H.C. Ørsted 2020

Afsluttet
Nye teknologier

I 2020 fejrede Danmark 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der står som en af verdens største naturvidenskabelige opdagelser, som har været med til at muliggøre udviklingen af det moderne teknologisamfund.

200-året for opdagelsen af elektromagnetismen blev fejret gennem 12 signaturprojekter og en lang række aktiviteter, der både markerede elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund. 

HCØ2020 havde til formål at styrke den naturvidenskabelige dannelse i Danmark på tværs af alle alderstrin, samt højne den almene viden og interesse for naturvidenskab og teknologi over hele landet – med fokus på fremtidens teknologi og udfordringer. Fonden støttede HCØ2020 med en bevilling til vandreudstillingen ”H.C. Ørsted på ny”.

Godt 1 million danskere deltog i arrangementet i løbet af året. Og 68% af de adspurgte publikummer vurderede, efter deres besøg, at udstillingen havde givet dem ny viden om personen, H.C. Ørsted og hver tredje syntes, at udstillingen gav dem mere viden om betydningen af opdagelser og innovation.

Udstillingen har været en stor del af at udbrede kendskabet til HCØ2020-fejringen, som har opnået et kendskab hos 36% af danskerne.

Vandreudstillingen fokuserede på H.C. Ørsteds opdagelser, på mennesket bag opdagelsen, hans samtid og verdensbillede. Udstillingen kom blandt andet til at rumme Ørsteds komplette samling af kompas, fysikinstrumenter, korrespondancen med H.C. Andersen, portrættet malet af Eckersberg m.v. 

Ørsteds betydning for dansk ølbrygning og sukkerproduktion blev ligeledes illustreret i vandreudstillingen. Som en formidlingsaktivitet blev der i tilknytning til udstillingen foredragsfaciliteter. 

Udstillingens udtryk lagde vægt på æstetik og sanselighed med videoinstallationer og lyssætninger, der fortolkede naturfænomener som nordlys, magnetfelter, lys mv. Temaerne i udstillingen tog afsæt i følgende tre områder:

  • H.C. Ørsteds verdensbillede og samtid
  • Opdagelsen og eksperimenternes styrke – på skuldrene af en gigant
  • Arven efter H.C. Ørsted

Vandreudstillingen åbnede den 1. juli 2020 i Rundetaarn, hvor den stod til 26. september. Derefter rykkede udstillingen til Syddansk Universitet i Odense fra den 6. oktober til 11. december. I januar 2021 flyttede hovedparten af udstillingen videre til Steno Museet i Aarhus, hvor den forventes åbnet 23. april 2021 og blive året ud.

HCØ2020 blev initieret af Danmarks Tekniske Universitet og ledt i et konsortium bestående af Danske Universiteter, Astra (det nationale naturfagscenter), Experimentarium og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. 
 

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
H.C. Ørsted 2020

Projektejer:
DTU

Website:
hco2020.dk 

Periode:
2020

Støttet med:
1 mio. kr.

PROJEKTPARTNERE

Vandreudstillingen udføres i samarbejde med:

AFSLUTTENDE RAPPORTer

Erfaringer og resultater er samlet i de afsluttende rapporter.

KONTAKT

Projektejer:
Trine Hagerup
Projektkoordinator HCØ2020.
Telefon: 93510341
Mail: triha@dtu.dk 

Kontakt

Anders Wils

Direktionskonsulent

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.