Opfindelser – en idé kan forandre verden

Ny udstilling på Experimentarium hylder Danmarks største opfindere og teknologiske nyskabelser.

Alle drømmer om at få en rigtig god idé. En idé som forandrer verden for millioner. Ny udstilling på Experimentarium hylder Danmarks største opfindere og teknologiske nyskabelser. For opfindere kan vi alle blive uanset køn eller alder.

De fleste af danmarkshistoriens største opfindere var ikke halvgamle med årevis af erfaring eller lange uddannelser i rygsækken. Derimod var det unge mænd og kvinder, som var nysgerrige og drevet af at finde smarte løsninger på problemer.

Industriens Fond og Experimentarium sætter med ny banebrydende udstilling – Opfindelser – en idé kan forandre verden – fokus på opfindelser og teknologi og lader publikum komme tæt på såvel nutidige som historiske teknologier og opfindelser. For hvis Danmark fortsat skal klare sig godt er det vigtigt, at der fortsat tænkes i smarte løsninger overalt i Danmark.

Sovsejævner i batteriet

Danskerne er dygtige til at tænke kreativt og sætte fantasien i spil. Og det er en vigtig ingrediens, hvis der skal komme opfindelser ud af det. Derfor var det også nysgerrighed (blandet med en vis portion tilfældighed), der medvirkede til, at en simpel sovsejævning hjalp danske Hellesen, da han for godt 100 år siden opfandt batteriet, som vi kender fra enhver situation med et nyt stykke legetøj eller et el-apparat. Hellesen tilførte simpelthen jævner til vådbatteriet, og tørbatteriet var født.

En livsforandrende pose

Sygeplejerske Elise Sørensen blev i 1953 ulykkelig over at se sin søster blive indesluttet og ensom efter en stomi-operation. Elise opfandt derfor en engangspose med en klæbe-kant, som kunne fastsættes på kroppen. Dermed var ’stomiposen’ opfundet, og virksomheden Coloplast blev etableret. I dag er Coloplasts millionvirksomhed bl.a. specialiseret i unikke kulfiltre til stomiposer.

På samme måde er det uendeligt små og simple løsninger, som gør forskellen for Novo Nordisk, som bl.a. er kendt for deres FlexTouch. Med den kuglepens-inspirerede sprøjte kan sukkersygepatienter på enkelt vis få deres nødvendige insulin-indsprøjtning. Men faktisk er hemmeligheden indeni. De fleste sukkersygepatienter har nemlig svage tommelfingre med stive led, og det vanskelliggør opgaven med at håndtere FlexTouch. Derfor er hemmeligheden bag Novo Nordisks succes, at fjederen i FlexTouch forenkler injektionen. Også for svage tommelfingre.

Fascination som kickstarter

Fra den 24. maj kan publikum med udstillingen Opfindelser – en idé kan forandre verden komme med ind i den fascinerende verden af danske opfindelser. Det er på én gang danmarkshistorie, mens den bliver skrevet sammenvævet med interaktive aktiviteter, hvor du selv kan komme i spil. Udstillingens 600 m2 har mere end 35 oplevelser og fortællinger, hvor iblandt du kan prøve kræfter med opfindelsens grundbog, lade dig inspirere i teknologiloungen, gå en tur i iværksætterskoven eller tage en tur i tidsmaskinen.

Projekt data

Yderligere information

Adm. direktør i Industriens Fond, Mads Lebech, M: 2094 9046 ( ml@industriensfond.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. )

Experimentarium, presseansvarlig Allan Richardt Jensen, M: 2679 4080 allanj@experimentarium.dk Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.