Nyt center skal sætte gang i et dansk rumeventyr

ESA Business Incubation Center Denmark er skudt afsted. Et nyt ambitiøst center, der skal støtte erhvervslivet og startups i at udnytte rummets forretningsmuligheder samt fremme den grønne omstilling.

Åbningsceremonien på DTU onsdag 4. marts 2020 markerede starten på et ny forretningseventyr for dansk erhvervsliv, der i bogstavligste forstand sigter efter stjernerne. Målet for det nye ESA BIC er dels at skabe nye virksomheder med afsæt i rummets forretningsmuligheder, hvad enten der er tale om produkter og løsninger, der kan anvendes i rummet, eller løsninger, der udnytter data og viden fra rummet til at løse udfordringer på jorden. Eksempelvis i optimering af fødevareproduktion, bedre klimaovervågning eller mere effektiv logistik.

For det andet skal ESA BIC accellerere vækst og udvikling i etablerede virksomheder gennem anvendelsen af satellitdata og anden rumteknologi til at udvikle produkter, tjenester og ydelser. Endelig skal centeret bygge bro mellem etablerede virksomheder, iværksættere og forskere, understøtte udviklingen af morgendagens løsninger og gøre dansk erhvervsliv til en mere aktiv spiller i den nye globale rumøkonomi.

Accelereret Vækst og Grøn omstilling

Dagen bød på taler fra bl.a. uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, Director General for ESA Jan Wörner, rektor for DTU Anders Bjarklev og direktør for Industriens Fond Thomas Hoffmann-Bang.

”Det nye center skal hjælpe danske startups med at udnytte de kommercielle muligheder i rumteknologi og anvendelse af satellitter. Anvendelse af rumteknologi og satellitter rummer imidlertid også store muligheder for etablerede danske virksomheder uden for rumssektoren, bl.a. i forhold til at accelerere den grønne omstilling. Det potentiale for dansk erhvervsliv skal centeret også bidrage til at realisere,” siger direktør for Industriens Fond Thomas Hofman-Bang.

Med en finansiel støtte på op til €50.000 og adgang til verdens stærkeste netværk af hightech-virksomheder vil centret hjælpe virksomheder med skabelsen af nye idéer, produkter eller services. ESA BIC Denmark Incubation Programme (ESA BIC Denmark) åbner for den første ansøgningsrunde 4. marts.

Det nye center forventer at generere 40 nye virksomheder eller nye forretningsområder i eksisterende virksomheder og skabe 400 arbejdspladser inden udgangen af 2024. Derudover forventer initiativet at øge dansk omsætning inden for rumbaserede teknologier med 150 mio. kr.

ESA BIC er et ambitiøst europæisk inkubations- og acceleratorkoncept, der allerede er etableret i en række europæiske lande. Det danske ESA BIC vil være tilstede på tre danske universiteter: Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Industriens Fond har støttet ESA BIC Denmark med en bevilling på 11 mio. kr., og er et femårigt samarbejde mellem European Space Agency, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Otto Mønsteds Fond, DTU, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Et andet af Fondens støttede projekter, som indgår i samarbejde med ESA BIC Denmark, er idékonkurrencen og uddannelsesforløbet Founders of Tomorrow, der i år har rumteknologi som tema.

Projekt data

PROJEKTET

Læs mere om ESA Business Incubator Denmark og baggrunden for fondens bevilling her på hjemmesiden.

Founders of Tomorrow

Founders of Tomorrow bygger ovenpå Danske Idéer, som Industriens Fond og DareDisrupt har afholdt gennem en årrække. Læs om projekterne forneden.

Kontakt

Mere information kan fås ved at kontakte fondens sekretariat.

Ole Østrup

Formidlingschef

Nyhedsbrev

Industriens Fond udsender nyhedsbreve én gang om måneden med seneste nyt fra Fonden

Ved tilmelding bekræfter jeg mit ønske om at modtage nyhedsbreve fra Industriens Fond. I må desuden gerne invitere mig til livearrangementer, webinarer og konferencer via email. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage. Når jeg tilmelder mig nyhedsbrevet, bekræfter jeg at have læst og accepteret Industriens Fonds persondatapolitik.