Diversitet – for konkurrenceevnens skyld!

Af Thomas Hofman-Bang, adm. direktør, Industriens Fond

Mens de gode hensigter fortsat står i kø, halter det med at skabe reel forandring, når det kommer til styrket diversitet i dansk erhvervsliv. I et ustabilt marked med mangel på arbejdskraft og kritiske kompetencer, står det kun mere klart, at vi ikke er gode nok til at udnytte hele talentpuljen – og det hæmmer innovations- og konkurrencekraft.  

Fra Industriens Fonds side sætter vi nu ind to steder, hvor der er åbenlyse gevinster at hente: I startup-miljøet og i de ejerledede virksomheder. Lad os tage sidstnævnte først. Når stafetten overdrages til næste generation, er det i kun 20 pct. af tilfældene en datter, der overtager. Det skal vi ændre. Ikke for den enkelte datters skyld – men fordi det er et oplagt sted at tage fat for at skabe mere diversitet i erhvervslivet generelt, siger fondens direktør – Thomas Hoffman Bang.  

Børn af ejerledere – de såkaldte ‘next gens’ har et indgående kendskab til ansvaret, der følger med, når familie og virksomhed smelter sammen, og de har fået drift og ledelse ind fra barnsben af. Det er en guldgrube af potentiale – og der er intet der peger på, at sønnike er bedre rustet end sin søster til at overtage lederskabet. Med NextGen – Fremtidens ejerledere skal flere døtre udforske muligheden for at stille sig forrest.  

Men er det relevant at blande sig? Ja! For vi har brug for rollemodeller, der går foran og træder græsset ned for andre kvinder. Og denne gruppe er qua deres baggrund helt oplagt at prikke til.  

Når vi nu er ved rollemodeller, skal vi også have flere kvinder ind i startup-miljøet. Sammen med Tech Nordic Advocates giver vi et stort rygstød til kvindeligt tech-iværksætteri og skalering med afsæt i en mentorordning. For vi har et problem, når kun 1,5 pct. af investorkapitalen går til kvinder. 

Når vi retter projektørlyset mod diversitet, er det fordi det er konkurrenceevne. Diversitet er ikke alene et spørgsmål om kønsrepræsentation, som man kan ansætte sig til (omend det er et godt sted at starte.) En ting er antallet af M/K i ledelsen. Noget andet er, hvordan man aktivt arbejder strategisk med forskellighed som en forretningsmæssig styrke.  

Vi har brug for den nytænkning, som et diverst team skaber. Forskellighed bidrager til flere anskuelser og flere måder at angribe en problemstilling på – og dermed et stærkere beslutningsgrundlag. Det starter i ledelsen, men diversitet skal gennemsyre hele organisationen.  Fremtidens sunde virksomheder hviler på inkluderende arbejdsmiljøer, hvor der er rum til, at alle kan bringe ideer til bordet. Det ruster virksomheden bedst til at håndtere komplekse udfordringer og krav fra et globalt marked i opbrud.  

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.