Udstilling satte videnskab på agendaen

H.C. Ørsted blev fejret af Andreas Mogensen
Afsluttet
Nye teknologier

I 2020 fejrede Danmark 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Opdagelsen står som en af verdens største naturvidenskabelige fund, og har været med til at muliggøre udviklingen af det moderne teknologisamfund.

200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen blev fejret gennem 12 signaturprojekter og en lang række aktiviteter, der både markerede elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.

Projektet og udstillingen blev gennemført under paraply-overskriften HCØ2020 og havde til formål at styrke den naturvidenskabelige dannelse i Danmark på tværs af alle alderstrin – og desuden højne den almene viden og interesse for naturvidenskab og teknologi over hele landet.

H.C. Ørsted blev hyldet

I praksis blev det gjort med fokus på fremtidens teknologi og udfordringer. I det lys støttede Industriens Fond initiativet HCØ2020 med en bevilling til vandreudstillingen H.C. Ørsted På Ny.

Charles M. Marcus, der er Villum Kann Rasmussen-professor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet og leder af Microsoft Quantum Lab i København modtog H.C. Ørsted Guldmedaljen i fysik. Medaljen blev overrakt af Hendes Majestæt Dronningen. Medaljen blev uddelt i forbindelse med fejringen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Godt og vel én million danskere deltog i arrangementet i løbet af året. Og 68 procent af de adspurgte publikummer vurderede, efter deres besøg, at udstillingen havde givet dem ny viden om personen H.C. Ørsted, og hver tredje gav udtryk for, at udstillingen gav dem mere viden om betydningen af opdagelser og innovation.

Udstillingen har været en stor del af at udbrede kendskabet til HCØ2020-fejringen – en fejring som har opnået kendskab hos 36 procent af danskerne.

H.C. Ørsted var mere end videnskabsmand

Vandreudstillingen fokuserede på H.C. Ørsted og hans opdagelser, på mennesket bag opdagelsen, hans samtid og verdensbillede. Udstillingen kom blandt andet til at rumme Ørsteds komplette samling af kompasser, fysikinstrumenter, korrespondancen med H.C. Andersen, portrættet malet af Eckersberg og mange andre ting.

Ørsteds betydning for dansk ølbrygning og sukkerproduktion blev ligeledes illustreret i vandreudstillingen. Som en formidlingsaktivitet blev der i tilknytning til udstillingen gennemført foredragsfaciliteter.

Udstillingens udtryk lagde vægt på teknologi, æstetik og sanselighed med videoinstallationer og lyssætninger, der fortolkede naturfænomener som nordlys, magnetfelter, lys og lignende. Temaerne i udstillingen tog afsæt i følgende tre områder:

  • H.C. Ørsted, hans verdensbillede og hans samtid
  • Opdagelsen og eksperimenternes styrke
  • Arven efter H.C. Ørsted

Vandreudstillingen åbnede den 1. juli 2020 i Rundetårn, hvor den stod indtil den 26. september. Derefter rykkede udstillingen til Syddansk Universitet i Odense fra den 6. oktober til den 11. december.

I januar 2021 flyttede hovedparten af udstillingen videre til Steno Museet i Aarhus, hvor den blev året ud.

Hør hvordan folkene bag HCØ2020 har opfattet projektet og hvilken impact udstillingen har haft.

Projektdata

Projektet

Projektnavn:
H.C. Ørsted 2020

Projektejer:
Danmarks Tekniske Universitet

Periode:
2020-2022

Støttet med:
1 mio. kroner

Kontakt

Anders Wils

Direktionskonsulent

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.