65.000 børns digitale kompetencer løftes

Et nyt lærings- og undervisningsprojekt sikrer hvert barn i en hel skole-årgang en unik mulighed for at lære kodning, teknologi og digital dannelse. Alle elever, der til sommer starter i 4. klasse vil i løbet af de næste to år få deres personlige micro-computer i hånden, som de kan bruge til at udvikle digitale færdigheder gennem leg og undervisning.

Ambitionen med det nye projekt er at flytte børn fra ikke bare at være storforbrugere af teknologi, men til at blive kreative skabere af teknologi. 2018 er videnskabens år i DR. Ultra:bit-projektet er det største enkeltstående tiltag i Videnskabens År og har under temaet ’Børn, kreativitet og teknologi’ børnene i centrum.

Især DR Ultra vil med en stribe programmer og initiativer ruste børn til en bedre teknologiforståelse, så de kan udnytte deres veludviklede fantasi, nysgerrighed og kreativitet til at bygge fremtiden med teknologi – og samtidig lærer aktivt at tage stilling. Derudover vil DR Skole tilbyde undervisningsmateriale og aktiviteter til landets skoler.

Vi har længe glædet os til at kunne præsentere projekt ultra:bit og er ekstremt stolte og taknemmelige over, at samarbejdet nu har resulteret i, at en hel årgang børn efter sommerferien, kan få tilbudt en micro-computer – uanset om man er dreng eller pige og uanset, hvor i Danmark man bor. Ligesom vi med ’Historien om Danmark’ skabte en fælles samtale om vores fortid med en række samarbejdspartnere, ønsker vi nu at landets børn, der jo er nærmest født med en smartphone i hånden, får mulighed for at løfte deres kompetencer, så de både kan lære at skabe kreative løsninger og samtidig tage aktivt stilling til den verden, de møder,” siger mediedirektør i DR Henriette Marienlund.
 

Danmarks fremtid kalder på ’Årgang ultra:bit’

I øjeblikket er en hel række lande, blandt andet Island, i gang med at bygge videre på idéen, som er udviklet af engelske BBC. Dermed står ultra:bit på et solidt fundament af gode internationale erfaringer, og er på den baggrund videreudviklet til dansk kontekst – målrettet danske børns hverdag, danske børns tv- og web-præferencer og dansk undervisningstilgang.

Danmark har brug for, at nye generationer er mere end bare teknologibrugere. De skal kende teknologien. Forudsætningen for det er, at kodning ikke er et fremmedsprog, men i stedet bliver en del af det almindelige fælles sprog i hverdagen. Ved at tilbyde en micro-computer til en hel årgang i kombination med den samlede formidlingsindsats i DR, vil vi kunne løfte børnenes kompetencer, så de kan udnytte deres skaberkraft, logik og kreativitet til at bygge fremtidige løsninger med ny teknologi. På kort sigt kan indsatsen skabe en umiddelbar interesse for teknologi og programmering blandt børnene og på den lange bane bidrage til et styrket dansk erhvervsliv med adgang til talentfulde medarbejdere,” siger adm. direktør i Industriens Fond, Mads Lebech om ultra:bit-projektet og samarbejdet med en erfaren formidler som DR.

Centre for Undervisningsmidler koordinerer uddelingen af micro:bits til skolerne og tilbyder samtidig skolerne kurser med besøg fra det rejsende task force. Skolerne får også tilbud om undervisningsmateriale fra DR Skole og op mod 10.000 børn bliver inviteret til at deltage i kommende KreaKodeCamps. Derudover vil biblioteker over hele landet tilbyde familier oplevelser med kreativitet og kodning, ligesom en hel række andre aktører vil blive en del af indsatsen over hele landet de kommende år.
 

IT får hovedrollen i Klassen, Nørd og DR Skole

I den populære og prisbelønnede fiktionsserie for børn ’Klassen’, hvor hver episode ses af mere end 165.000 børn, vil teknologiforståelse blive et væsentligt tema. ’Nørd’-universet på DR Ultra vil inspirere børn til at blive ’ultra:bit’ af teknologien, og i programmerne ’Designtalenterne’ og ’Kreakampen’ får børns teknologiske skaberkraft hovedrollen.

Derudover udvikler DR Skole i samarbejde med blandt andet Centre for Undervisningsmidler undervisningsmaterialer og kompetenceudvikling til lærere, der underviser i 4., 5. og 6. klasser. Skoler over hele landet inviteres til at være med og man vil møde projektet på tværs af flere forskellige DR-kanaler.

“Det er vores ønske, at de mange programmer og initiativer i ultra:bit vil få børn til at opdage, at teknologi er sjovt og relevant for dem i deres hverdag. De skal selv prøve at have fremtiden mellem hænderne og sammen knække koden til sproget bag teknologien. I ultra:bits univers er det børnene, der er fremtidens kreative problemløsere,” siger kanalchef for DR Børn, Morten Skov Hansen.

Projekt data

Projektet

Ultra:bit er tilvejebragt af DR og Industriens Fond i samarbejde med Centre for Undervisningsmidler.

Kontakt

Yderligere information kan fås ved at kontakte Industriens Fonds sekretariat:

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 23 80 06 60
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.