Teknologisk udvikling: 3D-printet laks, rumraketter og havmiljø

3D-printet laks, der efter sigende smager og lugter nøjagtig som laks.

3D-printet laks, der efter sigende smager og lugter nøjagtig som laks.

Danske virksomheder står over for et væld af muligheder, hvis de stiller skarpt på 3D-print. Teknologien åbner døren til hurtigere udvikling, mere bæredygtig produktion og helt nye markeder.

Forestil dig at sidde ved middagsbordet og nyde en lækker laksefilet – ikke fanget i havet, men skabt ved hjælp af 3D-print og protein fra svampe. Skyl måltidet ned med kaffe serveret i et krus, som ikke bare er genbrugt, men 3D-printet af kaffegrums. Eller hvad med at rejse ud i rummet i en raket bygget med avancerede 3D-printede komponenter, mens verdens have fyldes med nye økosystemer skabt af 3D-printede overflader? Det er ikke science fiction, men virkelighed takket være fire innovative danske virksomheder.

Industriens Fond har talt med fire virksomheder, der alle arbejder med 3D-print på nye måder. Fælles for de fire virksomheder er deres innovative måder at tackle nogle af tidens store udfordringer – fra bæredygtighed til teknologisk udvikling. Teknologien giver ikke kun mulighed for at skabe produkter på nye måder, men åbner også døren for mere miljøvenlige og effektive løsninger.

Studenterforeningen Danstar: Raketter med 3D-print som hemmeligt våben

Danstar er en forening, hvor studerende udvikler raketter og tidligere har haft verdensrekorden inden for studenterraketter. Nu satser de på at genvinde titlen med hjælp af 3D-print. Teknologien giver dem mulighed for at skabe komplekse komponenter, der er både lette og holdbare – en essentiel fordel i rumfart, hvor hver gram tæller.

Grounded: Kaffekopper med cirkulær tankegang

Hos Grounded tager de cirkulær økonomi til næste niveau. Virksomheden fremstiller kaffekopper af overskudskaffegrums, som efter brug kan returneres, granuleres og blive til nye 3D-printede produkter. Denne proces minimerer spild og forvandler affald til en ressource, der understøtter en bæredygtig livsstil.

3DCP Group: Biodiversitet i byggeprojekter

3DCP Group er på en mission om at gøre byggerier i havneområder bedre for biodiversiteten. Ved at 3D-printe specialdesignede overflader skaber de optimale betingelser for dyr og alger, der kan trives og bidrage til marine økosystemer. Deres arbejde er et eksempel på, hvordan 3D-print kan bruges til at kombinere teknologi og natur.

Revo Foods: Fremtidens fisk og skaldyr

Revo Foods er pionerer inden for produktion af fisk og skaldyr baseret på svampeprotein – alt sammen 3D-printet. Deres produkter er allerede et hit på restauranter, hvor de giver et bæredygtigt alternativ til traditionelle fiskeprodukter. Med 3D-print kan de skabe teksturer og smage, der ligger tæt på det originale produkt, men uden at belaste verdenshavene.

Hvis du kunne tænke dig at kigge nærmere på mulighederne inden for 3D-print, er du velkommen til at kontakte Dansk AM Hub.

Aktuelt

Cyber Angel Academy er i gang
Nyhed

15. januar 2025

Investorer skal satse mere på cybersikkerhed

3D-print har stort potentiale for at gøre en lang række produkter mere bæredygtige.
Nyhed

13. januar 2025

Ny millionbevilling skal gøre virksomheder til verdens bedste i 3D-print  

Nyhed

7. januar 2025

Endnu et økonomisk løft af byggeriets fælles udviklingsplatform – ConTech Lab

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.