Vejen banes for bæredygtigt byggeri

Et samarbejdsfællesskab på tværs af byggesektoren arbejdede for at fremme bæredygtighed og konkurrenceevne i byggeriet.
Innovation, øget vidensdeling og forbedrede samarbejdsrelationer skal være med til at styrke den danske byggebranches konkurrenceevne.
Mere specifikt henvendte innovationsindsatsen Sustainable Build sig til den brede mængde af virksomheder, hvis produktion er udfordret af nye markedskrav og markedspotentialer for bæredygtige materialer og komponenter.
Med adgang til konkret ny viden, innovative redskaber, nye samarbejdskonstellationer og teknologiske innovationer, kan sådanne virksomheder blive bedre til at møde de nye samfundskrav om bæredygtighed og samtidigt styrke virksomhedernes og branchens konkurrenceevne på det hastigt voksende marked for bæredygtige byggeløsninger.
Det er netop den slags viden og værktøjer som Sustainable Build var med til at udvikle og udbrede.
Sustainable Build skabte bedre byggeri
Målgruppen for Sustainable Build er således bred og indeholder mange led fra byggebranchen:
- Produktionsvirksomheder inden for byggematerialer, byggeelementer, byggekomponenter og genanvendelse
- Rådgivningsvirksomheder som ingeniører, arkitekter og bygherrerådgivere
- Entreprenører
- Virksomheder inden for drift og service
- Bygherrer
- Private og offentlige udviklere og investorer
Derudover samlede projektet også en række aktører fra periferien af byggebranchen. Her var der blandt andet tale om beslutningstagere fra eksempelvis det politiske univers, en række tekniske eksperter, økonomer, iværksættere og lignende.
Evaluering og løbende udvikling
Sustainable Build forløb over to år med to komplementerende hovedtemaer som indsnævredes yderligere undervejs i projektet:
- TEMA 1: Bæredygtige materialer og komponenter
- TEMA 2: Cirkulær økonomi, recycling og upcycling af materialer og komponenter
Hver af de to emner gennemgik en proces bestående af fire faser, startende med en såkaldt Big Think. Få overblik over alle fire faser her:
- Big Think
25 af byggeriets virksomheder og centrale aktører mødtes til et seminar, hvor de sammen beskrev de barrierer og muligheder, der eksisterer på tværs af byggeriets værdikæde og samfundet i forhold til udbredelse og skalering af bæredygtig produktion. Som kulmination defineredes de tre største udfordringer inden for et af de to ovennævnte hovedtemaer. - Summit
De tre store udfordringer dannede grundlag for en workshop med godt og vel 125 aktører fra byggebranchen. Aktørerne identificerede barrierer og løsningspotentialer i grupper sammensat på tværs af branchen. Grupperne omdannedes derved til industrialliancer som efterfølgende arbejdede videre med konkrete udfordringer fremadrettet. - Innovation Challenge
De mest lovende industrialliancer ble udfordrede til at løse en konkret udfordring som stilles af projektet. Det samme blev gjort overfor en større mængde af innovatører og startups fra branchen. - Acceleratorforum
Årets innovationsaktiviteter afsluttedes med at industrialliancer og innovatører præsenterede deres viden og løsninger – fra indsatsområder, over prototype til skalerbar løsning. Blandt publikum var udpeget udvalgte virksomheder og organisationer på tværs af byggebranchen, samt investorer og det offentlige. Formålet var at denne gruppe identificerede og tilbød konkrete tiltag i forhold til adgang til markedet, kapitalrejsning, viden, netværk og ressourcer med sigte på at forankre og skalere den præsenterede viden og løsninger hos virksomhederne i værdikæden.
Alle faser blev løbende evalueret, så processer og resultater hele tiden kunne forbedres år efter år. Ambitionen var indledningsvist, at mindst halvdelen af alle respondenter udtrykte sig positivt om projektet i forskellige sammenhænge. Det blev opnået – og forbedret i de efterfølgende år.
Med udgangspunkt i den forbedrede procesmodel og baseret på succesfulde principper, værktøjer og metoder fra de forskellige faser, blev Sustainable Build hele tiden moderniseret og aktualiseret.
Gennem årene kom der for eksempel fokus på at involvere en bredere del af dansk industri, og der blev også sat tyk streg under vigtigheden af at have et klarere eksport- og internationaliseringssigte, så eksporttiltag og vækst kunne underbygges af en bedre bæredygtighed.
Relaterede projekter

Cirkulært kompetenceløft – ledelse, innovation, produktion
Bæredygtig produktion

Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet
Bæredygtig produktion

Recirkuler rustfrit stål – en vej til cirkulær produktion
Bæredygtig produktion

Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion
Bæredygtig produktion

Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger
Bæredygtig produktion

Recirkuler byggematerialer – en vej til cirkulær produktion
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
Sustainable Build
Dansk Arkitektur Center
2015-2020
2015 - 2017: 5,8 mio. kroner
2018 - 2020: 2,8 mio. kroner
TEMAINDKALDELSE
Projektet udspringer af Industriens Fonds temaindkaldelse om bæredygtig produktion. Læs mere om denne og tidligere temaindkaldelser her.
Kontakt
