Fremgang for additiv fremstilling i Danmark

Dansk AM Hub har udgivet sin første rapport om danske fremstillingsvirksomheders brug af additive fremstillingsmetoder, heriblandt 3D-print. Undersøgelsen viser blandt andet, at 25 procent af virksomhederne bruger 3D-print og det er en stigning i forhold til tidligere undersøgelser.

Danske virksomheder ser for alvor ud til at være ved at tage mulighederne inden for 3D-print og additiv fremstilling til sig. Teknologien bruges fortsat mest til prototyper, men fra Dansk AM Hub er budskabet tydeligt. Danske virksomheder skal tage teknologien til sig på et andet niveau, hvis de for alvor skal have del i det globale vækstpotentiale, der ligger i additive manufacturing og 3D-print.

Den betragtning deles af Industriens Fond, der i 2017 tog de første spæde skridt for at sætte Dansk AM Hub i søen.

Den teknologiske udvikling går stærkt i disse år. Blandt andet forventes 3D-print at påvirke især fremstillingsindustrien markant, for eksempel i forhold til produktinnovation, forretningsmodeller og nye værdikæder. Med etableringen af Dansk AM Hub er der skabt et nationalt samlingspunkt, hvor viden, værktøjer og kompetencer stilles til rådighed for både etablerede virksomheder og ambitiøse iværksættere,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, der er udviklingschef i Industriens Fond.

Additive manufacturing som teknologi og branche vokser kraftigt i disse år. I 2017 oplevedes en vækstrate på 21 procent for det samlede marked inden for produkter og services. Og markedet har oplevet gennemsnitlige årlige vækstrater på 24,4 procent i perioden 2014-2017. Det viser den seneste udgave af Wohlers Report – en verdensførende publikation, der fokuserer på additiv fremstilling.

Og innovationen buldrer tilsyneladende derudaf. I hvert fald hvis man kigger på patenter. En analyse fra 2017 gennemført af IFI Claims Patent Service viser, at additive manufacturing er den næsthurtigst voksende teknologi målt på antallet af udstedte patenter.
 

Vækst kræver vidtstrakt anvendelse

Skal danske virksomheder have en bid af den voksende kage, skal de i højere grad begynde at tænke den nye teknologi ind i forretningsudviklingen.

Væksten ligger ikke i prototyper, men i at se det enorme potentiale 3D-print også rummer. Det er blandt andet, at produktion kan foregå der, hvor et produkt skal bruges, at man kan spare materialer og ressourcer og producere efter behov og bestilling fremfor at være nødt til at producere 10.000 enheder af noget, man måske kun skal bruge det halve af. Ved at se på hele værdikæden ligger der et særligt potentiale for at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne,” siger Mads Kjøller Damkjær, der står i spidsen for Dansk AM Hub.

Den nye rapport fra Dansk AM Hub viser, at de virksomheder, der er længst fremme i anvendelsen af den nye teknologi og bruger den på flere områder, også er de virksomheder, der opnår mest innovation. Og spørger man virksomhederne så gør det sig gældende, at 44 procent af de virksomheder, der bruger teknologien, mener at det har direkte indflydelse på forretningstilgangen og forretningsmodellen.

Hele rapporten rummer desuden mange andre betragtninger af teknologiens udbredelse i fremstillingsindustrien. Derudover kigger rapporten på blandt andet på anvendelsesområder og baggrunden for virksomhedernes brug af additive fremstillingsmetoder i forretningen.

Projekt data

Dansk AM Hub

Det nationale samlingspunkt inden for additiv fremstilling i Danmark – Dansk AM Hub – blev søsat i 2017. Læs om initiativet eller besøg Dansk AM Hub her.

Læs rapporten

Det er Dansk AM Hub der har udgivet den nye rapport om anvendelse og udbredelse af additive manufacturing i Danmark. Hele rapporten, hovedkonklusionerne og andre betragtninger findes på hjemmesiden hos Dansk AM Hub.

[[{“fid”:”6581″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_display_title[und][0][value]”:””},”link_text”:null,”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_display_title[und][0][value]”:””}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Arrangementer

Dansk AM Hub afholder løbende forskellige typer af arrangementer, kurser og konferencer. Eksempelvis afholdes en innovationskonference med fokus på 3D-print den 26. februar 2019 i Lyngby og senere på året – den 23. oktober 2019 – er Dansk AM Hub vært for det store Danish AM Summit.

Mere information

Spørgsmål angående Industriens Fonds engagement i Dansk AM Hub kan stilles til Fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 33 37 62 08
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.