Er danske virksomheder klar til den cirkulære økonomi?

Projektet MATChE har udviklet et nyt selvevalueringsværktøj til produktionsvirksomheder. Med værktøjet kan man vurdere omstillingsparatheden i forhold til cirkulær økonomi.

I Danmark har vi historisk været gode at omdanne grønne visioner til konkrete forretninger. Den næste grønne megatrend, eller rettere paradigmeskift, der allerede blæser ind direktionslokalerne hedder cirkulær økonomi. Derfor har Danmarks Tekniske Universitet og Industriens Fond igangsat projektet MATChE (MAking the Transition to Circular Economy), der nu tilbyder produktionsvirksomheder et nyt værktøj til at vurdere deres egen omstillingsparathed i forhold til cirkulær økonomi gennem en online parathedsvurdering. Næsten 100 virksomheder har allerede brugt værktøjet.

”Bedre råvareforbrug og øget genanvendelse kan føre gevinster med sig i danske virksomheder. Med ny teknologi, nye metoder og nye samarbejder er potentialet stort, hvis virksomheder virkelig formår at gribe mulighederne. Værktøjer til at implementere cirkulær økonomi kan derfor potentielt gavne mange,” siger Mads Lebech, adm. direktør i Industriens Fond, der har støttet MATChE-projektet med godt 3,5 mio. kroner.
 

Sigter særligt efter produktionsvirksomheder

Værktøjet er målrettet produktionsvirksomheder – store såvel som små – fra alle delbrancher. Virksomheder kan benytte værktøjet til at generere en parathedsprofil, få indblik i styrker og muligheder, samt benchmarke sig op mod andre virksomheder fra samme eller andre delbrancher. Med den slags viden kan danske virksomheder optimere arbejdet med cirkulær økonomi og dermed få mere ud af blandt andet råvarer eller restprodukter.

Letbæk Plast A/S er producent inden for design af totalløsninger for nye produktserier i plast og er pioner inden for plastgenanvendelse og har over en årrække oparbejdet ekspertise inden for cirkulær økonomi. Letbæk Plast A/S er en af de virksomheder, der allerede har set værdien af værktøjet:

”Det er vores klare forventning, at MATChE platformen vil hjælpe os til at øge vores parathed for cirkulær økonomi, alene fordi vi vil kunne benchmarke os med andre og identificere nye forretningsmuligheder,”  siger virksomhedens CEO, Michael Bayer Thomsen. Udover Danmarks Tekniske Universitet, der leder projektet og står for udviklingen af det digitale værktøj, består konsortiet bag projektet desuden af Dansk Industri, Miljøstyrelsen og tænketanken CHORA Connection, der alle er med til at sikre virksomheders involvering i projektet.

”Målet er at mindst 100 virksomheder bruger værktøjet systematisk, og vi er allerede godt på vej. Jo flere virksomheder, desto mere nuanceret benchmarkingdata kan vi levere retur. Der ligger et enormt potentiale i at få adgang til viden og gøre cirkulær økonomi mere målbart,” siger Tim C. McAloone, professor ved DTU Mekanik og projektleder på MATChE-projektet.
 

Mange potentielle brugere

I udviklingen af den digitale platform har det været afgørende, at gøre det så fleksibelt som muligt for virksomhederne, så de kan bruge værktøjet på tværs af afdelinger ved at oprette specifikke forretningsenheder og udføre præcise vurderinger. Konsulenter, erhvervsfremmeaktører og andre med rådgivende funktioner kan også få glæde af værktøjet i deres arbejde med at omstille virksomheder til den cirkulære økonomi.

”Fra vores synsvinkel er cirkulær økonomi et emne som interesserer utrolig mange virksomheder for tiden, men vi oplever mange spørgsmål som relaterer sig til, om de har de grundlæggende forudsætninger på plads. MATChE-værktøjet er en smart måde hvorpå virksomheder kan gøre sig selv og hinanden opmærksomme på, hvor der skal fokuseres, for at gøre sig klar til omstillingen.” udtaler Nynne Marie Bech, rådgiver i Afdeling for Cirkulær Økonomi, Bæredygtighed & Ressourcer hos konsulenthuset NIRAS A/S, der har benyttet værktøjet i flere sammenhænge.

Værktøjet er til rådighed for alle. Det kræver blot, at man opretter sin virksomhed på my.matche.dk, besvarer 30 spørgsmål og så kan virksomheden benchmarke sig op mod resten af branchen og få konkrete anbefalinger til, hvor virksomheden kan rykke sig på både kort og langt sigt, og dermed gøre den cirkulære økonomi til et redskab på vejen mod en bedre bundlinje eller nye forretningsområder.

Projekt data

Om projektet

Projektet har til hensigt at udvikle en metode, så danske produktionsvirksomheder, på tværs af sektorer, bliver i stand til at identificere og implementere de muligheder, der ligger i den cirkulære økonomi. Der kan læses mere om projektet her på hjemmesiden.

kontakt

Alle spørgsmål om projektet, partnerskaber og det igangværende arbejde kan stilles til:

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.