Tænketanken EUROPA skal kortlægge coronakrisens konsekvenser for SMV’er

Tænketanken EUROPA vil sammen med Industriens Fond udarbejde en analyse af, hvor hårdt coronakrisen har ramt EU’s indre marked og danske virksomheders afsætningsmuligheder – samt hvordan det indre marked kan genstartes.

Hvordan har udbruddet af corona påvirket EU’s indre marked, hvilken betydning har det for danske virksomheder, og hvordan kan markedet nu genstartes og udvikles?

Det er nogle af de spørgsmål, som projektet GenstartEU skal undersøge og besvare. Projektet er en del af Industriens Fonds samlede corona-indsats, genstartNU.dk, der sigter efter at hjælpe dansk erhvervsliv bedst muligt gennem den tiltagende krise.

”Dansk erhvervsliv er meget afhængig af et velfungerende indre marked. En lille million danske job skønnes at være knyttet til eksport, og to tredjedele af disse er direkte relaterede til det indre marked. Derfor skal det indre marked hurtigt op i gear igen, så danske virksomheder kan komme godt gennem krisen,” siger adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang med henvisning til den stress-test, som coronakrisen i øjeblikket udsætter det indre marked for i form af barrierer som grænselukninger, eksportrestriktioner og statsstøtte.

GenstartEU-projektet skal i første omgang kortlægge, hvordan det indre marked er blevet påvirket under coronakrisen. Herefter skal det undersøges, hvordan udfordringerne har ramt danske virksomheder. Endelig skal projektet komme med bud på, hvilke barrierer der er vigtigst at få tilbagerullet samt hvilke løsninger der kan ruste det indre marked bedre til en lignende situation i fremtiden.

Samlet set skal GenstartEU tilvejebringe en første, samlet analyse af, hvor hårdt krisen har ramt det indre marked og danske virksomheders afsætningsmuligheder – og hvordan vi kommer videre.
 

fri bevægelighed over grænserne

”Danmark kan kun komme ud af krisen, hvis det europæiske hjemmemarked reetableres. Nationale hjælpepakker og en europæisk genopretningsfond er vigtige, men det allervigtigste er, at vi kommer back to basic med fri bevægelighed over grænserne. Vi ser frem til at gå i gang med projektet og ikke mindst komme i dialog med mange virksomheder, som opererer ud fra Danmark”, siger direktør i Tænketanken EUROPA, Lykke Friis.

GenstartEU vil inddrage en række danske og internationale eksperter, brancheorganisationer samt erfaringer fra nogle af de danske virksomheder, som er særligt afhængige af EU’s indre marked.

Projektet gennemføres af Tænketanken EUROPA med rådgivning fra økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet, direktør Mark Leonard fra den europæiske tænketank European Council of Foreign Relations, advokat og partner hos Kammeradvokaten, Peter Biering, og Jørgen Tang-Jensen, tidligere CEO for Velux og i dag bestyrelsesmedlem hos bl.a. Rockwool og Coloplast.

Arbejdet med GenstartEU er startet og vil løbe over de næste 12 måneder med en række delleverancer i form af analyser, videocast m.m. undervejs. Projektet afsluttes med en samlet lancering og debat med relevante stakeholders i foråret 2021.

Projekt data

PROJEKTET

Læs mere om projektet her på Industriens Fonds hjemmeside.

KONTAKT

Eventuelle spørgsmål angående igangsættelsen af det nye projekt kan stilles til Industriens Fonds sekretariat.

Ole Østrup
Formidlingschef
Telefon: 33 37 62 08
Mail: oos@industriensfond.dk

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.