samarbejdspartneren,” forklarer Karolina E. Osipowska med henvisning til Resolve-tilgangen, som er udsprunget af Corolabs mange innovationsprojekter med afsæt i virkelighedstro testmiljøer og tilknytning af forskningsekspertise.
Og de partnerskaber har altså vist, at der er noget ved strukturen, der virker og kan hjælpe flere bæredygtige løsninger på vej.
Overskudsdeling skal sikre langvarig forankring i en ny fond
Med en bevilling på 5,2 mio. kroner fra Industriens Fond bliver de gode erfaringer nu udviklet til en Resolve-metode, der kan skaleres, så endnu flere iværksættere og små og mellemstore virksomheder kan få afprøvet, optimeret og dokumenteret nye produkter og forretningsidéer i løbet af de kommende år.
Og så skal etableringen af en ny fond være fundamentet for, at metoden kan forankres og blive ved med at fremme impact innovationer og stærke forretningsidéer i dansk erhvervsliv.
”Takket være fondsstøtten kan vi nu opdyrke en blivende infrastruktur af testmiljøer og udvikle en model for iværksættere eller mindre virksomheders samarbejde med forskere om brug af disse testmiljøer til at validere impact. Og for at sikre, at vi også kan fortsætte på den anden side af bevillingen fra Industriens Fond, så grundlægger vi Danmarks første revolverende impact fond, der skal finansiere aktiviteterne i fremtiden,” siger Karolina E. Osipowska og uddyber hvordan overskudsdeling danner grundlaget for den videre færd:
”Vores erfaringer har vist os, at der kan opstå betragtelige økonomiske gevinster, når iværksætterne prøver løsningerne af i en virkelig anvendelseskontekst. For eksempel når der spares energi, vand, tid eller andre ressourcer hos testmiljøet eller kunden. Får man støtte fra den nye fond er målet, at en del af den økonomiske gevinst opnået i testperioden tilbagebetales til fonden. På den måde sikrer vi i fællesskab, at endnu flere bæredygtige løsninger kan se dagens lys.
Med den løbende tilførsel af kapital kan den nye fond – igen og igen – gøre en forskel for danske virksomheder og samtidigt bidrage til at gøre Danmark til en videnshub for bæredygtige løsninger, hvor leverandører, kunder og forskere uproblematisk arbejder sammen om at skabe bæredygtig produktion, unikke forretningsidéer og flere ESG-forbedringer.
Montering af måler medførte mindre vandspild
Et eksempel på at gode forretningsidéer kan gøre en stor forskel, findes i Køge og tager udgangspunkt i, at omkring 5-8 procent af alle toiletter er utætte på daglig basis. Det medfører et enormt vandspild.
Hos virksomheden Aguardio har de derfor, sammen med Boligselskabet Sjælland, udviklet en sensor, der kan monteres ved vandtilførslen på toiletter og gøre opmærksom på utætheder.
Produktet er blevet testet i det store boligområde Karlemoseparken, der ligger i Køge. Her er 660 Aguardio Leak Sensorer i første omgang blevet installeret og de har vist et besparelsespotentiale på godt og vel to millioner kroner om året, hvis vandspild kan reduceres i alle Boligselskabet Sjællands cirka 12.000 boliger. Og det regnestykke rummer et stort potentiale.
”Vi stiller os meget gerne til rådighed for at afprøve nye produkter og services, som kan bidrage til øget bæredygtighed og dermed solide gevinster på alle bundlinjer for vores beboere. Samtidig er vi med til at give iværksættere et skub fremad, så de kan ramme et større marked hurtigere og mere træfsikkert,” siger boligselskabets bæredygtighedschef, Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.
Læs mere om Resolve-projektet her og ræk ud til Corolab, hvis du, eller en virksomhed du kender, har gode forretningsidéer i skuffen og gerne vil være med i projektet.