Bevilling skal styrke cirkulære kompetencer i fremstillingssektoren

Det kræver flere cirkuære kompetencer at komme i gang med cirkulær produktion. Det skal nyt projekt bidrage til.

Nyt projekt skal give et cirkulært kompetenceløft til danske produktionsvirksomheder.

Fire uddannelsesinstitutioner ernetop gået sammen om at gøre det nemt for virksomheder at komme i gang med cirkulær produktion.  Det sker i projekt ”Cirkulært kompetenceløft”, som Industriens Fond har bevilget 4,4 mio. kr. til som led i satsningen ‘Cirkulær Produktion – for et stærkere, grønnere dansk erhvervsliv’.

Det er et projekt, der er brug for, lyder det fra Susanne Nielsen, der er HR Manager i fødevarevirksomheden Scandic Pelagic A/S:

”Projektet giver os en unik mulighed for at udvikle vores produktion i takt med fremtidens krav. Vi får individuel sparring og adgang til viden og netværk, der kan hjælpe os med at skabe en helhedsløsning – fra strategi til medarbejderudvikling. Det er en stor fordel, at vi kan samle viden i branchen og i fællesskab afholde kurser og uddannelser.”

Cirkulær omstilling kræver cirkulære kompetencer

Projekt ”Cirkulært kompetenceløft” sætter nye samarbejdsrammer for, at flere små og mellemstore produktionsvirksomheder styrker deres konkurrenceevne gennem cirkulær produktion.

”Omstillingen til en moderne cirkulær produktion i den danske produktionssektor forudsætter, at emnet gøres konkret, håndgribeligt og praksisnært ved at styrke kompetencerne hos medarbejdere og ledere i industrien. De rette kompetencer kan opnås gennem viden og træning og derfor igangsættes en samlet og koordineret national uddannelsesindsats med fokus på både teori og praksis i den cirkulære produktion,” siger programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.

Projektet løber fra marts 2025 til februar 2028. Det samler fire uddannelsesinstitutioner på tværs af uddannelsesniveauer – AMU Nordjylland, AMU SYD, Professionshøjskolen UCN og IBA Erhvervsakademi Kolding. Sammen skal de fire udvikle en helhedsorienteret model for kompetenceudvikling i forbindelse med omstilling til cirkulær produktion.

Et samlet kompetenceløft til dansk industri

Projektets mål er klart: At give virksomhederne et overblik og nem adgang til de nødvendige kompetencer for at gennemføre en grøn omstilling til cirkulær produktion. Fokus er på hele virksomheden – fra bestyrelse og ledelse til mellemledere og medarbejdere på fabriksgulvet.

Med denne koordinerede tilgang slipper virksomhederne for at navigere i et fragmenteret uddannelsessystem og får i stedet én samlet løsning, der gør det nemt at komme i gang med den cirkulære omstilling.

”Cirkulær produktion kan virke uoverskuelig, men med dette projekt får virksomhederne både et helhedsorienteret kompetenceoverblik og konkrete værktøjer til implementering. Projektet her fokuserer på at sikre de rette kompetencer og skabe en fælles forståelse på tværs af organisationen,” siger Peter Thomsen, der er direktør på AMU Nordjylland.

Et værdifuldt partnerskab

Projektets styrke ligger i det tværgående samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne.
Sammen dækker de det meste af uddannelsespaletten – fra korte AMU-kurser afholdt af AMU Nordjylland og AMU Syd, til længerevarende diplomuddannelser ved Professionshøjskolen UCN og IBA Erhvervsakademi Kolding.

Alle skoler har desuden kompetencerne til strategisk forretningsudvikling og vidensimplementering i praksis. Dette sikrer, at virksomhederne får adgang til et komplet kompetencetilbud, der er koordineret og tilpasset deres behov.

”Den første og meget vigtige opgave i projektet er, at uddannelsesinstitutionerne sætter sig sammen og udarbejder et fælles værktøj som bruges til at kvalificere, hvor langt virksomhederne er i forhold til cirkulær produktion. Mødedatoerne er på plads og vi glæder os til at trække i arbejdstøjet” udtaler Anders Nørgård, Salgs- og forretningsudvikler, Professionshøjskolen UCN.

Erfaringerne fra 20 deltagende case-virksomheder bruges til løbende at forbedre og tilpasse indsatsen, og resultaterne formidles bredt til resten af dansk erhvervsliv. Der udvikles blandt andet en praktisk håndbog og en metodeguide, som kan inspirere andre virksomheder og uddannelsesudbydere.

”Hos IBA arbejder vi typisk med forskellige grupper af funktionærer, mens vores AMU-partnere har stærk kontakt til driften. Når vi kombinerer vores perspektiver, kan vi give virksomhederne et fælles sprog for omstilling – og det er helt afgørende, hvis cirkulær produktion skal blive hverdag i flere danske virksomheder,” siger Henrik Kjær Christensen, Direktør for Efter- og videreuddannelse, IBA Erhvervsakademi Kolding.

Vejen til en grønnere fremtid går gennem viden

Ved at samle viden, kompetencer og ressourcer i én samlet indsats, gøres det lettere for virksomheder at finde vej til relevante, cirkulære kompetencer og værdiskabende efteruddannelse.

At virksomhederne har de rette kompetencer, er helt afgørende for at lykkes med cirkulær omstilling i industrien, og det er det, som projektet skal være med til at sikre.

Om Cirkulært Kompetenceløft

Projektet er del af en samlet indsats under overskriften ”Cirkulær Produktion – for et stærkere, grønnere dansk erhvervsliv”, som skal skabe systemisk forandring og gøre Danmark til et foregangsland inden for cirkulær produktion. Læs mere om den indsats her.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

INFO

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.