Værdikædesamarbejde viser vejen

Nyt projekt hjælper virksomheder med at omstille til cirkulær økonomi. Det gør virksomhederne bedre til at udvikle forretningen sammen med udvalgte samarbejdspartnere og sætter yderligere fokus på bæredygtig produktion.

Hele verden arbejder på at finde løsninger på klimakrisen. Det gøres gennem COP-møder, nationale udledningsmål og med ambitiøse initiativer på virksomhedsplan.

Men det er faktisk kun 55 procent af den CO2-reduktion, som Danmark står overfor, der kan ske igennem vedvarende energi, nye teknologier og kulstoffangst. De resterende 45 procent kan den cirkulære økonomi hjælpe med. Når danske virksomheder har etableret strategiske samarbejder med deres partnere i værdikæden er forventningen nemlig, at de kan halvere deres CO2-udledning.

Det er derfor, det er så vigtigt, at virksomhederne griber muligheden for at etablere strategiske samarbejder med deres partnere i værdikæden. Potentialet i den cirkulære økonomi bliver nemlig først rigtig foldet ud, når disse samarbejder er på plads,” fortæller Tim C. McAloone, professor i Engineering Design & Product Development på Danmarks Tekniske Universitet.

Nu sættes der yderligere skub i omstillingen

Danmarks Tekniske Universitet har netop modtaget en bevilling på 9 mio. kroner fra Industriens Fond til det 4-årige projekt ready2LOOP. Projektet hjælper danske virksomheder med at måle, hvor parate de er til at påbegynde omstillingen til cirkulær økonomi. 

Ready2LOOP bygger videre på MATChE-projektet, der viste, at 3 ud af 4 danske virksomheder endnu ikke har overvejet at række ud til deres partnere i værdikæden for at etablere nye former for samarbejder.

MATChE-projektet hjalp over 450 produktionsvirksomheder med at vurdere deres parathed til at omstille sig til cirkulær økonomi, men i det nye ready2LOOP-projekt skal der sættes endnu flere ting i gang. For eksempel tilføjes der seks nye led i værdikæden, nemlig råvareproducenter, komponentleverandører, producenter, distributører, forhandlere, forbrugere og affaldshåndteringsfirmaer.

På den måde sætter ready2LOOP endnu mere spot på samarbejdet i værdikæden, netop for at sikre, at de gode intentioner bliver til succesfulde alliancer frem mod cirkularitet, en mere bæredygtig produktion og øget konkurrenceevne i den enkelte virksomhed.

Arbejdet med bæredygtig produktion skal intensiveres i de danske fremstillingsvirksomheder. Kun på den måde kan virksomhederne møde de bæredygtighedskrav som kunder og myndigheder i stigende grad stiller til leverandørerne. Det handler selvfølgelig om lavere CO2-udledning, men i høj grad også om at reducere forbruget af vand, energi og råvarer, samtidigt med at affaldsstrømme skal håndteres mere konstruktivt – for eksempel med genanvendelse for øje. Hos Industriens Fond vil vi derfor gerne hjælpe virksomhederne med at omstille sig til en cirkulær økonomi. Det vil betyde rigtig meget for den enkelte virksomhed, men også for Danmark som helhed,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør for Industriens Fond.

Læs meget mere om ready2LOOP på projektets hjemmeside og deltag i informationswebinaret den 23. november.

Projekt data

Projektet

Det nye projekt, ready2LOOP, bygger videre på MATChE-projektet. Læs om det nye projekt her.

Bygger ovenpå

Ready2LOOP-projektet bygger videre på mange af de erfaringer og resultater, som blev opnået i MATChE-projektet:

  • MATChE-projektet hjalp Novo Nordisk med at prioritere deres indsats i forhold til omstillingen til cirkularitet gennem produktudviklingsindsatsen. Det resulterede i en ”Circular Design Guide”, som Novo Nordisk i dag bruger i produktudviklingsprojekter.
  • Læs casen her
  • B&O ville forstå forretningsmulighederne forbundet med omstillingen til cirkularitet. MATChE-projektet hjalp B&O med at etablere en forståelse for, hvad cirkulær økonomi betyder for virksomheden. Efterfølgende udviklede og producerede de deres første produkt med fokus på cirkularitet, nemlig BeoSound Level.
    Læs casen her

Partnere

Ready2LOOP stilles til rådighed for danske virksomheder via alle projektets partnere. Mød dem her:

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Ole Østrup

Formidlingschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.