Mere viden om materialer skal munde ud i mere omsætning
Materialeviden materialiserer sig i øget konkurrenceevne. Derfor skal både universiteter, virksomheder og alle andre aktører i dansk erhvervsliv blive bedre til at bruge ny materialeteknologi i fremtiden - og hjælpe hinanden bedre på rejsen derhen.
Projektets topprioriteter
At styrke danske virksomheders arbejde med både eksisterende og nye materialer.
At øge videndelingen mellem universiteter, konsulenter og virksomheder, så flere teknologier og materialer anvendes i danske virksomheder.
At fokusere primært på materialer, der kan understøtte den grønne omstilling.
Øget deling af viden om materialer fra Danmarks universiteter til landets industrivirksomheder har potentiale til markant at styrke dansk konkurrenceevne og samtidigt være et vigtigt værktøj for den grønne omstilling. Derfor skal danske virksomheder have en motorvej for materialeviden.
Netop materialeviden går på tværs af al produktion og alle fysiske produkter uanset hvilken sektor man som virksomhed befinder sig i. Og derfor er mere viden altafgørende for hele produktionssektorens fremtidige produktudvikling.
En motorvej for materialeviden har høj impact
Når virksomheder laver fysiske produkter, er bedre materialeviden en vigtig genvej til et mere langsigtet perspektiv på produktudvikling og produktforbedringer.
Og danske forskere er heldigvis langt fremme på området, der spænder over kemi, fysik, nanoteknologi, biotek, medico, geologi og mange andre faggrene.
Det høje danske vidensniveau betyder, at der ligger et stort potentiale gemt i at få flere virksomheder til at udnytte universiteternes arbejde.
Motorvej for materialeviden viser vejen
Desværre når den omfangsrige danske universitetsviden kun delvist ud til virksomhederne. Det betyder at dansk erhvervsliv ikke kan høste gevinsterne af den verdensførende viden og som konsekvens deraf går alt for mange kommercielle muligheder tabt.
Derfor skal projektet Motorvej For Materialeviden føre materialeviden og -teknologi ud til små og mellemstore danske virksomheder. Det styrker erhvervslivets konkurrenceevne og vil også fungere som et understøttende fundament og accelerator for Danmarks ambitioner inden for grøn omstilling, cirkularitet og bæredygtighed.
Byggematerialer
Byggeriet er en sektor, der har et stort energi- og materialeforbrug. Her kan nye materialer til byggeriet – eller bedre genanvendelse af eksisterende materialer – være en vej til positiv udvikling for branchens globale konkurrenceevne.
Plast
Plast findes overalt. Også på steder, hvor det ikke hører til. Derfor kan forskningsmæssige landvindinger have stor betydning i forhold til at finde alternativer til plast, skabe bedre plast og til at opsamle og genanvende plast.
Metal
Mange metaller er knappe ressourcer, som koster meget – både økonomisk og miljømæssigt – at få adgang til. Derfor kan ny viden om metaller – og alternativer dertil – have stor betydning for mange virksomheders produktion og konkurrenceevne.
Projektets partnere skaber derfor en platform, der på forskellig vis styrker danske virksomheders arbejde med både nye og eksisterende materialer:
- Platformen skal forbedre danske virksomheders arbejde med grøn materialeviden og -teknologi baseret på en ny slags vidensbro mellem universiteter, godkendte teknologiske serviceinstitutter, erhvervsråd og erhvervsliv.
- Platformen skal kortlægge hvilke nye forskningsområder der er mest relevante for små og mellemstore danske virksomheder – og desuden undersøge virksomhedernes behov for teknologiske serviceydelser.
- Platformen skal styrke og ruste erhvervsråd over alt i Danmark til at kunne give værdifuld materiale-rådgivning og desuden danne netværk mellem dem, så akademisk viden håndteres, distribueres og implementeres bedst muligt til de danske virksomheder.
- Platformen skal skabe varige forbedringer hos små og mellemstore virksomheder med hensyn til forståelsen af forretningspotentialet i nye materialer.
Rent operativt er projektets formål at etablere en kæde af netværk, som overvinder de barrierer, der i dag hindrer overførslen af viden fra universiteter til virksomheder. Og det er det arbejde, der skal skabe en motorvej for materialeviden, som forankres i foreningen LINX.
Materialer betyder meget for mange virksomheder
Materialeviden er afgørende for alle produktionsvirksomheder. Derfor er målgruppen for projektet også ganske bred.
Det kan være virksomheder der arbejder med metal, fødevarer, byggeri, plast, medico, tekstil, energi eller andre brancher hvor produktion er i højsædet eller hvor man, som underleverandør, leverer til produktionssektoren.
Derfor er det ikke så afgørende hvilken branche man som virksomhed er knyttet til. Det vigtigste i forhold til at få gavn af projektet er snarere den enkelte virksomheds parathed og modenhed i forhold til de aktiviteter som er en del af projektet.
Udvalgte projekter
Future Manufacturers
Bæredygtig produktion
Afkobling 2030
Bæredygtig produktion
Manufacturing Academy of Denmark (MADE)
Bæredygtig produktion
Eksponering af materialeviden
Bæredygtig produktion
Dansk AM Hub
Bæredygtig produktion
Next Step – Fra Hav til Hylde
Bæredygtig produktion
Projektdata
Projektet
Motorvej For Materialeviden
Foreningen LINX
2024-2026
21,0 mio. kroner
Nye teknologier
Motorvej For Materialeviden er et af flere projekter i Industriens Fonds projektportefølje, som beskæftiger sig med nye teknologier i dansk erhvervsliv. Læs mere om fondens arbejde med nye teknologier her.
Projektpartnere
Motorvej For Materialeviden udføres i et partnerskab bestående af aktører med stor erfaring inden for materialevidenskab og produktudvikling.
- Danmarks Tekniske Universitet
- Aarhus Universitet
- Syddansk Universitet
- Aalborg Universitet
- Roskilde Universitet
- Teknologisk Institut
- FORCE Technology
- Manufacturing Academy of Denmark
- Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd
- ProVarde
- Tønder Erhvervsråd
- Kalundborgegnens Erhvervsråd
- Erhverv Norddjurs
- Business Djursland
Kontakt
Projektejer:
Jacob Becker-Christensen
Direktør
20 65 68 62
jbc@linxproject.dk