Klima-iværksættere skal hurtigere på markedet

Danske iværksættere med CO2-reducerende løsninger kan levere vigtige produkter i kampen mod klimaforandringer. Et nyt vækstforløb skal hjælpe virksomhederne med at vokse hurtigere og gøre sig gældende på det globale marked.

Kloden koger. Og i takt med at der kommer flere og flere købedygtige forbrugere over hele verden, så sætter menneskeheden nogle store aftryk. Det påvirker klimaet, og derfor står særligt CO2-reduktion højt på dagsordenen hos både erhvervsliv, myndigheder og borgere i mange dele af verden. Den efterspørgsel skal danske virksomheder og iværksættere være klar til at møde.

Dansk erhvervsliv har i mange år arbejdet med bæredygtighed. Blandt andet med løsninger inden for grøn omstilling og energi. Men der skal mere fart på. Særligt nu hvor efterspørgslen efter klimavenlige løsninger øges fra resten af verden. Ved at hjælpe iværksættere godt i gang – også med fokus på den videre skalering – kan vi forhåbentlig bringe nogle konkurrencedygtige klimaiværksættere godt ud på det globale marked,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, og peger på, at netop kombinationen af bæredygtighed og ny teknologi er interessant – og dermed kan bane vejen for yderligere dansk eksport.

Eksport er endemålet med etableringen af GreenUP Accelerator. Men vejen dertil er lang og kringlet. Og det er i dét lys, at Industriens Fond, DTU Science Park og The Footprint Firm er gået sammen om at stable det nye accelerationsforløb på benene. Hensigten er at hjælpe klima-startups, der arbejder med CO2-reducerende løsninger, med at komme godt gennem den hårde opstart og videre mod skalering, vækst og eksport.
 

Ikke en dans på roser

Det er en svær disciplin, og tal fra OECD viser, at kun 4 procent af alle startups når til skaleringsfasen og opnår at have flere end 10 ansatte. Det skal der ændres på hos de danske klimaiværksættere.

Vi har i flere år arbejdet målrettet med at hjælpe teknologidrevne startups til udvikling og vækst. Og de iværksættere, der kan bidrage til CO2-reduktion, har gode løsninger og prototyper på bedding. Men vi ved, at det er svært at komme godt i gang. Det hjælper vi dem med gennem det nye forløb, og vores erfaring siger os, at det virker. Vi kan se, at blandt de startups, som vi hidtil har haft i acceleration i Futurebox gennem de seneste syv år, er 90 procent stadig i live. De har lanceret mere end 150 produkter og har rejst mere end 1 mia. kroner i investeringer. Så det kan lade sig gøre, og vi skal have høje ambitioner på det her felt,” siger Steen Donner, CEO hos DTU Science Park.

Unikt for GreenUP Accelerator, sammenlignet med andre iværksætterforløb, er muligheden for at opnå et lån på 1 mio. kroner ved opstart, hvilket kan have afgørende betydning for iværksætternes videre færd:

Vi ved, at mange startups, der arbejder inden for de tungere teknologier, bruger op mod 30-50 procent af deres tid på at søge kapital. Ved at tilbyde kapital på startup-venlige vilkår giver vi dem arbejdsro, så de kan fokusere både tid og kræfter på at få levedygtige produkter på markedet. Sådan en funding-mekanisme arbejder vi på at have klar til programmets opstart i marts,” siger Steen Donner.
 

Klimaløsninger giver nye udfordringer for startups

Startups, der arbejder med CO2-reducerende løsninger, møder anderledes udfordringer end mange andre startups. Derfor er The Footprint Firm, der er specialiseret inden for bæredygtighed, med som partner på accelerationsprogrammet.

“Vi er stolte af at være med i denne meget vigtige indsats omkring at hjælpe startups med at udvikle og skalere bæredygtige forretningsmodeller, der har som formål at hjælpe verden med at reducere CO2-udledninger gennem nye måder at drive forretning på. Klimakrisen er vor tids største udfordring, og der er i den grad behov for nye ideer og teknologier, der kombineret med andre indsatser kan bidrage til at nå Paris-aftalens målsætninger om at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader og dermed afbøde katastrofale og vidtrækkende konsekvenser,” siger Jakob Wichmann, partner og co-founder i The Footprint Firm.

GreenUP Accelerator bliver for alvor skudt i gang i starten af det nye år. Indtil da kan interesserede iværksættere henvende sig for at deltage – særligt dem der arbejder med CO2-reducerende løsninger inden for industri, byggeri, landbrug, fødevarer eller transport.

Den grønne omstilling og reduktion af CO2-udledningen skal ske i mange forskellige brancher. Men i fonden tror vi på, at klimavenlige forretningsmodeller er konkurrencedygtige og vil stå stærkt i fremtiden. Uanset hvad man beskæftiger sig med, så er man nødt til at have udledningerne med i ligningen – og her kan innovative iværksættere på sigt være med til at gøre regnestykket mere positivt end det er i dag,” siger Thomas Hofman-Bang.

Accelerationsforløbet kommer til at forløbe over 20 måneder og begynder i maj 2021, hvor de deltagende virksomheder flytter sammen i Futurebox i Lyngby.

Frem mod projektets start kan CO2-reducerende iværksættervirksomheder melde sig interesserede i at deltage.

Projekt data

Tilmelding

Iværksætter-virksomheder som ønsker at deltage i GreenUP Accelerator kan læse mere om projektet her.

PROJEKTET

Der kan også læses mere om baggrunden for det nye projekt her på Industriens Fonds hjemmeside.

PROJEKTPARTNERE

Projektet udføres af DTU Science Park i samarbejde med The Footprint Firm.

MERE INFORMATION

Spørgsmål angående det nye initiativ kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 33 37 62 08
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.