Cybersikkerhed starter hos chefen

En ny kampagne stiller skarpt på IT-sikkerheden blandt små og mellemstore virksomheder. Gennem kampagnen bliver den danske iværksætter Gorm Wisweh klogere på digital sikkerhed i samarbejde med en hacker fra det danske cyberlandshold.

En ny undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen viser, at 25 procent af de små og mellemstore virksomheder i Danmarks ikke har implementeret selv de mest essentielle IT-sikkerhedstiltag såsom backup af data og løbende opdatering af styresystemer. Det gør dem sårbare overfor IT-trusler som for eksempel phishing-angreb eller CEO-fraud.

På den baggrund lancerer Erhvervsstyrelsen og Industriens Fond nu kampagnen ”Er chefen cybersikker?”, der skal styrke fokus på IT-sikkerhed blandt netop de små og mellemstore virksomheder. Kampagnen består blandt andet af en række film, der går bag om de hyppigste IT-trusler og viser, hvad man som leder og medarbejder kan gøre for at komme dem til livs.

Mange SMV’er er ikke bekendte med de aktuelle trusler, og hvad de kan gøre for at forebygge angreb. Med kampagnen vil vi gerne illustrere truslerne på en anderledes måde og samtidig give håndgribelige råd til, hvordan man som ansat i en virksomhed kan være med til at holde hackerne på afstand,” siger Torsten Andersen, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.
 

Pizzakongen lod sig hacke

Frontfiguren i kampagnen er den danske iværksætter og restauratør Gorm Wisweh, der står bag virksomheden Gorms Pizza, der beskæftiger over 150 medarbejdere på tværs af 11 restauranter i Danmark.

I tre forskellige film optræder en hacker fra Forsvarets Efterretningstjenestes Cyberlandshold, der tester Gorms tillid til autoriteter og hans evne til blandt andet at genkende sit eget logo. Alt sammen for på en anderledes måde at illustrere, hvordan man kan forbedre sin virksomheds IT-sikkerhed.

Som iværksætter er der altid fart på, og IT-sikkerhed er ikke altid øverst på dagsordenen. Derfor har det været en øjenåbner, hvor nemt man kan blive snydt, og hvor dygtige hackerne er til at udnytte menneskelig natur. Hvis nogle af de trusler, som kampagnen viser, rammer vores virksomhed, risikerer vi at miste mange penge. Derfor har jeg allerede haft en snak med medarbejdere og ledere om, hvordan vi kan beskytte os ved fx at stramme op på vores adgangskoder,” udtaler Gorm Wisweh.
 

IT-sikkerhed er forretningskritisk

Ifølge Industriens Fond handler IT-sikkerhed ikke kun om at stoppe hackere i at få adgang til systemer og data. Det handler om virksomhedernes troværdighed, robusthed og konkurrenceevne. 

Virksomheder skal ikke kun levere gode produkter eller tjenester for at have succes. Hvis man skal være konkurrencedygtig i den digitale, globale økonomi, skal man også vide, hvordan man beskytter sin forretning mod hackerangreb – for IT-kriminelle er ligeglade med, om man sidder i Bjerringbro eller Beijing. Så for os handler denne kampagne i sidste ende om at understøtte danske virksomheders konkurrenceevne,” udtaler Tim Sloth Jørgensen, der er programchef for Industriens Fonds cyberindsats.
 

Fokus på medarbejdernes mails

Ifølge en rapport foretaget for Erhvervsstyrelsen i 2018 har 14 procent af de små og mellemstore danske virksomheder oplevet et IT-sikkerhedsbrud. Men tallet kan sagtens være højere i dag.

Ofte skyldes det phishing-mails, hvor medarbejdere bliver lokket til at dele fortrolige data som fx betalingsoplysninger.

E-mails er en essentiel del af SMV’ers dagligdag. Det udnytter de IT-kriminelle med bl.a. phishing-mails, der målrettet forsøger at fuppe medarbejdere til at dele adgangsoplysninger eller klikke på links. Derfor har vi udviklet nogle konkrete råd, så alle lige fra direktøren til studentermedhjælperen undgår at falde i phishing-fælden,” udtaler Torsten Andersen, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Projekt data

Kampagnen

Den nye kampagne igangsættes i forbindelse med den nationale cybersikkerhedsmåned i oktober, hvor en række organisationer, virksomheder og myndigheder går sammen og sætter fokus på digital sikkerhed i Danmark og i dansk erhvervsliv.

Cybersikkerhedsmåned

Læs meget mere om de mange aktiviteter som afholdes i forbindelse med cybersikkerhedsmåneden.

Cyberindsatsen

Industriens Fond har iværksat en særlig indsats for at hjælpe danske virksomheder med cybersikkerheden.

KONTAKT

Eventuelle spørgsmål angående Industriens Fonds støtte til den nye kampagne kan stilles til fondens sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.