Stor national cyberøvelse skal styrke virksomhedernes beredskab

Til oktober kan danske virksomheder, i realtid, prøve, hvordan det er at blive ramt af et hackerangreb – og samtidigt lære, hvordan de ruster sig bedst muligt til at modstå angreb.

Vores digitaliserede samfund og den høje cybertrussel mod Danmark gør danske virksomheder sårbare. Derfor er Industriens Fond gået sammen med Center for Cybersikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen, IT-branchen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk IT, Alm. Brand, CISCO, Secure Practice og TDC Erhverv for at styrke virksomhedernes cybersikkerhed.

”Alle virksomheder kan blive ramt af cyberangreb, og derfor er det vigtigt med en bred og tværgående indsats, hvor danske virksomheder får styrket deres cyberberedskab til glæde for dem selv, deres samarbejdspartnere og samfundet i det hele taget,” siger Malene Stidsen, der er programchef for Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram. 

Det ambitiøse fællesinitiativ hedder Hele Danmark Øver, og som navnet antyder, er der tale om en omfattende national cyberberedskabsøvelse, hvor første event afholdes i begyndelsen af oktober.

”Cybertruslen mod Danmark er meget høj. I Center for Cybersikkerhed kan vi se, at danske netværk kontinuerligt bliver scannet for sårbarheder, hvor hackerne kan komme ind. Det betyder kort sagt, at alle danske virksomheder er udsatte. Og det er snarere et spørgsmål om hvornår end om hvorvidt, man bliver ramt. Derfor hilser jeg konceptet ”Hele Danmark Øver” velkomment. Øvelsen kan hjælpe virksomhederne med at blive bevidste om deres sårbarheder og træne dem i at håndtere et angreb, hvor svære beslutninger skal træffes under pres,” siger Thomas Flarup, Chef i Center for Cybersikkerhed.

Stort behov for handling

Det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab støtter også op om initiativet, hvor man er glade for at se så mange virksomheder og organisationer stå sammen mod hackerne om at styrke det nationale cyberberedskab.

”Hackere og andre cyberkriminelle er i dag en reel trussel for alle danske virksomheder, og derfor skal vi understøtte, at virksomhederne opruster deres digitale bolværk mod cyberangreb fra fjendtlige aktører. I den forbindelse er en kampagne som ”Hele Danmark Øver” et godt initiativ, der giver virksomheder mulighed for at få konkret erfaring med, hvilket beredskab der skal til for at sikre sig mod cybertrusler – og hvordan man som organisation skal agere, hvis et angreb rammer,” siger Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab.

Kun hver femte virksomhed har en beredskabsplan

En dansk undersøgelse, udgivet her i 2024, viser, at kun 20 procent af de danske virksomheder har en beredskabsplan, der involverer alle medarbejdere, og at hele 60 procent af de små og mellemstore virksomheder i Danmark, som rammes af et cyberangreb, efterfølgende går konkurs.

”Danmark er et af de lande i Europa, der er udsat for flest angreb. Vi er derfor særlig sårbare. Der er et stort behov for at uddanne og udvikle vores kompetencer inden for cybersikkerhed. Ligesom vi har brandøvelser og biler, der skal servicetjekkes, bør cybersikkerhed også prioriteres for at holde danske virksomheder klar og rustet til den dag, hvor det er deres tur til at blive ramt,” siger John Henriksen, direktør i TDC Erhverv.

Fælles alliance mod de cyberkriminelle

Ambitionen med “Hele Danmark Øver” er at få alle danske virksomheder – store såvel som små – til at rykke tættere sammen i bussen i kampen mod hackerne og blive bedre til at dele bekymringer, læring og erfaringer med hinanden.

Og de forskellige cyberberedskabsøvelser, der afvikles rundt om i landet i løbet af oktober, giver en oplagt mulighed for netop det.

”Med praksisnære øvelser bliver virksomhederne bedre til både at beskytte sig mod hackerangreb og til at håndtere angrebene, hvis de en dag rammer. Med dette fælles initiativ rykker vi en masse virksomheder – også de små og mellemstore – i den rigtige retning, så de får øjnene yderligere op for cybersikkerhed som en kritisk del af virksomhedens virke. Og samtidigt ruster vi dem med gode metoder og redskaber til at håndtere udfordringen, så alle går styrkede hjem fra arrangementerne,” siger Malene Stidsen fra Industriens Fond, og henviser til det danske cyberbarometer, der sidste år viste, at 72 procent af de virksomheder, der investerede i cybersikkerhedstiltag, oplevede en generelt bedre konkurrenceevne som konsekvens deraf.

Hele Danmark Øver

Den nationale cyberøvelse skal styrke virksomhedernes beredskab på en række forskellige måder.

  • Beredskabsøvelsen er fysisk og varer to timer.
  • Beredskabsøvelsen er gratis for virksomheder.
  • Deltagerne modtager et certifikat, hvis de gennemfører øvelsen.
  • Virksomheder lærer hvordan et hackerangreb kan foregå, de ser konsekvenserne af forskellige beslutninger som må træffes under pres, og de bliver bedre forberedt til at håndtere en reel krise.
  • Øvelsen er relevant for alle som er involverede i kriseberedskab i virksomheden, eller medarbejdere som ønsker mere viden om hvordan en cyberhændelse kan udspille sig.
  • Ingen forudgående viden er nødvendig for at deltage.
  • Efter øvelsen får deltagerne en læringspakke i digital sikkerhed.
  • Initiativet igangsættes ved et kick-off arrangement den 8. oktober i Pakhus 11 i København.
  • Øvelsen gennemføres i praksis på 20 lokale arrangementer fordelt på 10 lokationer rundt om i Danmark.
  • Arrangementerne afvikles i oktober måned, som også er kendt som Cybersecurity Awareness Month.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Anders Brandtoft

Presse- og kommunikationschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.