Bedre bæredygtige løsninger i værdikæden

Nyt projekt skal finde nye løsninger på restaurationsbranchens største bæredygtighedsudfordringer. Målet er at styrke konkurrenceevnen for de danske virksomheder, og samtidigt hæve ambitionerne i branchen - og på sigt i andre brancher.

Der er stigende efterspørgsel på bæredygtige restaurantoplevelser fra den danske befolkning, og flere restauratører ønsker at tage et større samfundsansvar. Det kræver nye løsninger på branchens største bæredygtighedsudfordringer, og dem vil et nyt projekt forsøge at finde.

Bæredygtighed handler ikke kun om de aktiviteter der sker inden for virksomhedens egne fire vægge. Det handler også om rejsen fra råvare til produkt. En stor del af den rejse foregår hos virksomheders leverandører og deres underleverandører. Derfor er værdikæden afgørende for både konkurrencekraft og bæredygtighedsindsats, og også her skal verdensmålene spille en rolle som innovationsdriver,” siger Mads Lebech, der er adm. direktør i Industriens Fond, hvor man gennem tidligere projekter har arbejdet målrettet med forbedring af leverandørsamarbejder.

Sammen med Global Compact Network Denmark og Danmarks Restauranter og Caféer igangsætter Fonden nu projektet ”Verdensmål i værdikæden”. Det nye initiativ vil med afsæt i FN’s 17 verdensmål koble industri og restauratører sammen for at løfte niveauet for den bæredygtige restaurant i Danmark. Og dermed også for den bæredygtige leverandør. Projektet skal derfor identificere, teste og markedsmodne nye løsninger, som kan udbredes på tværs af brancher øge vækstpotentialet i de virksomheder, som udvikler løsningerne. Derfor munder projektet blandt andet ud i et løsningsgalleri, som kan fremvise de nye og gennemtestede danske løsninger.

Vi har store forventninger til det her projekt. FN’s Verdensmål udgør et enormt forretningspotentiale fordi de udtrykker fremtidens udfordringer og markedsbehov. Ved at tage udgangspunkt i målene kan vi finde frem til de bæredygtige teknologier og løsninger, som kan skabe vækst og øge konkurrenceevnen hos danske virksomheder. Vi tager udgangspunkt i restaurationernes bæredygtighedsudfordringer gennem hele værdikæden, men på sigt kan de identificerede løsninger også komme andre brancher til gode,” siger Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark.
 

Nyt restaurantfællesskab fører an

Danmarks Restauranter og Cafeer er tilknyttet projektet gennem Restauranternes Garantiordning – bedre kendt som REGA – der er et fællesskab af restauratører, der ønsker at styrke arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed. I projektet kommer restauratørerne til at indgå i seks ”verdensmålspartnerskaber” baseret på de udfordringer i værdikæden med størst forbedringspotentiale. Det kan være områder som spild, emballage eller energiforbrug. Restauranterne skal således fungere som en slags testlaboratorier for de løsninger, som skal gøre restauranterne mere bæredygtige.

En restauratørs værdikæde rækker vidt og bredt, og vil man blive mere bæredygtig er der nok af udfordringer at tage fat på. Projektet her skal vise, at bæredygtighed og konkurrencedygtighed kan gå hånd i hånd, og at de danske restauratører – gennem partnerskaber – kan sætte nye globale standarder for, hvad det vil sige at drive en bæredygtig og ansvarlig virksomhed. Og forhåbentlig inspirere andre til at gøre det samme,” tilføjer Kim Rahbek, stifter af Sticks’n’Sushi og talsmand for REGA.

Selvom projektet Verdensmål i værdikæden drejer sig om restaurationsbranchen skal projektstrukturen og -processerne også kunne genanvendes i lignende projekter med andre brancher som omdrejningspunkt. Derfor vil der, i regi af projektet, blive udviklet open-source processer og værktøjer til at facilitere en tættere dialog mellem udbud og efterspørgsel indenfor andre brancher, som for eksempel tekstilbranchen og byggeriet.

Projekt data

Projektet

Læs mere om projektet her på Industriens Fonds hjemmeside.

PROJEKTPARTNERE

Projektet udføres af Global Compact Network Denmark i samarbejde med række forskellige aktører. Besøg dem herunder.

Kontakt

Eventuelle spørgsmål angående igangsættelsen af det nye projekt kan stilles til Industriens Fonds sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 33 37 62 08
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.